Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.
40% van de schoolgaande jeugd heeft in een studie uit 2013 toegegeven het onderwerp te zijn geweest van online treiterijen. Dat blijkt uit een studie van het Franse ministerie van Onderwijs. De Franse krant Libération onderzocht het fenomeen en verzamelde getuigenissen van leerlingen, maar ook van hun families en onderwijzend personeel.
Het patroon is meestal gelijklopend: het begint met beledigingen op Facebook die later op school uitdraaien op fysieke intimidatie. Er is de onmondigheid van de slachtoffers die moeite hebben om uit te leggen wat ze doormaken (‘de pester wil het imago van de gepeste vernietigen, waarbij deze laatste vaak denkt de oorzaak, niet het slachtoffer van het probleem te zijn’), het totale gebrek aan controle op Facebook, de afwezigheid van een nationaal telefoonnummer waar hulp kan worden gezocht, de ontkenning of bagatellisering van de feiten door de schooldirectie… Een aantal scholen denkt het probleem op te lossen door de pesters met de gepesten te confronteren eerder dan de eersten aan te pakken.
De Franse overheid werkt ondertussen aan een hervorming die cyberpesten wil voorkomen. Wie het stuk in Libération leest kan niet anders dan concluderen dat de zaak dringend is.
[Afbeelding: © bramgino – Fotolia.com]
Verder lezen over Facebook
Social Media26.09.2024
Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’
Social Media30.07.2024
Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken
Online25.07.2024
Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts
Social Media22.07.2024
Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet
Social Media01.07.2024
Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen
Krijgt Meta een miljardenboete?Social Media28.05.2024
Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen
Nieuws15.05.2024
Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!
Social Media22.02.2024