Schuld hadden ze toch al bekend in het Cambridge Analytica-schandaal, dus symbolisch kun je de boete van 500.000 pond (zo’n 565.000 euro) die Facebook heeft gekregen van de Britse privacywaakhond ICO ook niet echt noemen.
Financieel zal het in elk geval geen indruk maken, want Facebook heeft dat geld letterlijk in een kwartier weer terugverdiend. Dat bedrag is echter de hoogste boete die ICO mag opleggen op dit moment, op basis van de Britse Facebook-gebruikers wiens data ongeoorloofd is doorgegeven door het Britse bedrijf. De reden om sowieso over te gaan tot het maximale boetebedrag heeft er mee te maken dat ICO vindt dat Facebook nalatig heeft gehandeld. Het datalek werd al in 2015 opgemerkt, maar het was pas nadat een extern onderzoek aan het licht bracht wat er gebeurde dat Facebook actie heeft ondernomen.
Voor deze ene keer komt Facebook er dus (te) genadig vanaf, daar kunnen we het wel over eens zijn, maar het is wel de laatste keer. Nu dat de GDPR van kracht is kunnen de boetes oplopen tot vier procent van de omzet, en dan hebben we het ergens over als je over kolossen als Facebook en Google hebt. Of er vanuit de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens ook nog een boete gaat komen voor de circa 90.000 Nederlandse accounts die betrokken waren bij het Cambridge Analytica-schandaal is niet bekend.
Het is geen toeval dat Facebook inmiddels aan het shoppen is voor een cybersecurity-bedrijf om in te lijven, want ze kunnen zich dit soort datalekken niet meer veroorloven. Het social media-bedrijf onderzoekt nu het besluit, maar kan vooral niet wachten om de servers van Cambridge Analytica te gaan onderzoeken. Daar mocht men bij Facebook niet aan komen zo lang ICO bezig was met het onderzoek, maar dat is nu voorbij. De hoop is nu dat Facebook zelf ook mag kijken op de servers, zodat ze wat daar staat kunnen vergelijken met hun eigen gebruikersdata, vermoedelijk.
[Afbeeldingen © Adobe Stock]