De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Eerder vandaag kondigde Facebook Privacy Shortcuts aan, een makkelijkere manier om het activiteitlogboek te gebruiken en een nieuwe verzoek en verwijder tool om meerdere foto’s waarin je getagd bent te beheren.
Het sociale netwerk gelooft dat hoe beter je als gebruiker begrijpt wie de berichten die je deelt ziet, hoe beter de ervaring op Facebook zal zijn. Verder komt Facebook met nieuw informatiemateriaal met de belangrijkste wetenswaardigheden over ‘delen’.
Voorbeelden hiervan zijn reminders – daar waar het van toepassing is – over dat wat je bijvoorbeeld verbergt op je tijdlijn nog wel zichtbaar kan zijn in nieuwsoverzichten, in zoekresultaten en op andere plaatsen binnen Facebook.
Facebook blijft zoals altijd dezelfde drie doelen nastreven: controle geven aan gebruikers over alles wat ze delen, daar waar ze delen; gebruikers helpen te begrijpen wat waar zichtbaar is; en tools aanbieden die helpen bij het omgaan met content die ze liever niet delen.
1. Meer controle daar waar je het nodig hebt
– Privacy Shortcuts
Eerder was het zo dat wanneer gebruikers hun privacy- of tijdlijninstellingen wilden veranderen, zij moesten ophouden met wat ze op dat moment aan het doen waren en naar andere pagina’s moest navigeren om de instellingen aan te passen. Vandaag kondigt Facebook nieuwe shortcuts aan die altijd snel bereikbaar zijn. Voor de belangrijkste instellingen ga je heel gemakkelijk in de toolbar bovenin het scherm naar “Wie kan mijn ‘stuff’ zien?” en “Wie kan contact met mij opnemen?” en “Hoe kan ik ervoor zorgen dat iemand stopt mij lastig te vallen?“
– Toestemming geven aan apps
De eerste keer dat je inlogt bij een nieuwe app, vraagt deze app toestemming persoonlijke informatie te gebruiken om de gebruikerservaring te kunnen personaliseren. Sommige apps vragen ook toestemming om te mogen posten op Facebook. Voor de wijzigingen van vandaag werden deze twee verzoeken in hetzelfde scherm en tegelijkertijd gedaan. Vanaf nu zullen deze twee verzoeken apart worden gedaan zodat gebruikers meer controle hebben over wat ze delen. Bijvoorbeeld: een gebruiker kan een muziek-app toestemming geven om wel de openbare profielinformatie en de vriendenlijst te gebruiken, maar niet om de geluisterde muziek te delen.
Veel apps zullen overgaan op dit nieuwe model, maar sommige zullen dit niet doen – bijvoorbeeld game apps on Facebook zullen niet veranderen. Voor meer informatie over hoe deze nieuwe manier van toestemming vragen/geven, verwijzen we je door naar de developer blog.
Facebook begon als een netwerk voor studenten. Vandaag de dag bieden we heel veel verschillende diensten, zoals het nieuwsoverzicht, fotoalbums en mobiele berichten. Zoals de diensten van Facebook zich ontwikkelen, veranderen de instellingen mee.
Voorheen beschikte iedereen over een functie die ervoor zorgde of iemand wel of niet gevonden kon worden via de zoekbalk. Deze functie had maar een kleine reikwijdte en zorgde er alleen voor dat iemand niet gevonden kon worden via de zoekbalk. Gebruikers die deze functie aan hadden staan konden nog wel op andere plekken binnen Facebook gevonden worden.
Vanwege de beperkte aard van de functie zal deze niet meer beschikbaar zijn voor mensen die hem nu ook niet aan hebben gezet. Facebook heeft nieuwe, contextuele tools ontwikkeld samen met informatiemateriaal over hoe deze nieuwe tools werken. In de komende weken zal de functie ook uitgeschakeld worden voor de kleine groep gebruikers die hem nog gebruiken.
