Als je honderden vrienden hebt op Facebook, zijn de meeste hiervan dus niet je echte vrienden. Aldus de Sunday Times. Surprise, surprise…
Volgens een recente studie aan de Oxford Universiteit, gedaab door professor van Evolutionaire Antropologie Robin Dunbar, is het menselijke brein in staat om 150 betekenisvolle relaties te onderhouden. Dat is in lijn met een eerder onderzoek van de heer Dunbar uit 1990. Hij bestudeerde toen maatschappelijke groepen uit verschillende samenlevingen. Deze theorie heeft de passende naam “Dunbar’s number“.
Door de geschiedenis heen hebben mensen sociale groepen gevormd rond de 150 mensen, grotere groepen bleken hun sociale samenhang al snel te verliezen.
Nu gaat het onderzoek van Dunbar verder, naar de sociale netwerksites, om te zien of het menselijk brein tegenwoordig meer aan kan wat betreft relaties. Uit eerste onderzoek blijkt dit nog steeds niet te kunnen. Dunbar zegt duidelijk te zien dat als iemand 1500 vrienden heeft op Facebook, deze nog steeds maar 150 relaties echt kan onderhouden.
Een andere constatering was het verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen kunnen door middel van communicatie veel beter relaties onderhouden, terwijl mannen het echt met het fysieke moeten doen. Dit zijn wel de voorlopige ondervindingen, maar Dunbar verwacht niet dat dit eeuwenoude aantal nog enorm zal veranderen, zelfs niet met de komst van de sociale netwerken. De volledige studie hiervan zal later dit jaar worden gepubliceerd.
Ik vind het opzich wel interessant, maar vraag mij wel of, zijn er daadwerkelijk mensen die 1.500 vrienden op Facebook hebben en ook echt denken dat de meeste hiervan echte vrienden zijn?