12.01.2012
Social Media

Path groeiende hype onder Nederlandse iOS- en Android-jongeren

By: Jeroen de Hooge

BlogSocial Media
path-groeiende-hype-onder-nederlandse-io.jpg
path-groeiende-hype-onder-nederlandse-io.jpg

Een tijdje geleden schreven wij over Path, een nieuw sociaal netwerk waarbij exclusiviteit centraal staat. Bij het gebruik van Path is het namelijk mogelijk om maximaal 150 vrienden te hebben. Bij het oprichten van Path konden gebruikers slechts 50 vrienden hebben, maar evolutiepsycholoog Robert Dunbar concludeerde uit onderzoek dat onze hersenen maximaal 150 sociale contacten per keer kunnen verwerken.

Path onderscheidt zichzelf dankzij een integratie met Twitter, Facebook en Foursquare, waardoor het eenvoudig te gebruiken is naast alle andere social media. Daarnaast claimt Path razendsnel te zijn in het verwerken van status updates en zijn alle accounts standaard private, waarmee het de exclusiviteit onderstreept.

Volgens YoungWorks begint Path in de Verenigde Staten steeds meer aanhangers te krijgen, maar ook op de highschools. In Nederland wordt er weinig aan marketing gedaan, waardoor de grote hype wegblijft. Toch is na een kleine zoekronde op Twitter te vinden dat het aantal Path-gebruikers (zowel actief als inactief) in Nederland enorm aan het groeien is, vooral onder jongeren. In mijn vriendengroep wordt er ook massaal gebruik gemaakt van Path. Vooral het delen van foto’s wordt regelmatig gedaan. iOS-gebruikers hebben hier een extra voordeel: Path levert in de iOS-app standaard verschillende filters, waardoor foto’s op een creatieve manier opgepimpt kunnen worden.

Ik geloof echter niet dat je credibility stijgt als je bij de 150 connecties van populaire jongeren hoort, maar ik denk dat Path zeker potentie heeft om erg groot te worden onder Nederlandse jongeren. Hier zijn echter kanttekeningen bij te maken. Veel jongeren vinden het niet gebruikelijk om grenzen aan populairiteit te stellen, aangezien het vaak ‘cool’ wordt gevonden om veel vrienden te hebben op Hyves en Facebook of juist veel volgers te hebben op Twitter. Daarnaast is het nadeel van privacy dat weinig mensen je status updates kunnen lezen of je foto’s kunnen bekijken. Uiteraard speelt het vrij hoge bezit van BlackBerry-telefoons onder Nederlandse jongeren een grote rol. Path heeft helaas kenbaar gemaakt geen app uit te brengen voor de BlackBerry. Hierdoor worden veel Nederlandse jongeren buitengesloten van de wereld van Path. Maar wat niet is, kan altijd nog komen.

Share this post