2. informatiemateriaal in de context
Samen met het zoveel mogelijk naar voren halen van privacy instellingen, voegt Facebook over de gehele site ook mededelingen toe. Zo is er een aantal berichten die gebruikers helpen te begrijpen dat content die verborgen is op de tijdlijn nog wel op andere plekken kan opduiken zoals in nieuwsoverzichten en zoekresultaten. Deze mededelingen staan in de context daar waar ze relevant zijn.
– Update voor het Activiteitlogboek
Afgelopen jaar heeft Facebook het Activiteitlogboek geïntroduceerd. Het Activiteitlogboek geeft heel overzichtelijk weer wat gebruikers gepost hebben, waar ze wat veranderd hebben, wie een foto of andere post mag zien en of iets wel of niet op de tijdlijn verschijnt.
De update van het Activiteitlogboek omvat een nieuwe navigatie: gebruikers kunnen makkelijk hun activiteiten op Facebook zien, zoals likes en comments, foto’s en posts waarin ze getagd zijn. Het nieuwe logboek sorteert informatie voortaan op een andere manier: nu kun je heel gemakkelijk zien in welke foto’s je getagd bent en die je hebt verborgen van je tijdlijn, maar die nog wel op andere plekken binnen Facebook zichtbaar zijn.
3. Nieuwe manieren om je content te beheren
– Nieuwe Verzoek en Verwijder tool
Binnen het vernieuwde Activiteitenlogboek bevindt zich nu een Verzoek en Verwijder tool om actie te ondernemen richting foto’s waarin de gebruiker getagd is. Als een gebruiker een ongewenste tag tegenkomt is het nu nog makkelijker om dit aan diegene die foto geplaatst heeft te laten weten.
Ga in het Activiteitlogboek naar ‘Foto’s van jou’, selecteer meerdere foto’s en vraag vrienden om de foto’s die je niet leuk vindt te verwijderen – het is zelfs mogelijk om een bericht toe te voegen waarin je aangeeft dat dit belangrijk voor je is. De tool maakt het ook mogelijk om tags te verwijderen van meerdere foto’s tegelijkertijd. Hierbij is het belangrijk te onthouden dat foto’s waarin de tag verwijderd is niet meer op je tijdlijn staan, maar nog wel op andere plekken kunnen opduiken bijvoorbeeld in zoekresultaten, nieuwsoverzichten en op de tijdlijn van vrienden.
Facebook zal eind 2012 beginnen met het uitrollen van deze updates en tools
Verder lezen over Content
Search11.04.2023
YoastCon: het evenement voor online marketeers en SEO-specialisten!
DC Business27.01.2023
Die tekst voor je website? Die schrijf je gewoon zelf
DC Business24.11.2022
Wat is linkbuilding en wat maakt het belangrijk?
Social Media26.01.2021
Twitter neemt Nederlandse start-up Revue over
Een beter thuis voor schrijversSearch14.12.2020
Duplicate content: wat is het en hoe voorkom je het?
Online07.09.2020
Help! De concurrent jat productomschrijvingen uit mijn webshop!
Search12.03.2020
De onzichtbare kracht van SEO
Gadgets07.11.2019
Je productiviteit verhogen doe je met de MX Master 3 & MX Keys
Verder lezen over Facebook
Social Media26.09.2024
Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’
Social Media30.07.2024
Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken
Online25.07.2024
Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts
Social Media22.07.2024
Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet
Social Media01.07.2024
Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen
Krijgt Meta een miljardenboete?Social Media28.05.2024
Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen
Nieuws15.05.2024
Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!
Social Media22.02.2024
Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads
Verder lezen over Privacy
Cybercrime30.09.2024
Hoe bescherm je de data in je brein?
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerSocial Media09.09.2024
Telegram modereert privégesprekken toch niet
Online24.04.2024
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen
Cybercrime15.04.2024
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?
Online18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnOnline15.02.2024
Je AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld
Doe het veiligCybercrime05.02.2024