Social Media02.04.2012

Waarde door verbinding


waarde-door-verbinding.jpg
waarde-door-verbinding.jpg

Internet en sociale media creëren waarde door verbinding. Ze maken het leggen van verbindingen gemakkelijker en goedkoper. Een veelheid van communities, en bedrijven die als communities functioneren, zijn er het directe gevolg van. Maar denk ook eens aan CRM, klachtafhandeling of zelfroosteren als vormen van verbinding en mogelijk gemaakt via mobiele data.

Doordat internet de kosten van samenwerking verlaagt, is het ook steeds minder vaak nodig productiviteit te organiseren via vaste, juridische structuren. Grotere traditionele bedrijven zijn steeds minder vaak in staat samenwerking goedkoper te organiseren dan tijdelijke, doelgerichte kleinere bedrijven of individuen. We zien dan ook productie verschuiven naar clusters van kleinere bedrijven of zelfstandige professionals. In Nederland zijn er in 2011 140.000 zelfstandige ondernemers bijgekomen als symptoom van deze beweging. De gemiddelde bedrijfsgrootte daalt.

Waarde door verbinding. Dat betekent twee dingen. Je moet snappen wat jij en iets of iemand waard is in een bepaalde context. En je moet kunnen, en mogen, verbinden. Ik wil het in deze blog niet hebben over het eerste. Ik wil het hebben over het tweede, verbinden.

Natuurlijk vraagt verbinden om excellente communicatie skills en met name om te weten wat je wilt zodat je dat ook helder kunt zeggen. Maar, en daar wil ik het nu over hebben, verbinden moet wel mogen. En daar wringt de schoen vaak in de praktijk.

We weten met zijn allen dat echt samenwerken doorgaans een ‘sense of purpose’ en economische waarde schept. En dat dit met het ver-internetten van de business arena belangrijker wordt. Maar tegelijkertijd hebben we een wet economische mededinging die in feite relaties verbiedt of onderbreekt en heel vaak in beginsel ook waardevolle relaties. Dat aanbesteding worden altijd gewonnen door grote ondernemingen heeft hier alles mee te maken.

Samenwerking, heel belangrijk voor effectieve innovatie bijvoorbeeld, is vaak op juridische gronden niet toegestaan vanwege de mededingingswet met de NMA als waakhond. Gek eigenlijk want door die plicht tot competitie komen veel zaken niet van de grond. Ik noem als actueel voorbeeld e-security en binnenkort de zorg. Onze regering heeft in zijn wijsheid besloten dat ziekenhuizen winst mogen, lees moeten, maken. Dat betekent dat de samenwerking tussen dokters in hoge mate gefrustreerd wordt omdat zij de kennis op basis waarvan zij winst maken niet meer zullen delen met hun collega’s van andere ziekenhuizen. En misschien willen die dokters dat nog wel maar hun management echt niet. Dat is namelijk wat competitie doet.

Waarom bestaat er naast de NMA geen ‘Nederlandse Autoriteit ten behoeve van het Algemene Nut‘ die ingrijpt als maatschappelijke zeer waardevolle ontwikkelingen niet van de grond komen als gevolg van competitie?

Competitie betekent doorknippen van verbindingen, dus soms het niet tot wasdom brengen van waarde, en stimuleert het ieder voor zich, zodat de silo’s blijven en daardoor echte grote problemen onopgelost blijven. Ik denk dat dit op dit moment in Europa geen wenselijke situatie is. Werkten banken maar samen, bijvoorbeeld ten behoeve van het algemeen nut. Wat betekent de digitale wereld voor de wet economische mededeling. Misschien opnieuw doordenken?

Aan de andere kant, alleen samenwerking zonder tucht van de markt doet wel een heel groot beroep op persoonlijke integriteit. Jij en ik kunnen dat natuurlijk wel aan maar al die anderen….en aan een maffia of ander type criminele organisatie, waarin heel goed wordt samengewerkt, hebben we al helemaal geen behoefte. Het Manhattan project liet in een perfecte samenwerking zien dat je in 28 maanden een atoombom kon bouwen.

Afschaffen van competitie schept een ethisch probleem. Echt samenwerken maakt namelijk onzichtbaar en we werkten tenslotte voor pret, poen maar ook prestige. Pret en poen zijn wel te verdelen en bovendien nemen beide toe door samenwerking. Maar prestige? Dat is een ander verhaal. Wie verdient dan de erkenning, de eer of de medaille? Adam Smith, de man van de onzichtbare hand, was niet voor niets moraalfilosoof die over dit soort dingen veel heeft nagedacht. Je moet van goeden huize komen als je genoeg hebt aan de erkenning die je jezelf geeft.

