Onze eerste blog over Clubhouse is vandaag precies een maand oud. En wat kan er veel veranderden in een maand tijd. Want van een nieuwe social media app waar nog maar weinig Nederlanders een account hadden, stijgt het aantal gebruikers nu dagelijks. Het kan dus bijna niet anders of je hebt er al over gehoord of gelezen. Misschien ben je er inmiddels zelf wel dagelijks op te vinden. Hoe dan ook, Clubhouse is in no time razend populair geworden. In deze tijd van weinig prikkels willen veel mensen er toch bij zijn. Toegang tot de app is nog steeds voorbehouden aan iPhone-gebruikers die een uitnodiging hebben gekregen.
Het gezicht van deze man is inmiddels het app-icoon van Clubhouse:
Nu de app zo populair is wil je natuurlijk weten wat er leuk is aan Clubhouse. Waarom wil je erbij zijn? Wat is er te doen? Welke gesprekken worden er gevoerd? Een maand nadat Clubhouse in ons land echt voet aan de grond heeft gekregen, kunnen we wat voorzichtige conclusies trekken. Disclaimer: dit is onze mening, ontdek vooral zelf of het iets voor je is.
Het is best een verademing dat Clubhouse niet draait om de perfecte selfies, beste poses en mooiste feed zoals op Instagram. Wat dat betreft is deze app een stuk ‘puurder’. Er wordt gediscussieerd, geouwehoerd over niets belangrijks, tips uitgewisseld en cursussen gegeven. Omdat alles live is, je niets terug kunt luisteren en vragen kunt stellen, voelt het een stuk minder ingestudeerd aan dan wanneer je naar een podcast luistert.
Stiekem een groot voordeel wat ons betreft: je kunt weggaan als je klaar bent met het luisteren naar een gesprek. Gewoon stilletjes, zonder gedag te zeggen. Dat kan niet zomaar als je in het echte leven bij een bijeenkomst aanwezig bent.
Op Clubhouse wordt gepraat over zo ongeveer alles. Omdat steeds meer Nederlanders het platform weten te vinden zie je ook bij ons steeds meer onderwerpen aan bod komen. Van handige tips voor ondernemers tot marketing, corona en gewoon gezellige kletsuurtjes voor wie er zin in heeft. Volg mensen die jij interessant vindt en je krijgt vanzelf een melding wanneer zij een event gaan hosten. Het is een perfecte plek om inspiratie op te doen. Niet helemaal wanneer het jou uitkomt helaas (want live), maar in bepaalde gevallen zeker de moeite waard om ruimte voor in je agenda te maken.
Voor de meesten van ons is het al even geleden dat we op een feestje waren met een grote groep mensen. Daarom is het ook leuk om lekker in een room te zitten met bijvoorbeeld een groep vrienden. Organiseer een Clubhouse feestje op vrijdag- of zaterdagavond. Je hoeft niet eens je feestelijke outfit aan te trekken want niemand kan je zien.
Clubhouse wordt ook door beroemdheden gebruikt en niet de minste namen weten de app inmiddels te vinden. Oprah Winfrey, Elon Musk en Kanye West bijvoorbeeld. En ook BN’ers hosten geregeld een room. Bas Smit deed dit al met veel succes en in deze verkiezingstijd weten ook politici de weg naar Clubhouse te vinden. Sigrid Kaag en Jesse Klaver zijn er al actief. Met veel geluk kun je dus misschien wel live een vraag stellen aan Oprah of een Nederlandse politicus.
Volg de personen en onderwerpen die je interessant vindt. Als zij een event organiseren krijg je daarvan een melding. Je neemt deel aan een gesprek, en dan? In principe kan alleen de ‘host’ van een room praten en die bepaalt wie er nog meer actief deelnemen aan een gesprek. Wil je reageren op iets wat er wordt gezegd? Dan steek je virtueel je hand op. Dat werkt prima en voorkomt dat iedereen door elkaar praat. In elke room is plaats voor maximaal 5000 mensen.
Of je nu op zoek bent naar meer sociale contacten, je zakelijke netwerk uit wilt breiden of gewoon lekker naar een gesprek tussen vreemden wil luisteren: op Clubhouse kan het allemaal.