Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.
Facebook heeft een onwaarschijnlijk energieverbruik. Maargoed als ze 250 miljoen foto-uploads per dag en nog eens 2 miljoen ‘likes’ en comments per minuut verwerkt, kan het ook niet anders dan dat ze een gigantische claim op energie verbruik leggen. Onder leiding van energieverantwoordelijke Bill Weihl probeert het sociale netwerk nu een groene transformatie te realiseren.
Hoe groot het energieverbruik van Facebook precies is, blijft een goed bewaard geheim. Maar wat we wel weten is dat de grote datacentra die het internetverkeer vandaag de dag regelen zo’n 1,3% van de globale energieconsumptie voor hun rekening nemen. Facebook opende in april vorig jaar een eerste datacentrum in het Amerikaanse Oregon. Dat centrum heeft een capaciteit van 28 megawatt en draait op steenkool. Ter vergelijking: dat is ongeveer evenveel als het verbruik van de 26.000 inwoners van het nabijgelegen Crook County.
Volgens Facebook is het centrum een voorbeeld van energie-efficiëntie, maar Greenpeace deelde die mening niet. Vooral de oorsprong van de energie viel in slechte aarde bij de NGO, die gelijk een “Unfriend Coal-campagne” opstartte, die niet minder dan 181.000 likes genereerde op Facebook zelf.
Slechte reclame die Facebook kan missen als kiespijn. En daarom werd Bill Weihl aangesteld als energietopman. Deze computerwetenschapper, door Time Magazine beschouwd als een “milieuheld”, werkte tot begin dit jaar nog voor Google en is nu aan de slag bij Facebook, waar zijn titel ‘Manager voor Energie-Efficiëntie en Duurzaamheid‘ luidt. Hij zal de expansie van het eerste datacentrum in Oregon en de bouw van twee nieuwe centra in North Carolina en Zweden overzien, met het oog op de transformatie naar een “groener” model.
Facebook is voorlopig nog grotendeels afhankelijk van het Amerikaans energienetwerk. Weihl wil het energieverbruik van het bedrijf echter groener, goedkoper en schoner maken dan dat van de concurrentie, niet enkel als gevolg van de Greenpeace-campagne, maar ook om verder commercieel succes te bewerkstelligen.
Volgens Weihl is het energieprobleem fundamenteel een CO2-probleem. Facebook zal de veranderingen in haar eigen datacentra als voorbeeld opwerpen voor de rest van het land. Het design van de centra is dan ook helemaal open source. Weihl hoopt zo een steentje bij te dragen richting een internationale samenwerking om het globale energieprobleem op te lossen.
De volgende maanden zal Weihl proberen om het Facebook-platform te gebruiken om energie-efficiëntie, recyclage en andere duurzaame initiatieven naar de 850 miljoen gebruikers toe te promoten. De recente Facebook applicatie Opower, die je energieverbruik analyseert en dan vergelijkt met die van je buren, is daar een eerste voorbeeld van. Via
Verder lezen over Facebook
Social Media26.09.2024
Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’
Social Media30.07.2024
Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken
Online25.07.2024
Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts
Social Media22.07.2024
Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet
Social Media01.07.2024
Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen
Krijgt Meta een miljardenboete?Social Media28.05.2024
Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen
Nieuws15.05.2024
Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!
Social Media22.02.2024