Facebook geeft voor de derde keer een ‘Rapport over overheidsverzoeken tot gegevensverstrekking‘ uit (Government Request Report). Hierin maakt Facebook bekend hoe vaak overheden informatie hebben opgevraagd en hoe vaak overheden hebben gevraagd content te verwijderen in het eerste half jaar van 2014. Het rapport is hier in te zien: https://govtrequests.facebook.
Sinds het eerste rapport ziet Facebook een toename in het aantal verzoeken van overheden. In de eerste zes maanden van 2014 ontving Facebook 34.946 verzoeken tot informatie – een stijging van ongeveer 24 procent sinds het laatste half jaar van 2013. Tijdens dezelfde periode steeg de hoeveelheid van content die in strijd was met lokale wetgeving met 19 procent.
Het aantal opvragingen per land zijn verschilt nogal per land. Zie hieronder het aantal requests over de eerste 6 maanden in respectievelijk Nederland, België en Duitsland.
Zoals Facebook bij eerdere rapporten over overheidsverzoeken ook aangaf wordt ieder overheidsverzoek nauwkeurig onderzocht om vast te stellen of het voldoet aan de eisen en of het rechtsgeldig is. Facebook past strikte regels en processen toe bij het in behandeling nemen van de aanvragen en geeft geen informatie of verwijdert niets als aanvragen niet volledig zijn of als ze te algemeen geformuleerd zijn.
Facebook blijft samenwerken met maatschappelijke partners en partners uit de branche om bij overheden aan te dringen op meer transparantie en om toezichtpraktijken te hervormen om het vertrouwen in het internet te herstellen. Facebook erkent dat overheden een grote verantwoordelijkheid hebben om mensen te beschermen. Dit moet echter wel op een transparante manier gebeuren. Transparantie en publieke veiligheid sluiten elkaar niet uit. Facebook zal blijven pleiten voor meer transparantie rondom de verzoeken en zal ook in de toekomst informatie over deze verzoeken blijven delen.