03.05.2018
Social Media

Facebook gaat nieuwsorganisaties op betrouwbaarheid sorteren

By: Patrick Smeets

BlogSocial Media

Al de ellende die Facebook op dit moment doormaakt zorgt er wel voor dat er eindelijk eens wat dingen gaan veranderen bij het social media-bedrijf. Mark Zuckerberg deelde na de F8-conferentie deze week dat Facebook een systeem heeft uitgerold dat nieuwsorganisaties gaat ordenen op de mate van betrouwbaarheid die de organisatie tot nu toe heeft getoond. Dat betekent ook automatisch dat minder betrouwbare partijen automatisch gedempt gaan worden in de nieuwsfeeds.

Het probleem in de oplossing is wel dat Facebook geen algoritme heeft gebruikt of zelf bepaalt wie waar in de ranglijst staat: Facebook-gebruikers zijn volgens Zuckerberg gevraagd of ze een publicatie kenden en of ze die vertrouwden. Daar hebben we het al eens over gehad en de conclusie toen is dezelfde als nu: is dat nou echt zo’n goed idee? Zuckerberg gelooft er wel heilig in en denkt dat het echt gaat helpen om nepnieuws en polarisatie te verminderen.

Verkiezingen belangrijk punt

De CEO van Facebook deed deze uitspraken ironisch genoeg op een aparte conferentie met nieuwsmedia zoals onder andere BuzzFeed, de NY Times, Quartz, the Economist en HuffPost die OTR (‘off the record’) heet en direct aansluit op F8. Daar vertelde hij ook dat Facebook miljarden gaat investeren in zowel kunstmatige intelligentie als menselijke moderators (ook alweer zo’n misschien-moeten-we-dat-niet-doen idee) om nepnieuws en propaganda op afstand te houden, vooral tijdens verkiezingstijd.

“We gaan effectief geld verliezen op politieke advertenties” zei Zuckerberg, terwijl de luisteraars de zakdoekjes pakten om hun tranen te stelpen. Hij ging verder door te zeggen dat Facebook onderschat heeft in hoeverre ze een gecoördineerde desinformatie-aanval konden verwachten. In 2016 was het bedrijf veel meer bezig met aanvallen van hackers en malware. Die fout zal Facebook niet nog een keer maken, aldus Zuckerberg, en zijn er al AI-tools ingezet die dit soort nepnieuws-aanvallen hebben weten af te slaan in verschillende landen, waaronder Frankrijk en de VS.

Whatsapp

Naast die zaken sprak hij zich ook nog uit over de WhatsApp-kwestie die in het nieuws kwam nadat mede-oprichter en CEO Jan Koum aankondigde dat hij ging vertrekken bij Facebook, ogenschijnlijk vanwege een wens om de encryptie in de chatapp onveiliger te maken. “WhatsApp was niet helemaal versleuteld toen we het kochten, en we hebben het daarna uitgerold. We runnen het grootste volledig versleutelde communicatienetwerk ter wereld en dat willen we zo houden.”

[Afbeeldingen © Brian Jackson – Adobe Stock]

Share this post