Het was na de ophef over Cambridge Analytica en de gegevens die Facebook zomaar heeft laten gaan richting derde partijen te verwachten: er is een flinke backlash. Niet alleen voelen veel gebruikers zich bedrogen en zijn ze nu bezig met het aanpassen van hun privacy-instellingen, er zijn ook veel mensen die nu helemaal van Facebook af willen.
De afweging wat Facebook nou echt toevoegt in hun leven versus wat ze kunnen kwijtraken aan data weegt voor sommigen niet tegen elkaar op en dus is het tijd om er uit te stappen. De hashtag #DeleteFacebook is trending, maar opvallend is dat niet alleen gewone gebruikers er genoeg van hebben. Ook insiders bij Facebook spreken zich steeds vaker uit, met als extreemste voorbeeld ex-WhatsApp bedenker en voormalig Facebookmedewerker Brian Acton, die direct oproept om Facebook te verwijderen.
Nou moet er bij gezegd worden dat Acton al weg is bij Facebook (nadat ze hem miljardair hebben gemaakt) en bezig is met een miljoeneninvestering in privacy-app Signal, maar het is nogal wat om zo’n uitspraak te doen ten opzichte van het bedrijf dat je rijk heeft gemaakt. Hij is echter niet de enige die zegt dat Facebook de controle kwijt is over wat ze hebben gemaakt: eerder deden investeerder van het eerste uur Roger McNamee en andere topmannen binnen Facebook al hun beklag over wat Facebook met gebruikers doet.
Het laks omgaan met data gaat Facebook echter niet alleen aanzien kosten: ze worden inmiddels aangeklaagd door verschillende aandeelhouders voor nalatigheid. Niet omdat ze het zo goed voor hebben met ons arme gebruikers of bang zijn voor de schadelijke gevolgen in de maatschappij, maar simpelweg omdat de koers van het Facebook-aandeel hard aan het zakken is.
Logischerwijs zijn regeringen – de Amerikaanse voorop – zich nu ook in het debat aan het mengen. Facebook staat een onderzoek te wachten, zeker nu duidelijk is dat de informatie die uit Facebook getrokken werd gebruikt is om de verkiezingen in 2016 te beïnvloeden. Het is een heksenketel van jewelste en iedereen lijkt te wachten tot Mark Zuckerberg zelf het allemaal komt uitleggen. Het lijkt er echter op dat daar voorlopig nog geen sprake van is. Het hoofd security van Facebook heeft inmiddels wel zijn biezen kunnen pakken, maar daar is het probleem niet mee opgelost.
Het simpele feit is dat Facebook nu alle vertrouwen van iedereen kwijt is. Er wordt aan alle kanten gevraagd om gebruikers beter te beschermen tegen het schrapen van hun gegevens, maar zo lang Facebook zelf net blijft doen alsof hun problemen niet door het bedrijf zelf worden veroorzaakt, wordt het niet beter. Misschien heeft Acton wel gelijk.
[Afbeeldingen © nanomanpro – Adobe Stock]