Nu bedrijven steeds meer de weg vinden naar social media wordt er naarstig gezocht naar manieren om de ROI te berekenen. En dat is nog niet eenvoudig. Want wat is die investering precies? Facebook, Twitter en LinkedIn zijn gratis tools. Maar als je ervoor kiest ze professioneel in te zetten, zijn ze allerminst gratis. De verborgen kosten kunnen redelijk worden onderschat. Een beetje mankracht? Dacht het niet.
De kosten zitten natuurlijk niet in het opzetten van social media. De uitdaging is dat de trein niet door blijft rijden als je er geen aandacht aan besteedt. Het dagelijks vinden van relevante content en interactie met je doelgroep zijn tijdrovende bezigheden waar serieus budget voor moet worden vrijgemaakt.
Volgens Twitter-oprichter Dom Sagolla zijn 1 a 2 tweets per dag maximaal wat je zou moeten tweeten. 280 karakters. Dat kost dus niet heel veel tijd, zou je denken. Mits je snel en leuk kunt schrijven. En resources hebt om uit te putten. Maar dan heb je nog steeds geen interactie. Retweeten, replyen en DMs sturen horen ook bij het beheer van een Twitter-account. En ook het zorgen voor volgers en interessante tweeps volgen.
En dan bloggen. Twee tot drie blogs per week voor een corporate blog, is een aardige richtlijn. Ook als je gewend bent te schrijven, gaat de meeste tijd zitten in het zoeken naar ideeën en afwegen of het boeiend genoeg is. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het managen van communities op Facebook of het discussiëren in LinkedIn-groepen.
Social media is nu vaak een activiteit die iemand naast zijn normale werkzaamheden erbij doet. En als je inspiratie wilt opdoen, helpt een overvolle agenda niet. Daarvoor moet je hoofd leeg zijn. Reageren op blogs en op reacties op je eigen blogs, zijn natuurlijk ook onderdelen van een social media beleid. Met name het interactiegedeelte is voor veel bedrijven nieuw. Hoe reageer je, waarop reageer je en hoe snel moet je reageren? Bedrijven moeten naar mijn mening fulltime op zoek naar berichten over hun bedrijf, zoals klachten, en hierop snel reageren en berichtgeving van concurrenten volgen.
Als het inzetten van social media geld kost, waar moet dit dan vandaan komen?
Als PR-consultant lijkt het te makkelijk om te roepen dat dit uit het marketingbudget moet komen. En toch roep ik het. Om de simpele reden dat PR-budgetten een fractie zijn van een marketingbudget, waardoor er geen rek zit in een PR-budget. Een veel gehoorde reactie is dan: ‘En de verschuiving van offline naar online. Levert dat geen ruimte op?” Nee.
De groep beïnvloeders is namelijk alleen maar groter geworden met de komst van bloggers en consumenten die hun mening op het internet geven. En de hoeveelheid middelen die wij tot onze beschikking hebben, groeit alleen maar met de komst van video, blogs, online persbijeenkomsten en tweets. Er was voor PR-bureaus nog nooit zoveel content te genereren.
En konden we nu maar de ROI van die content berekenen. Dan durf ik wel te voorspellen dat de discussie over budgetverdeling zo klaar is. Tot die tijd blijft het speuren naar die social media success story die de marketeer over de streep weet te halen.