Afgelopen zaterdag was Mark Zuckerberg aanwezig bij de Stanford Startup School. Tijdens zijn gesprek zijn verschillende onderwerpen aan bod gekomen, waaronder zijn tijd voor Facebook en de strategie van Facebook in China.
De eerste sociale hack welke Zuckerberg ooit heeft gecreëerd was een tool waar mede studenten meningen en notities van foto’s van kunstwerken online konden plaatsen. Door deze informatie op één plaats te archiveren en door te nemen heeft hij uiteindelijk zijn examen gehaald, omdat hij op dat moment bezig was met het bouwen van thefacebook.com.
Facebook is begonnen als een plaats waar mede studenten elkaar konden opzoeken, waarbij steeds meer en meer de focus kwam te liggen op het delen van ervaringen en sociale bezigheden. Wereldwijd is het inmiddels een fenomeen met meer dan 500 miljoen leden wereldwijd, maar landen als Rusland, China, Japan en Zuid Korea blijven hierin achter. Zoals veel westerse bedrijven heeft ook Facebook problemen met het opzetten van de dienst in deze landen.
De exacte strategie welke zij gaan gebruiken is niet bekend, maar Facebook steekt op dit moment veel tijd in het onderzoeken van de verschillende culturen, waarbij Zuckerberg zegt zelf veel persoonlijke tijd te steken in de Chinese cultuur en taal. Zonder twijfel zal echter bij de lancering op de chinese markt veel content niet toegestaan zijn. Eerder al blokkeerde Facebook content in verschillende landen, zoals content over nazi’s in Duitsland en afbeeldingen van Muhammed in Pakistan. Dat Facebook door wil breken in deze landen is echter zeker. Zoals Zuckerberg zegt: “How can you connect the whole world if you leave out 1.6 billion people?”.
Als laatste was er nog een vraag over The Social Network. Volgens Mark heeft de film het vaak niet bij het rechte eind, maar hij heeft ieder t-shirt of fleece welke in de film voorbij komt wel in zijn kast hangen.