Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Facebook heeft flink zitten opruimen in de nasleep van het Cambridge Analytica-schandaal. Er zijn volgens het bedrijf zo’n 200 apps verwijderd van Facebook omdat het vermoeden bestaat dat ze misbruik maakten van de data die hun spelletjes en quizzen van gebruikers kregen. Dat zegt een woordvoerder van de social media-site tegen Bloomberg. Die 200 zijn tot nu toe de enigen die verbannen zijn uit duizenden onderzochte apps.
Alle apps die toegang hadden tot gebruikersdata voordat Facebook de toegang flink beperkte in 2014 worden nu onderzocht. Als de makers van een app de controle niet goed doorkomen of ‘m weigeren wordt hun app verwijderd. Dat wil niet zeggen dat al die 200 apps niet meer terugkomen op Facebook: als er ook maar enige twijfel is gaat de app er af, en als het vervolgonderzoek uitwijst dat er geen sprake is geweest van datamisbruik mag ‘ie weer terug. Om welke apps het gaat is trouwens niet bekend, dat zou je alleen kunnen zien door te kijken of je favoriete Facebook-apps allemaal nog functioneel zijn.
Flinke controle
Die controles zijn niet misselijk geweest: alle apps zijn onderzocht op de mogelijkheid om aan grote hoeveelheden data te komen, waarna ze letterlijk bezoek konden krijgen van iemand van Facebook die kwam kijken als Faceboek-onderzoekers in hun eerste onderzoek en interviews niet genoeg informatie kregen. Op zich heel goed dat Facebook dit doet, want het is de enige manier om boven water te krijgen wat er eventueel nog allemaal naar buiten is gelekt via apps van derde partijen, maar het is uiteindelijk wel allemaal nog steeds mosterd na de maaltijd.
Het kwaad is – zelfs als de onderzoekers van Facebook er achter komen – namelijk toch al geschied, en de gebruikersprofielen al lang en breed verhandeld. We hebben er dus niks aan als Facebook straks trots vertelt dat ze allerlei apps hebben gestopt die misbruik maakten, want het misbruik is niet voorkomen en dat hadden we als gebruikers nou net nodig. Niet dat het Facebook uiteindelijk veel zal bommen, want schandaal of niet, de aandelenkoers van Facebook is na een flinke dip na het uitkomen van het schandaal namelijk weer mooi terug op het oude niveau.
Kort geheugen
Het geheugen is kort bij beleggers, maar de grote vraag is of dat ook voor Facebook zelf geldt. Ze hebben één van de allerbeste businessmodellen ter wereld en er zal een stuk meer voor nodig zijn dan een schandaal om dat te veranderen, zeker als ze prima wegkomen met “sorry” zeggen en er een paar weken later toch geen heel heftige consequenties zijn. Dan is dit onderzoek niet veel meer dan een doekje voor het bloeden richting de gebruikers.
[Afbeeldingen © SkyLine – Adobe Stock]
Verder lezen over Big Data
Technology28.10.2024
Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement
Technology12.09.2024
Last van datacenters? Dan bouwen we ze gewoon in zee
Technology04.07.2024
Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud
Informatie nog sneller beschikbaarNieuws27.06.2024
Zo denken Nederlandse datacenters energie te kunnen besparen
Technology25.10.2023
Nieuwe versie van de Technologie Kieswijzer staat online
Technology11.05.2023
KNMI moderniseert datastrategie met AWS
Voor betere detectie en classificatie van seismische activiteitOnline21.10.2022
Wikidata bereikt grens van 100 miljoen data items
Marketing20.09.2022
8 tweets om de Big Data Expo van 2023 vast in je agenda te zetten
Verder lezen over Facebook
Social Media26.09.2024
Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’
Social Media30.07.2024
Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken
Online25.07.2024
Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts
Social Media22.07.2024
Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet
Social Media01.07.2024
Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen
Krijgt Meta een miljardenboete?Social Media28.05.2024
Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen
Nieuws15.05.2024
Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!
Social Media22.02.2024