Social Media12.01.2012

Snelrecht eigenrechters leidt snel tot ‘Levenslang’


snelrecht-eigenrechters-leidt-snel-tot-l.jpg
snelrecht-eigenrechters-leidt-snel-tot-l.jpg

De waan van de dag. Vandaag raast #bleker over Twitter (vaak hilarisch, toegegeven) maar hoe erg pakt dit welicht uit voor zijn jonge vriendin?

Doet me denken aan: “You shall be judged by a jury of your peers.”

Ooit was dat iets moois. Het principe is al zo oud als de Magna Carta, het handvest over vrijheden en rechtspraak dat de Engelse koning Jan zonder Land op 15 juni 1215 ondertekende. Een deel van het document specificeerde dat de baronnen alleen veroordeeld en berecht konden door een jury met mensen van hetzelfde niveau, en niet door de koning. Het vormt de basis van de geldende Angelsaksische juryrechtspraak.

En als het gaat om ‘peers’ die zich over elkaar kunnen uitspreken, is er natuurlijk geen beter of makkelijker platform dan internet. Peers rule. Iedereen is gelijk. Iedereen heeft ook een mening. En samen hebben we altijd gelijk. De Wisdom van de Crowd, a.k.a. het ‘Gesundes Volksempfinden’. Want helaas is het vaak zo dat die ‘Wisdom’ ontaardt in een ‘Waanzin van de crowd’. Iedereen springt op de bandwagon als er iets gebeurt, en met elkaar maken we van elke mug een olifant. 

Dat geldt ook als het gaat om het oordelen over en veroordelen van mensen.

Tussen kerst en Oud en Nieuw heb ik met fascinatie de case gevolgd van Paul Christoforo, die online zijn eigen glazen ingooit, en vervolgens door een ‘jury of his peers’ volledig verder wordt gefileerd en afgemaakt. De term online steniging komt dan in me op. En ja, ik heb er zelf ook aandacht aan besteed. Ook dat is menselijk, als je eenmaal – na tien minuten in de kijkersfile te hebben gestaan – bij het ongeval komt, dan wil je ook eerst wel even kijken voor je gas geeft…

De eerste reactie van ‘eigen schuld, dikke bult’, vervaagt echter als het duidelijk wordt hoe buitenproportioneel de straf is. Het wereldwijd beschimpen van Christoforo resulteert vrijwel zeker in een vorm van ‘levenslang’. Het betekent dat de man in kwestie waarschijnlijk nooit meer iets online kan doen zonder dat er weer iemand er op inhakt. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die ooit iets fout hebben gedaan – in de ogen van de woedende crowd, de angry mob – en daar soms na jaren nog steeds dagelijks online mee geconfronteerd en gepest worden.

Kortom: de straf is veel erger dan de fout. En ja, ik vrees dat ik ook bijgedragen heb. Maar wat mij betreft is het nu klaar. Het verwijderen van teksten is niet wat ik zou willen aanmoedigen, en is ook volstrekt irreëel, maar collectief afspreken (yeah, right…) om op een bepaald moment te zeggen: genoeg is genoeg! Zou toch mooi zijn? Ik hoop dat Barbara Bleker (want bij het CDA houden ze nog wel van een traditioneel huiwelijk) er niet blijvend last van zal ondervinden. 

Netiquette schiet hier tekort. Misschien is het tijd voor een Magna Carta van het Internet? 

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...