Het is misschien wel een van Twitters meest ondergewaardeerde functionaliteiten: lists. Het samenvoegen van tweeps in een lijstje wordt wellicht door gebruikers driftig gedaan, in de praktijk wordt de zo’n lijst echter niet ten volle benut. Toch hebben de lijsten zelfs een speciale plaats binnen de uitgebreide API van Twitter. Hoe je lijsten en de List-API uiterst innovatief en effectief kan inzetten, laat weblog Huffington Post zien. Zij sleutelde een volledig geautomatiseerde Twitter-curator in elkaar aan de hand van lijsten. Een heleboel lijsten.
Een snelle blik op het overzicht van alle lijsten die Huffington Post bijhoudt is overweldigend. Meer dan 420 lijsten van Idols-fan’s tot gouveneurs-kandidaten uit Florida, er is van alles terug te vinden in een lijst. Om een voorbeeld te geven, een opdeling van allerhande lijsten omtrent Afghanistan:
Ook de broertjes en zusjes van HuffPost, Tech en Food, hebben eenzelfde opsplitsing en veel, heel veel lijstjes. Zoals je zult zien, hebben deze lijsten niet bijzonder veel volgers. Gezien de onderwaardering van lijsten niet heel gek, maar voor HuffPost zit het publiek dan ook niet persé op Twitter.
De weblog maakt slim gebruik van Twitter’s List API en haalt via deze koppeling alle accounts uit de lijsten binnen in een op maat gemaakt beheersysteem. Binnen dat systeem worden de berichten van die accounts nog eens gefilterd op trefwoorden die HuffPost zelf bepaalt. Op deze manier kan de redactie dus op elk gegeven moment bekijken wat tech verslaggevers te zeggen hebben over de iPhone 4. Of alles behalve de iPhone. Of misschien wel alles over de iPhone, Android en Nokia.
Het systeem kan ook lijsten samenvoegen, zodat de zoekfunctie niet alleen beperkt blijft tot een, maar meerdere en desgewenst alle lijsten. Zo kan men dus inzoomen op alle betrokken lijsten voor wat betreft Afghanistan, maar wanneer men over alle lijsten zoekt komt het bijna neer op een gecureerde mini-variant van Twitter.
De filtering vindt niet alleen plaats op de verrijkende content vanaf Twitter. Ook comments die op de blog worden gedaan, hetzij via de reactieformulieren, hetzij via Twitter, worden door het filter gehaald. Het resultaat zijn pure, on-topic reacties en tweets, zonder handmatige moderatie of andere redactionele tussenkomst.
Huffington Post toont deze tweets op alle populaire pagina’s binnen het platform. Real-time, zonder moderatie vooraf. Daarmee toont de blog wat mij betreft niet alleen de kracht en precisie van hun beheersysteem aan, maar ook het lef om een externe dienst zo’n essentieel onderdeel te maken van hun redactionele formule. Innovatie op meerdere vlakken dus.