Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Facebook weet veel over jou, zeg maar gerust heel veel. Ze weten eigenlijk redelijk nauwkeurig wat je zoal uitspookt op het internet. Het is het donkergrijze gebied rondom privacy waardoor mensen steeds vaker afhaken bij Facebook of andere sociale media.
Zeg eens eerlijk. Heb jij enig idee wat ‘de achterkant van het internet’ weet over jouw gedrag? En wat er is vastgelegd in databestanden? Privacy op het internet is niet zo eenvoudig en bijna niet te beschermen. Facebook staat niet vooraan als het gaat om de bescherming van jouw privacy. Het is algemeen bekend dat het grootste sociale netwerk ter wereld een ongekende hoeveelheid data over jouw gedrag heeft weten te verzamelen in de afgelopen jaren.
Dat doet Facebook onder andere door jouw gedrag op het sociale netwerk vast te leggen. Maar Facebook heeft ook data als het gaat om andere activiteiten die je doet. Zoals het gebruik van apps of bezoekjes aan websites. Denk hierbij aan websites die je vaak bezoekt en waarop bijvoorbeeld een ‘vind-ik-leuk’ of share-knop staat. Ook websites en apps waar je met je Facebook-account bent ingelogd, omdat dat zo makkelijk is weten meer over je dan je lief is.
Internationale Dag van de Privacy
Facebook wil speciaal voor de Internationale Dag van de Privacy gebruikers de optie bieden om in te zien welke informatie het sociale netwerk heeft over het gebruik van apps en andere websites. De komende weken zullen wereldwijd (dus ook in Nederland) meer dan 2,4 miljard mensen eraan worden herinnerd om hun privacy-instellingen zelf te controleren.
Je kunt inmiddels zelf zien wat Facebook over je weet via de ‘Activiteit buiten Facebook’ link. Via deze link zie je alle informatie die bedrijven en organisaties met Facebook deelt over jouw interacties met hen, waaronder het bezoek van hun app of website.
Wat doet Facebook met deze informatie?
Facebook gebruikt al deze informatie om onder andere dingen aan je te tonen waarin je misschien bent geïnteresseerd. Zoals evenementen die je wilt bezoeken en volgens het sociale netwerk, relevante advertenties die je laten kennismaken met nieuwe producten en services. Facebook geeft aan dat zij jouw gegevens in de toekomst aan niemand zal verkopen.
Je kunt vanaf nu toekomstige activiteiten per bezochte website uitschakelen (reeds opgeslagen informatie is niet aan te passen) en feedback geven. Dat je reeds opgeslagen informatie niet kunt verwijderen blijft natuurlijk omstreden. Maar is niet iets wat Facebook zelf kan managen. Data die websites over jouw gedrag hebben vastgelegd staan weer op heel andere servers en dus op plekken waar ook Facebook niet bij kan komen. Meer informatie over dit onderwerp vind je in een blogpost van Mark Zuckerberg.
Verder lezen over Privacy
Cybercrime30.09.2024
Hoe bescherm je de data in je brein?
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerSocial Media09.09.2024
Telegram modereert privégesprekken toch niet
Online24.04.2024
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen
Cybercrime15.04.2024
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?
Online18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnOnline15.02.2024
Je AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld
Doe het veiligCybercrime05.02.2024