Social Media31.12.2009

Nieuwe Media top 10 van 2009


nieuwe-media-top-10-van-2009.jpg
nieuwe-media-top-10-van-2009.jpg

Het afgelopen jaar zorgde nieuwe media voor nieuwe trends. Voor het ViNT (Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie) reden genoeg een top 10 over 2009 samen te stellen.

De kersttoespraak van de koningin staat met stip op 1. Dat internet Nederland niet socialer maakt, wordt door twitteraars afgedaan als digitale onkunde van de koningin. “Maar ik houd het op digitale onmacht“, aldus Van Doorn, directeur van het ViNT. “De koningin mag helemaal niet twitteren of bloggen van premier Balkenende. Als mensen maar wat roepen over het koninklijk huis mag ze zelf niks terug zeggen. Logisch dat ze de asociale kant van het internet belicht.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is hier de Nieuwe Media top 10.

1. De heftige reacties op de kersttoespraak van koningin Beatrix waarin ze sprak over gevolgen van nieuwe media.

2. Privacy is belangrijker dan klimaat. De slimme energiemeter gaat volgens sommigen een hele kolencentrale uitsparen en rekeningrijden brengt de CO2 uitstoot van auto’s snel terug. De consumentenbond zegt dat de burger niet wil dat er achter de voordeur wordt gekeken. Redonzeprivacy.nl start een actie tegen rekeningrijden.

3. Neelie Kroes heeft als Eurocommissaris voor de digitale agenda wel degelijk de belangrijkste post gekregen in het nieuwe Europarlement. Kroes in De Telegraaf: “De portefeuille is mogelijk creatiever en gaat tot in de haarvaten van de samenleving. Echt een post voor de toekomst.”

4. Overheid kan griepconversatie op internet maar moeilijk in de hand krijgen.

5. Infobesitas; steeds meer mensen krijgen nooit genoeg van informatie en kunnen niet wachten op status updates vanuit hun omgeving. Tweets, mails en feeds dringen continu ons leven binnen. Het heeft een verslavende werking.

6. Michael Jackson leeft. De dood is geen spelbreker meer voor je carrière als beroemdheid. Dankzij internet houden fans hem levend. Zie de Eternal moonwalk.

7. Rampennieuws is nu overduidelijk het domein van social media. Burgerjournalisten verspreiden het nieuws vele malen sneller dan traditionele media. Denk bijvoorbeeld aan de aanslag op Koninginnedag waarbij de identiteit van de dader allereerst op Twitter werd achterhaald, de treinramp in Barendrecht, de vliegtuigcrash van Turkish Airlines bij Schiphol. Realtime is de hartslag van onze maatschappij.

8. De affaire Tiger Woods nagespeeld in SIMS en uitgezonden tijdens het journaal op de Japanse televisie. Het maakt niet uit of je in het bezit bent van echte beelden. De werkelijkheid kan dankzij allerlei digitale tools simpelweg nagebootst worden, waardoor het niet meer van echt te onderscheiden is.

9. Voetballer Gregory van der Wiel neemt afscheid van Twitter. Afmelden voor Oranje, maar wel een popconcert bezoeken en erover twitteren levert relletje op.

10. No Berlusconi Day; via sociale media georganiseerd protest tegen de Italiaanse president loopt uit tot internationale massademonstratie.

Verder lezen over Twitter

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Trots op je badge op X, dan is er voor jou niks aan de hand. Premium-gebruikers die dat liever privé houden hebben echter pech.

Social Media12.04.2024

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

X wil Not Safe For Work-communities toestaan

Over het algemeen kun je Twitter/X vrij veilig openen als je op je werk bent: je hoeft niet bang te zijn dat er ineens heel schokkende beelden te zien zijn, of pornografie. Daar komt een einde aan, maar alleen als je lid...

Social Media01.04.2024

X wil Not Safe For Work-communities toestaan

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Nadat hij vorige week al schaak speelde met zijn brein alleen, heeft hij nu ook een tweet de wereld ingeslingerd. De vanaf zijn schouders verlamde Noland Arbaugh is de wereldberoemde eerste mens met Neuralink-chip in zij...

Technology25.03.2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Deze week viral: Max Verstapp’une en Doctor Who

Welkom in de nieuwe Deze week viral, waarin we op zoek gaan naar de hits op social media deze week, naast uiteraard de dingen die we zelf al veelvuldig voorbij zagen komen. Daar gaan we. Max Verstapp'une Max Verstappen...

Social Media16.03.2024

Deze week viral: Max Verstapp’une en Doctor Who

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

Eerst waren het sociale netwerken die het op televisie gemunt hadden, maar nu zijn het de sociale netwerken. Elon Musk wil natuurlijk dat X een ‘alles’-app wordt en het is dan ook niet gek dat er binnenkort de optie...

Social Media13.03.2024

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

Valentijnsdag 2024: de leukste nieuwtjes, tweets en inhakers

Het is Valentijnsdag. Een liefdesdag, maar ook een zeer gehate dag. Jammer, want er is heel veel om van te genieten. Gek nieuws en grappige inhakers bijvoorbeeld. AI zou Valentijnsdag verpesten Een onderzoek van McAfee...

Social Media14.02.2024

Valentijnsdag 2024: de leukste nieuwtjes, tweets en inhakers

Ook voor Valentijnhaters
​BlueSky zonder uitnodiging: 1 miljoen nieuwe accounts in 1 dag

Twitter/X-alternatief BlueSky is in een rap tempo enorm aan het stijgen in populariteit. Het werd in 2021 gelanceerd in beta, wat betekende dat je alleen toegang had met een uitnodiging van iemand anders. Uiteindelijk is...

Social Media08.02.2024

​BlueSky zonder uitnodiging: 1 miljoen nieuwe accounts in 1 dag

​De donkere kant van AI: hoe het uit kan pakken voor beroemdheden

Er wordt veel geklaagd over X: het is sinds versoepelingen in moderatie door Elon Musk een bolwerk geworden van haatberichten en cyberpesten. Om over de grote hoeveelheid fake news maar te zwijgen. Een nieuw probleem die...

Social Media26.01.2024

​De donkere kant van AI: hoe het uit kan pakken voor beroemdheden