Steeds meer landen overwegen, of hebben daartoe al besloten, het gebruik van TikTok op smartphones van overheidsofficials en ambtenaren te verbieden. De VS loopt, vooral omdat TikTok ‘Chinees’, daarbij voorop. Westerse landen zijn vooral bezorgd over de invloed, en mogelijke toegang, die China heeft op (de data) van het sociale netwerk.
Ook in Nederland zijn er zorgen en wordt overwogen om de app op zakelijke toestellen van overheidspersoneel te verbieden. Ook de Christen Unie ziet de app liever zo snel mogelijk verdwijnen. Niet vanwege mogelijke spionage, maar om (jonge) kinderen te beschermen. Het platform heeft daar onlangs zelf ook nog maatregelen voor genomen door de introductie van een soort van kinderslot.
Behalve wetgeving om het gebruik van TikTok moet terugdringen, in ieder geval door ambtenaren en andere overheidsfunctionarissen dus, doet met name de Amerikaanse overheid er alles aan om ook het publiek ervan te overtuigen het sociale videoplatform links te laten liggen.
Die pogingen zijn nog niet heel erg succesvol. Sterker nog, TikTok maakte deze week bekend dat het aantal actieve maandelijkse gebruikers in de VS naar recordhoogte gestegen is. In 2020 waren dat er namelijk 100 miljoen. Nu, drie jaar later, zijn dat er inmiddels 150 miljoen.
TikTok ontkent in alle toonaarden dat zij, gedwongen of niet, banden hebben met de Chinese overheid en dat die toegang heeft tot de klantgegevens en andere data van gebruikers. Feit is wel dat TikTok een Chinees bedrijf is en daarmee onder de Chinese wetgeving valt. Het is bekend dat de regering in dat land nogal een fervent liefhebber (zacht uitgedrukt) van totale controle over alle informatie stromen.
Toch doet TikTok er alles aan om ons (de Westerse landen) ervan te overtuigen dat het een veilig en onafhankelijk platform is. Zoals het openen van een kantoor waar ‘Westerse’ medewerkers inzage krijgen tot de data van TikTok om zo te zien dat er niet mee gesjoemeld wordt. Pogingen die veel lijken op die van Huawei, toen die Chinese telecom gigant onder vuur lag vanwege (vermeende) spionage en banden met de Chinese overheid. En die uiteindelijk, voor de boycot en verbanning van Huawei geen verschil maakten.