Social Media20.03.2018

Facebook ligt onder vuur, het moest een keer goed fout gaan


Het gaat even niet goed met het grootste sociale netwerk ter wereld: Facebook. Miljarden mensen over de hele wereld maken gebruik van de dienst. En de uitspraak dat: ‘Als je niet online bent, je niet bestaat is niet eens zo vreemd’. Net als dat je zegt, wie geen smartphone heeft, is niet bereikbaar. Beide zijn ‘bijna’ waar in deze tijd.

De status van Facebook en co.

Facebook lijkt boven alles te staan en beslist soms over leven en dood. Het in Amerika gevestigde bedrijf heeft een status gekregen die 2 planeten verder gaat dan dat Mark Zuckerberg ooit had kunnen bedenken. Bedrijven, media, de hele social media wereld, de politiek en de sociale importantie van mensen hangt af van het succes op Facebook.

Naast Facebook hebben we Google, al net zo belangrijk. Of Whatsapp als communicatiemedium en Instagram waar het aantal volgers iets te zeggen heeft over hoe belangrijk je bent, ook als je niets doet. En wie het nog niet wist ook WhatsApp en Insta(gram) zijn inderdaad ook van Facebook.

Eigenlijk is de stelling: ‘Dat het internet van Facebook is‘ nog niet eens zo heel raar. Met de gebruikersaantallen van Facebook, WhatsApp en Instagram kom je een heel eind, in de wetenschap dat helaas nog steeds een te groot deel van de wereldbevolking ‘not connected’ is.

China volgt zijn eigen koers. De rest van de wereld zit letterlijk bij Mark op schoot. Want ga ervan uit dat Facebook zo’n beetje alles van je weet. Deels door wat je juist wel of niet doet, doet, waar je bent, wat je interesses en voorkeuren zijn en ga zo maar door. Voeg daar wat wetenschap en ‘artificial intelligence’ aan toe en je komt een heel eind. Wat de werkelijke waarde is van deze data, van alle miljarden profielen, is niet langer in geld uit te drukken.

Facebook data

Dat de interesse voor deze data van onschatbare waarde is voor zowel goed- als kwaadwillenden behoeft geen uitleg. Er is bij Facebook veel te halen. Dat het Amerikaanse bedrijf Cambridge Analytica een ‘onderzoekje’ heeft gedaan en data verzamelt voor gedragsonderzoek en strategische communicatie lijkt onschuldig. Voor wat vragen waar je ook nog een vergoeding voor kreeg haalde Cambridge Analytica tegelijkertijd data van jou én je vrienden op. Dat mag zeker als je daar toestemming voor hebt gegeven. Dat die data eenmaal op servers buiten het gezichtsveld van Facebook werd misbruikt om de verkiezingsuitslag in de VS te manipuleren is nu pas duidelijk geworden. Gevolg Facebook gaat op het offerblok en niet zo’n beetje ook. Mark Zuckerberg houdt voorlopig nog zijn lippen op elkaar en zwijgt over het vermeende datalek en alles wat daarna gebeurde.

De grote vraag: valt Facebook iets te verwijten?

De grote vraag (en dat zijn er waarschijnlijk meer) is of Facebook iets te verwijten valt. Ja natuurlijk, want zij hebben de achterdeur opgezet. Of is dit niet het geval?Want het is onmogelijk om de hele wereld te controleren als beschikbare data in de verkeerde handen valt. Of moet Facebook dan maar gelijk ook die verantwoordelijkheid op zich nemen?

Het internet ligt open, ‘Fake news’ is tot op zekere hoogte te traceren, net als ‘Fake profielen’ van niet bestaande wereldburgers. Maar iedereen die dit leest kan met niet al teveel moeite vanavond moeiteloos een alter-ego met een andere naam aanmaken.

Het is voor Facebook met deze omvang niet langer te doen om alles te weten (dat willen we dus niet) en alles te controleren (dat willen we ook niet). De deur staat open en deze gehele affaire is een prachtige case die criminele bedrijven zal motiveren nóg creatiever te zijn. Het moest een keer fout lopen, het zal zonder dat we het weten al veel vaker gebeurd zijn, en het zal zeker nog veel vaker gaan gebeuren ook. De deur staat open, dit is het internet en niets anders dan een afspiegeling van de maatschappij.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

...

Verder lezen over Facebook

Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’

Eerst bood hij zijn excuses aan, maar nu zegt Zuckerberg: sociale media hebben geen causaal verband met geestelijke problemen van tieners.

Social Media26.09.2024

Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’

Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken

Geen zin om met al je fans te praten? Laat je AI-avatar het voor je doen. Meta introduceert het nu voor iedereen. Of althans, ook voor niet-influencers in de VS.

Social Media30.07.2024

Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken

Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts

Meta treedt harder op tegen Yahoo Boys en andere kwaadwillenden op Facebook en Instagram om meer slachtoffers te voorkomen.

Online25.07.2024

Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts

Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet

Het internet lijkt wel gratis, maar dat is het eigenlijk nooit. Vaak moet je naar advertenties kijken, gegevens invoeren, klikken, liken, enzovoorts.

Social Media22.07.2024

Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

De EU en de Digital Markets Act slaan weer toe: niet alleen Apple hangt een miljardenboete boven het hoofd: ook Meta.

Social Media01.07.2024

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

Krijgt Meta een miljardenboete?
Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Instagram en Facebook gaan je foto's gebruiken om kunstmatige intelligentie te trainen. Zie je dat niet zitten, dan is er een uitweg.

Social Media28.05.2024

Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

De wereld van social media verandert steeds meer. Enerzijds omdat Meta nu eenmaal de meeste succesvolle social media-platforms in handen heeft, anderzijds omdat de EU ook zijn zegje doet. En dat zegje komt met veel regel...

Social Media22.02.2024

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads