“Dit is mijn hoogste en laatste bod” zei Elon Musk toen hij een bod deed op Twitter. Nu Twitter nog niet positief heeft gereageerd op zijn bod, bewijst hij aan de Amerikaanse organisatie SEC dat hij het geld ook daadwerkelijk heeft. Hij heeft 46,5 miljard dollar klaarstaan om het bedrijf over te nemen. Hij wil 21 miljard dollar zelf betalen (19 miljard euro) uit eigen zak. Een consortium van banken leent hem 12,5 miljard dollar lenen voor zijn aandelen in Tesla, samen met nog eens $ 13 miljard aan financiering.
Elon Musk deed vorige week een bod van 38 miljard euro op het social medium, dat als reactie koos voor een gifpil. Die gifpil betekent dat aandeelhouders bij een bod van buitenaf de mogelijkheid hebben om meer aandelen te kopen. Elon heeft inmiddels 9,2 procent van de aandelen van Twitter in handen, wat hem de particulier met de meeste aandelen van het social medium maakt.
Hij wil Twitter kopen, omdat hij het niet helemaal eens is met hoe het platform nu werkt. Bovendien heeft hij als ondernemer waarschijnlijk honger naar een nieuwe uitdaging, nu het allemaal redelijk goed reilt en zeilt bij SpaceX, Neuralink en Tesla. Toch lijkt hij niet helemaal blij te zijn met hoe het nu gaat bij Twitter, want op de dag dat hij zou toetreden tot de board van Twitter, haakte hij toch af. Veel ontevredenheid dus, die hij ook regelmatig deelt op… jawel, Twitter.
Twitter is al jaren de plek waarop Musk het liefst communiceert. Hij deelt er hersenspinsels, hij speculeert wat met de Tesla-aandelen (waarvoor hij op dit moment ook in een rechtszaak verwikkeld is) en hij gaat discussies met volgers niet uit de weg. Enerzijds is hij dus ook een grote katalysator voor Twitter, waardoor de relatie tussen hem en het blauwe vogeltje zo ingewikkeld is. Toch wil hij het hebben: uit documenten blijkt dat Morgan Stanley en andere banken bereid zijn om Twitter 13 miljoen dollar te lenen, maar ook een 12,5 miljard-lening voor Musks Tesla-aandelen. De brieven zijn gedateerd op 20 april, dus het is allemaal zeer recent.
Tegelijkertijd wordt Musks bod om Twitter te kopen zeker niet overal even serieus genomen: hij wilde 54,20 dollar betalen per aandeel, terwijl de aandelen 47,08 dollar waard waren op 21 april. Banken en investeerders lijken niet heel happig te zijn om Musk te helpen zijn droom waar te maken: wat waarschijnlijk niet heeft geholpen is dat hij heeft gezegd dat hij het bod op Twitter niet uitbracht om geld te verdienen, en ja, dat is wel waar investeerders op uit zijn. Musk lijkt Twitter vooral op zijn kop te willen gooien: te privatiseren, meer open te maken en bijvoorbeeld abonnementsvorm Twitter Blue goedkoper te maken.
Overigens heeft Twitter nog niet officieel op het bod van Elon gereageerd, dus het kan nog akkoord gaan met het bod. De kans is alleen klein dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren: het neemt zijn tijd én het is dus met die gifpil-constructie gekomen. Al kan het lang wachten met een antwoord geven natuurlijk ook juist een tactiek zijn. Elon Musk heeft echter gezegd dat het zijn laatste bod is, dus hij zal waarschijnlijk niet hoger gaan.
De man gelooft heel erg in Twitter al podium voor vrijheid van meningsuiting en daarom vindt hij het belangrijk dat het op de juiste manier als platform beweegt. En natuurlijk denkt hij dat hij de uitgelezen persoon is om dat te doen. Het is alleen de vraag of Twitter hem de kans geeft. Hij heeft in ieder geval al veel stappen gezet: Twitter volop gebruiken, aandelen kopen, een bod doen en ook nog laten zien dat de financiering rond is. De bal ligt nu écht bij Twitter.