Social Media27.01.2010

SMC A’dam en Leefritme Kenniscentrum over invloed Sociale Netwerken op geluk


[Wouter Glaser] Op 20 januari vond in Pakhuis de Zwijger in samenwerking met het Leefritme Kenniscentrum de tweede bijeenkomst van Social Media Club Amsterdam plaats. Tijdens deze bijeenkomst werd door het Leefritme Kenniscentrum een onderzoek gepresenteerd met de titel : “De invloed van online en offline relaties op ons Leefritme en Geluk”.

Het doel van het onderzoek was om te ontdekken hoe Nederlanders omgaan met hun sociale leven (online en offline). Daarnaast hoe zij over hun sociale leven denken en wat ze doen om hun sociale leven te organiseren. Het onderzoek is opgebouwd door een kwalitatief onderzoek onder 12 respondenten en een kwantitatief onderzoek onder 1.308 respondenten door GfK.

Belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn dat geluk positief beïnvloed wordt door:

  • De intensiteit van het sociaal leven
  • Het aantal contacten via sociale netwerksites dat ook fysiek wordt onderhouden
  • De tijd die men besteedt aan sociale netwerken
  • De mate van initiatief nemen tot communicatie op sociale netwerksites
  • Het delen van informatie en niet zozeer verkrijgen
  • Zich verbonden voelen met de mensen waarvan men houdt

De presentatie van het onderzoek is te zien in onderstaande slideshare.

Op de bijeenkomst waren 65 mensen afgekomen waaronder social media specialisten, bloggers en journalisten. Een stream van de volledige meeting is hier te bekijken. De presentatie van het onderzoek was interactief en er werd hevig gediscussieerd. Tijdens de discussie werden de opvallende opmerkingen gemaakt zoals:

– “Je hebt mensen die kunnen Twitteren en mensen die niet kunnen Twitteren. Zodra mensen gaan Twitteren over hun boterham met hagelslag stop ik met volgen”
– “De term ‘vrienden’ op sociale netwerken en het woord van 2009: ‘ontvrienden’ zijn onterecht. Het gaat om connecties in plaats van vrienden.”
– “Sociaal netwerken is een nieuwe betrouwbare zoekmachine. Heb je een vraag? Vraag het je vrienden. Wil je iets kopen vraag je vrienden om hun mening..”
– @JJbruins “Geluk wordt veelal bepaald door het leefritme dat je hebt, niet zo zeer de mijlpalen in je leven” <http://twitter.com/jjbruins/statuses/7991699153>
– @JJbruins “Sociale online netwerken zijn een verlengstuk van offline netwerken” <http://twitter.com/jjbruins/statuses/7992011039>
– @changememe “Unfriend as word of the year only possible because word ‘friend’ is devalued by facebook etc” <http://twitter.com/changememe/statuses/7992524199>
– @ajthijssen “Spijker op z’n kop: op social media zitten voyeuristen en exhibitionisten. Dat vult elkaar dus perfect aan” <http://twitter.com/ajthijssen/statuses/7993102231>
– @changememe “Offline behaviour copied online. Boring people will be boring online, rude people will be rude online” <http://twitter.com/changememe/statuses/7993143413>
– @wjspijkerman “Happier w/social networking? My conclusion;online=offline. Unchanged attitude going online doesn’t make you more happy or miserable <http://twitter.com/wjspijkerman/statuses/8000561524> ”.
Lees hier het volledige rapport van het onderzoek. Houd verder de web site van Leefritme Kenniscentrum in de gaten voor nieuws over leefritme, nieuwe onderzoeken en evenementen.