De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Deze week is Ziggur gelanceerd, een dienst die internetgebruikers de mogelijkheid biedt om zelf te bepalen wat er met hun online profielen en bezittingen moet gebeuren na hun dood. Ziggur voert hun wensen uit en ontzorgt daarmee de nabestaanden.
Nabestaanden weten over het algemeen niet waar iemand online profielen heeft. Bovendien is het heel lastig om een profiel op bijvoorbeeld Hyves of LinkedIn, of een PayPal-rekening of Hotmail-adres van iemand die is overleden te laten aanpassen of verwijderen. Gerrit Jan Bloem, directeur van marketing- en communicatiebureau Calanza, dat de online dienst Ziggur introduceert, is ervan overtuigd dat internetgebruikers hun digitale nalatenschap het beste zelf, bij leven, kunnen regelen. “Uit eigen ervaring merkten wij dat het ongelooflijk lastig is om online profielen na iemands overlijden aan te passen. Met Ziggur bepalen mensen zelf wat er met hun online profielen moet gebeuren na hun dood, en zo ontzorgen zij hun nabestaanden.”
Elke gebruiker kan met Ziggur een overzicht maken van al zijn online profielen en aangeven wat ermee moet gebeuren na zijn overlijden. Moet het profiel worden opgeheven of moeten vrienden via dat account op de hoogte worden gebracht van het overlijden? Ziggur is gerechtigd om na overlijden dit soort wensen uit te voeren.
Gebruikers kunnen kiezen voor een Ziggur of een Ziggur Plus account. Met een Ziggur account hebben zij een actueel overzicht van al hun online profielen en bezittingen, met daarbij hun wensen. Bij een Ziggur Plus account verzorgt Ziggur ook de uitvoering van deze wensen. De gebruiker kan zijn Ziggur Plus account eventueel bij de notaris laten vastleggen; dan weet hij zeker dat zijn wensen exact worden uitgevoerd. Ziggur biedt de mogelijkheid dat direct te regelen met iedere notaris in Nederland.
Ziggur is een verkorte versie van ziggurats, tempeltorens uit het oude Mesopotamië en de voorlopers van de piramides. De bouwers van piramides en ziggurats geloofden dat er leven was na de dood. Ziggur weet dat er digitaal leven is na de dood. En net zoals het voor de Mesopotamiërs belangrijk was na te denken over het borgen van hun fysieke leven en bezittingen, zo vindt Ziggur het belangrijk dat mensen nadenken over hun digitale nabestaan.
Met Ziggur kunnen gebruikers zelf bepalen wat er met hun online profielen en bezittingen moet gebeuren na hun overlijden, en ze kunnen deze wensen door Ziggur laten uitvoeren. Een Ziggur account is kosteloos, Ziggur Plus kost 19,90 euro per jaar.