Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.
Mocht Facebook morgen zijn gebruikers de mogelijkheid geven om te weten te komen wie hun profiel heeft bezocht, zou dat niets minder dan totale chaos veroorzaken, zo denkt Quinton O’Reilly op Business Insider.
Er bestaat geen twijfel dat er een enorme vraag is naar een dergelijke functie op Facebook. Toch is er volgens O’Reilly en andere kenners weinig kans dat het ooit zo ver komt en wel omwille van de volgende redenen:
– Bedrijfspagina’s en andere pagina’s kunnen nu al zien hoeveel mensen (maar niet wie) een bepaalde post hebben bekeken. Dit uitbreiden naar alle persoonlijke profielen en de identiteit van de kijkers/bezoekers bekend maken heeft geen enkel doel behalve puur narcisme.
– Mensen zouden de functie proberen te exploiteren en enkel dingen delen op Facebook die hopelijk veel bezoekers zouden krijgen, met als resultaat minder posts en meer planwerk.
– Tal van Facebookgebruikers voelen zich ongemakkelijk bij de gedachte dat anderen kunnen zien wanneer men een bepaald profiel, een bepaalde foto of een bepaalde post heeft bekeken.
– Omgekeerd voelen veel gebruikers er ook weinig voor om te weten te komen wie hun eigen profiel heeft bekeken en hoeveel keer.
De wetenschap dat zo’n functie bestaat zou ons gedrag op het netwerk fundamenteel veranderen. We zouden voorzichtiger omspringen met ons kijkgedrag en minder foto’s, profielen en posts bezoeken. Bij gebrek aan zo’n controlefunctionaliteit ontstond al snel een activiteit die de naam ‘stalking’ meekreeg‘, een ongevaarlijke manier van ‘zappen’, die het midden houdt tussen spionage en het achtervolgen van iemand, maar die een normale bezigheid is voor een jongere is die zich voor zijn computer verveelt en op eenzelfde manier profielen bezoekt als hij een van de vele kanalen op zijn digitale tv zou bekijken. Een applicatie die toelaat te weten te komen wie je profiel heeft bezocht zou het einde betekenen van deze ‘zapping’, met voor Facebook de instorting van het aantal bezochte pagina’s (en hun advertenties) als gevolg.
Facebook applicaties die beweren te laten zien wie jouw profiel op Facebook heeft bezocht, zijn erg populair, maar ook allemaal nep. Net als Facebookgroepen die beloven jou de lijst te bezorgen, op voorwaarde dat je ook je vrienden daarvoor uitnodigt. De reden dat dit allemaal niet kan is vrij eenvoudig: zo’n applicatie brengt de bestaansreden van het sociale netwerk (advertentie-inkomsten) in gevaar. Facebook zelf vecht dan ook actief tegen dit soort applicaties.
Verder lezen over Facebook
Social Media26.09.2024
Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’
Social Media30.07.2024
Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken
Online25.07.2024
Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts
Social Media22.07.2024
Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet
Social Media01.07.2024
Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen
Krijgt Meta een miljardenboete?Social Media28.05.2024
Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen
Nieuws15.05.2024
Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!
Social Media22.02.2024
Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads
Verder lezen over Privacy
Cybercrime30.09.2024
Hoe bescherm je de data in je brein?
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerSocial Media09.09.2024
Telegram modereert privégesprekken toch niet
Online24.04.2024
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen
Cybercrime15.04.2024
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?
Online18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnOnline15.02.2024
Je AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld
Doe het veiligCybercrime05.02.2024