Het leuke van social networking is de enorm democratiserende werking die er van uitgaat.
Iedereen kan naar hartelust posten. Persoonlijke pagina’s op MySpace, Hyves en Facebook puilen uit van de persoonlijke informatie. Ongevraagd blijken mensen niet alleen graag hun privacy op te geven, ze doen dat ook nog eens tot op een tenenkrommend detailniveau.
Daar gaan je gegevens. Maar wat te denken van het omgekeerde? Mensen die ongevraagd details over jou toevoegen aan je pagina? Ongeacht of het waar is wat er staat, ik kan me toch goed voorstellen dat je er niet altijd op zit te wachten.
Jon Favreau was op een feestje, en vergat een paar basisregels met betrekking tot de aanwezigheid van een camera of GSM-toestel in een kamer: Reges als: 1) Hou je kleren aan. 2) Niet zoenen of handtastelijk worden. 3) Vermijd de combinatie van 1 en 2, en regel 4) Doe niets dat je niet op het Internet terug wilt zien.
De belangrijkste tekstschrijver voor Barack Obama, overtrad regel 4, en ook regel 2, ook al ging het hierbij om bordkarton. ‘Groping’ de nieuwe Minister van Buitenlandse Zaken zal hem geen goed gedaan hebben.
Dan blijkt dus opeens waarom je online zoveel meer ‘vrienden’ hebt dan offline. Het zijn namelijk helemaal geen vrienden! Op zijn best is het gros ervan een vage kennis.
En toch zijn ze dan bij machte om ongevraagd iets bij je Facebook-profiel te zetten. In dit geval een olijke foto. Twee uur stond hij in totaal online. Maar the damage is done. Jon heeft inmiddels zijn excuses aangeboden, maar of de schade echt niet blijvend is, moet nog blijken.
Actief zijn op Facebook is dus niet zonder gevaar, zelfs als het alleen je ‘vrienden’ zijn die toegang hebben. En met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.