Het blijft een heikel punt: zorgen dat er geen kinderen op sociale media zitten en zo ja, ze geen dingen te zien krijgen die niet voor kinderogen bestemd zijn. Meta rolt nu een nieuwe manier uit om te controleren wat nu de werkelijke leeftijd van een gebruiker is. Het zal niemand verbazen, maar het doet dat met AI.
Meta leunt voor deze nieuwe functie vrij hevig op kunstmatige intelligentie. Het laat de AI niet alleen bepalen of iemand een kind of tiener is, maar het update ook automatisch de accountinstellingen. Geen vragen: bam, de instellingen van je profiel worden zonder pardon gewijzigd. Dit schijnt niet in alle gevallen te gebeuren, maar is dus wel een optie.
Niet dat het gebruiken van AI voor de leeftijdsverificatie helemaal nieuw is voor het social media-bedrijf: in 2024 begon het al met een AI-systeem dat keek of iemand onder de achttien jaar oud is. Dat deed het op een vrij eenvoudige manier: kreeg iemand berichtjes waarin mensen ze feliciteerden met hun zestiende verjaardag, dan werd dat gezien als het teken dat iemand duidelijk loog over zijn of haar leeftijd. Ook zou Meta kijken naar groepsgedrag: als je hetzelfde scroll-like-volg-gedrag vertoonde als andere mensen die in een bepaalde leeftijdsgroep vallen, dan behoor je waarschijnlijk ook tot die leeftijdsgroep.
Nu gaat dat veranderen, want de mogelijkheden van de kunstmatige intelligentie worden uitgebreid. AI gaat nu heel actief op zoek naar tiener-accounts die een geboortedatum in hun profiel hebben die duidelijk niet klopt. Het is niet heel duidelijk over hoe de AI het precies gaat aanpakken, maar als er wordt gedacht dat iemand een kind is, dan worden de instellingen van het profiel automatisch aangepast.
De optie wordt eerst in de Verenigde Staten getest en omdat het nog een test is, kunnen er wat fouten insluipen, waarschuwt Meta. Oppassen dus als je als volwassene van een bezoekje aan Disneyland houdt, of talloze LEGO-sets spaart of veel met je nichtjes optrekt. Gebruikers kunnen het overigens wel weer veranderen in hun profiel, mocht de AI het mis hebben (of mochten ze geen kinderprofiel willen).
Het is dan ook de vraag of Meta hiermee genoeg doet: het wordt door meerdere overheidswaakhonden in de gaten gehouden, omdat het niet genoeg zou doen om kinderen te beschermen op sociale media. Het gaat dan vooral om volwassenen die een oogje op kinderen hebben, maar ook dingen als sextortion en online pesten bijvoorbeeld. Onderwerpen die ook volop aan bod kwamen in hitserie Adolescence op Netflix.
Sowieso is het verschil in profielen op de verschillende social media van Meta vrij uiteenlopend. Zo is men op Instagram een stuk strenger op leeftijd. Daar heb je als tiener sowieso een privé-account en is het niet mogelijk voor wildvreemden om een berichtje te sturen. Ook zijn er begrenzingen van kracht om te zorgen dat tieners niet zomaar alles zien. Er worden dus zeker wel activiteiten ondernomen om kinderen minder kwetsbaar te maken op sociale media, maar tegelijkertijd is het af en toe dweilen met de kraan open. Reden voor Australië om sociale media volledig te bannen voor kinderen.
TikTok wil actiever zijn in het informeren van tieners dat ze de app niet ‘s nachts moeten gebruiken. En dat doet het...
De Netflix-serie Adolescence werpt een confronterend licht op de impact van sociale media, cyberpesten en toxische...
Koningin Máxima noemde het al eens een bom die gaat ontploffen. Ze doelt op achteraf betalen-apps. En ze heeft...