Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com
Een aantal politieke partijen, zoals VVD, de PvdA, de PVV, maar ook de Tweede Kamer, de Volkskrant en de NRC dragen onbewust een steentje bij aan het regime van Mohammar Kadaffi. Net als het leeuwendeel van de naar schatting enkele honderdduizenden twitteraars in Nederland. Ze gebruiken op hun Twitter-account een stukje gereedschap waar Muammar Kaddafi geld voor vangt: Bit.ly.
Omdat in een bericht op Twitter maximaal 140 karakters verzonden kunnen worden, zijn er vanaf 2005 allerlei websites ontstaan die een link naar een andere website inkorten. Bitly was een van de eerste sites die daar voor zorgden.
Nadat Bitly in mei 2009 als standaard adres verkorter aangeboden en aanbevolen werd aan alle gebruikers van Twitter in plaats van TinyURL, is het ook de grootste geworden. Via het adres bit.ly worden per dag tussen de 40 en de 50 miljoen gebruikers naar langere adressen doorgesluisd.
De officiële domeinextensie van Libië op internet is .ly. Voor iedere server die gebruik maakt van een Libisch adres moet eenmalig 400 dollar betaald worden aan de domeinregistratie in Libië. Daarna moet iedere domeinnaam ieder jaar verlengd worden door 75 dollar over te maken naar Lybia ccTLD.
Dat geld gaat naar Lybian Telecom and Technology (LTT), eigendom van de Libische regering. Die miljoenen clicks leveren geen extra geld op voor het regime in Libië. Maar het bedrijf moet nogal wat servers op Libische adressen geregistreerd hebben om vijftig miljoen doorverwijzingen per dag te verwerken. Bitly is niet de enige dienst die gebruik maakt van Libische domeinnamen.
De extensie .ly is razend populair in de Angelsaksische wereld landen omdat er aardige combinaties te creëren door van Engelse woorden via dat staartje een lekker klinkend bijvoeglijk naamwoord te maken. Zoals bijvoorbeeld cruel.ly, gris.ly, and smel.ly.
De techneuten in Libië zijn zich goed bewust van de mogelijkheden. Op de website van de domeinregistratie staat een lijst met 8742 woorden die als voorzetsel op .ly een aantrekkelijke combinatie vormen. Op dit moment is 38 percent van alle .ly domeinen geregistreerd door Libische onderdanen of bedrijven, de rest wordt gebruikt door websites waar Engels de voertaal is. Engeland, de Verenigde Staten en Canada nemen daarvan 43 procent voor hun rekening.
Wat er gaat gebeuren met Bitly als vanwege de vijandelijkheden in Libië het internet daar plat zou gaan is niet helemaal duidelijk. Saillant detail: van de drie rootservers die het ly-domein beheren staat er één in Nederland, de twee andere staan in Oregon. Qua techniek hoeven daarom alle Libische domeinen in het buitenland niet meteen op zwart te gaan als in Tripoli de stroom uitvalt.
Maar LTT, en daarmee nu nog steeds Kadaffi, hebben het officieel het laatste woord over iedere .ly-licentie, en kunnen ieder adres zonder aankondiging of overleg uit de lucht halen. Zolang dat niet gebeurd kunnen ook politieke tegenstanders van Kadaffi gebruik blijven maken van een dienst waarmee ze zonder het te beseffen geld voor het regime in het laatje brengen.
Verder lezen over Twitter
Social Media17.11.2024
Deze week viral: Heel Holland Frituurt, Paul vs Tyson en levende mannequins
Social Media13.11.2024
Dit zijn 3 alternatieven voor social medium X
Social Media04.11.2024
X laat mensen die je hebt geblokt toch je posts lezen
Social Media31.10.2024
Happy Halloween: de leukste posts en inhakers
Social Media27.10.2024
Deze Week Viral: twee personages uit Sesamstraat gaan los van elkaar viral
Social Media26.10.2024
Elon Musk post mysterieuze gamesessie met vreemde audio
Social Media09.10.2024
Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen
Social Media24.09.2024