Social Media13.04.2015

Een sociaal netwerk dat helpt met het behandelen van depressies


Recente
studies lijken erop te wijzen dat sociale netwerken zoals Facebook en Instagram ongelukkige gevoelens en zelfs depressies kunnen veroorzaken bij gebruikers. Een nieuw sociaal netwerk, opgericht door een groep wetenschappers van het befaamde Massachusetts Institute of Technology (MIT), wil juist het omgekeerde bereiken. Gebruikers die er een statusupdate posten over hun negatieve gevoelens krijgen positieve feedback van anderen.

Het positieve sociale netwerk, Panoply genaamd, is momenteel enkel toegankelijk via Koko, een applicatie voor mobiele telefoons. De groep wetenschappers die de applicatie ontwikkelden staat onder leiding van Robert Morris, een klinisch psycholoog die de overstap maakte naar een carrière in computertechnologie.

Morris vertelt tegenover
Quartz dat hij zich zelf depressief voelde in de periode dat hij deze overstap maakte.
“Ik had het in het begin erg moeilijk aan het MIT. Niet zozeer het leren coderen veroorzaakte gevoelens van depressie, vooral de manier waarop ik erover dacht. Dit is veel te moeilijk dacht ik, ik zal het nooit leren.”

Ondertussen maakte hij constant gebruik van internetforums om hem te helpen bij het leren coderen. Dat gaf hem het idee een soort forum op te richten om te helpen met negatieve gevoelens.

Positief

Het idee dat negatieve gevoelens kunnen verminderen door anderen te vragen om betere manieren aan te reiken om naar bepaalde problemen te kijken is niet nieuw. Het is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. In die klassieke therapievorm worden patiënten gestimuleerd om de manier waarop ze bepaalde situaties evalueren te veranderen. En dat is ook de bedoeling van Panoply.

Aan gebruikers wordt gevraagd om op statusupdates te antwoorden met berichten die een situatie op een positieve manier herinterpreteren. Als iemand bijvoorbeeld post geen aandacht van zijn partner te krijgen, kunnen andere gebruikers misschien antwoorden dat die partner misschien een stressvolle periode doormaakt op zijn werk.

Om kwaadwillende gebruikers uit te sluiten heeft het sociale netwerk een aantal ingebouwde beveiligingen. Zo moeten gebruikers eerst een kort trainingsprogramma volgen dat hen leert empathisch te reageren en negatieve situaties positief te herinterpreteren. Een automatische filter moet ook negatieve of kwaadaardige berichten wegfilteren.

Resultaten

Een
wetenschappelijke studie toonde al aan dat deelnemers met depressieve gevoelens na 3 weken gebruik van Panoply zich beter voelden dan mensen die 3 weken lang een therapie met creatief schrijven hadden gevolgd. Dat laatste is een andere veelbeproefde therapievorm voor de behandeling van depressie.

Experts zijn niet verbaasd over die goede resultaten.
“Mensen vinden het vaak troostend als ze van anderen horen dat ze dezelfde situatie hebben meegemaakt,” vertelt Scott Woodruff, lid van het Amerikaanse Instituut voor Cognitieve Therapie, aan Quartz. “Bovendien is het gemakkelijker om overdreven zelfkritisch gedrag waar te nemen bij anderen dan bij jezelf.”

Toch ziet Woodruff ook gevaren aan dit soort sociale netwerken.
“Wanneer men erg storende negatieve gedachten heeft en een groep mensen zegt dat die gedachten fout zijn, kan dit als een straf opgevat worden.”

De applicatie Koko en het sociale netwerk Panoply zijn momenteel enkel toegankelijk op uitnodiging. Binnenkort worden ze mogelijk wel voor iedereen opengesteld.

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.

Verder lezen over Social Network

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Twitch gaat de social media kant op. Het kopieert een functie van TikTok waarmee je waarschijnlijk aanzienlijk meer streams ontdekt.

Social Media18.04.2024

Twitch kopieert van social media: komt met TikTok-achtige feed

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

Wil je geld verdienen met TikTok, maar wil je niet zelf video's maken? Dat hoeft ook niet. Mogelijk komt binnenkort de TikTok Coin-app naar Nederland, waarmee je 0,36 euro kunt verdienen voor 1 uur kijken.

Social Media17.04.2024

TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

Deze week viral: een paleisje, Boer Harm en de Zweedse prins

Soms zijn we als mensheid enorm dom, maar gelukkig ook regelmatig enorm creatief. En vooral dat laatste zien we graag voorbij komen, bijvoorbeeld in de Deze Week Viral.

Social Media13.04.2024

Deze week viral: een paleisje, Boer Harm en de Zweedse prins

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Trots op je badge op X, dan is er voor jou niks aan de hand. Premium-gebruikers die dat liever privé houden hebben echter pech.

Social Media12.04.2024

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

Instagram wil je beschermen tegen ongewilde dickpics. Je ontvangt ze misschien nog wel: ze worden geblurd.

Social Media11.04.2024

Instagram gaat gevraagd én ongevraagd naakt blurren

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

Instagram heeft zijn eigen Twitter-alternatief gelanceerd en TikTok denkt: dat kan ik ook. Het komt met TikTok Notes, wat echter geen alternatief is voor Twitter, maar voor Instagram. TikTok Notes klinkt als een app waar...

Social Media09.04.2024

​TikTok lanceert straks een Instagram-copycat: TikTok Notes

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren

Deze week staat qua viral content vooral in het teken van de aardbeving in New York en Greta Thunberg. Maar er zat ook nog vanalles tussenin. Politie-agent wordt boos op buschauffeur In Seattle gaat het deze week over e...

Social Media06.04.2024

Deze week viral: New York, Greta Thunberg en boze buren