Twitter heeft een steeds moeizamere relatie met ontwikkelaars die via de Twitter-API alternatieve Twitter-applicaties realiseren. Iets wat vrij vervelend is voor deze ontwikkelaars, aangezien er veel applicaties tussen zitten die bijgedragen hebben aan de groei van de microblogdienst, zoals HootSuite en Übersocial.
Door het blokkeren van verschillende applicaties en het overnemen van TweetDeck (één van de populairste applicaties rond de tijd van overname) lijkt het marktaandeel van de officiële apps enorm gegroeid te zijn. Maar is dat wel zo? Want als dat zo is, kunnen ontwikkelaars van alternatieve applicaties vermoedelijk snel stoppen met het ontwikkelen van deze apps…
Ja, dat is zeker zo. De alternatieve applicaties werden gebruikt omdat mensen de officiële applicatie te beperkt vinden of ze waren van mening dat deze applicaties niet goed functioneerden. Tegenwoordig werkt er een gigantisch team aan de applicaties voor onder andere iOS, Android en Windows Phone.
Benjamin Mayo onderzocht één miljoen tweets in een negenurige periode op 18 juli om erachter te komen op welke manier mensen hun tweets verstuurden. En de uitkomst is verrassend: meer dan 77% verstuurt zijn of haar tweets via de officiële applicaties en de (mobiele) website. Hierboven is de top 10 te zien. De uitkomst is vrij verrassend. Grappig om te vermelden is dat de Nokia-app van Twitter niet terug te vinden is in de gehele lijst.
Deze cijfers kunnen echter wel zorgwekkend zijn voor de makers van alternatieve applicaties. Als minder dan een kwart van de tweets verstuurd worden via niet-officiële applicaties, heeft Twitter een goede reden om alle andere applicaties te weigeren. Of Twitter dit ook echt van plan is, weet niemand. Tot die tijd: TweetDeck werkt echt fijn.