Ik vind dat echt een ingewikkeld probleem, persoonlijke integriteit versus competitie, maar ik denk echt dat we op dit moment, met de mogelijkheden van internet en sociale media teveel doorgeschoten zijn naar de plicht tot concurreren waardoor we waardevolle samenwerkingen verspelen.

Misschien zouden bedrijven, bijvoorbeeld ten behoeve innovatie, meer samenwerkingsopties moeten hebben en zou het mededingingsplicht voor 2 jaar ‘uitgezet’ moeten kunnen worden. Ik denk aan zonne-energie&smart grids, internetsecurity, maar ook aan nieuwe manieren van betalen via je mobieltje. De coöperatie is bijvoorbeeld aan een wederopstanding bezig als reactie op het Angelsaksische model. Vele lokale initiatieven zijn er het bewijs van.

Ken jij praktische voorbeelden dat competitie innovatie en ‘waarde’ in de weg zit Wat vind jij? Past de mededingingswet op de digitale wereld? Is er een samenbrengend alternatief voor competitie? Ik hoor het graag.

Weet je nog. Competitie 1.0: to win is to lose. Competitie 2.0: to share is to gain.

Frans van der Reep

Frans van der Reep is een visionary practitioner, inspirational counceler, media futurist en "triple thinker". Hij is verbonden aan Hogeschool Inholland (lector) & KPN (senior strategist).

...

Verder lezen over Innovatie

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Op donderdag 14 november heeft Wortell samen met relaties en partners de feestelijke opening van haar nieuwe next-gen Cyber Defense Center (CDC) gevierd. Dit innovatieve centrum biedt organisaties wereldwijd een geavanceerde oplossing voor 24/7 proactieve beveiliging, detectie en herstel van IT-landschappen. Het CDC speelt in op de groeiende dreiging van cyberaanvallen door bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken en altijd een stap voor te blijven op potentiële aanvallen.

Cybercrime20.11.2024

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Hun cloudtechnologie voor bedrijven in de hospitalitysector resulteerde in een ongekende groei voor Mews – en dit is nog maar het begin. Nadat het bedrijf begin 2024 de unicorn-status behaalde, is Mews nu uitgeroepen tot het snelst groeiende bedrijf van Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship. 

Nieuws06.11.2024

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Winnaar van de Top 250 Golden Scaler Award
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

Zeg je tank, dan denk je al gauw aan een gigantisch, groen geschilderd gevaarte met rupsbanden. Maar, niet lang meer: deze tank verandert dat.

Technology29.10.2024

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Albert Heijn had ooit een kassaloze AH To Go en al was dat een experiment, kunnen we stellen dat de kassaloze supermarkt niet werkt. 

Technology08.10.2024

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Backbase, de ontwikkelaar van het Engagement Banking Platform, opende vandaag zijn wereldwijde hoofdkantoor aan de Oosterdoksstraat 114 in Amsterdam. Deze verhuizing is meer dan alleen een adreswijziging; het is een nieuwe stap voorwaarts in de missie van het bedrijf om bankieren opnieuw vorm te geven en de klant centraal te stellen.

DC Business07.10.2024

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

Verder lezen over Internet

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

nog een winkel noemen, of is het stiekem meer een servicepunt? KPN opent in Den Helder een winkel waar geen fysiek personeel aanwezig is

Mobile18.11.2024

We gaan nu naar telefoonloze telefoonwinkels zonder personeel

Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers

Het online forum-achtige platform heeft bijna 100 miljoen gebruikers: 97,2 miljoen om precies te zijn. Niet per maand: dagelijks.

Online30.10.2024

Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers

Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken

Reddit wordt binnenkort waarschijnlijk nog interessanter: het wil betaalde subreddits beschikbaar maken.

Online08.08.2024

Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken

5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert

Als je vroeger iets wilde zoeken op het internet, dan moest je eerst naar google.com surfen en dan bijvoorbeeld intoetsen: “capaciteit Amsterdam Arena”. Nu is dat helemaal anders en wel op meerdere manieren. Dit zijn vijf manieren waarop ons zoekgedrag verandert.

Search05.08.2024

5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert

World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble

Vandaag is het World Wide Web Day en is het 33 jaar geleden dat de Engelse computerwetenschapper Tim Berners-Lee het internet introduceerde in 1991. Een tijd die wordt gekenmerkt door zowel hype en opwinding als het uiteenspatten van de internetzeepbel eind jaren 90.

Online01.08.2024

World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Het is een verschrikkelijke timing, of juist een heel slimme: door een zwakte in Windows kunnen hackers je computer in via een open wifi.

Cybercrime21.06.2024

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

We hebben 10 grappige gadgets voor je verzameld om helemaal te bewijzen dat jij het internet hebt begrepen.

Gadgets21.06.2024

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Lekker thuis internetten wordt weer een stukje duurder in 2024. De drie grote providers maken allen hun prijzen hoger.

Online18.06.2024

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder