04.05.2015
Search

Hoe voorkom je een Google Penalty

By: Henk de Hooge

BlogSearch

Neil Patel is een gerespecteerd auteur van Quicksprout en schrijft regelmatig over de wondere wereld van Google. Er wordt heel wat discussie gevoerd over hoe belangrijk Google vandaag is en of we niet meer en meer gebruik maken van Social Media. Dat laatste is helemaal waar maar vandaag – en dat zal waarschijnlijk ook nog heel lang zo blijven – is Google de belangrijkste en grootste zoekmachine ter wereld.

Vindbaarheid

Gevonden worden in Google is en blijft daardoor belangrijk voor iedereen die online is. En hoe beter je gevonden wordt, hoe meer traffic je krijgt. Voor velen is daarom de vindbaarheid en hoog scoren in Google alles bepalend voor hun businessmodel. En toch zijn ook in 2015 er nog steeds veel websites die het niet zo nauw nemen met de spelregels van Google. Wie zich niet aan de regels houdt, de boel wil belazeren of slimmer wil zijn dan Google, krijgt na verloop van tijd vanzelf een Google Penalty. Dat komt erop neer dat je verdwijnt uit de zoekresultaten of terecht komt op pagina 1.000.

Dit onderwerp komt ieder jaar weer terug op de agenda. Reden genoeg voor Neil en zijn team om er nog maar eens een nieuwe en zeer overzichtelijke infographic over te maken.

Bron en credits: Neil Patel en <a href=\
Bron en credits: Neil Patel en

Wat moet je doen en wat moet je vooral voorkomen! Een paar tips:

  1. Schrijf vooral waardevolle content die er toe doet en schrijf niet alleen voor zoekmachines. Voorkom ‘duplicated content’ en herschrijf desnoods het artikel, want dit blijft een van de punten waar Google heel kritisch in is.
  2. Zet je tekst niet vol met z.g. ‘rich anchor tekst’ als je meer linkjes met relevante trefwoorden wil publiceren. Schrijf zoals hierboven al staat teksten die voor de bezoeker er toe doen. Goede artikelen zorgen vanzelf voor natuurlijke links.
  3. Gebruik de ‘nofollow’ tag voor betaalde links. Wees hier duidelijk in als marketeers linkjes bij je willen inkopen. Een goede marketeer kent de spelregels van Google ook en weet dat als je dit negeert het uiteindelijke resultaat alleen maar minder is. Ook bij gast-postings gaat het nog steeds om de relevantie en de inhoud. Dat levert ook voor dit soort betaalde content uiteindelijk de hoogste ROI.
  4. Het komt eigenlijk altijd op hetzelfde neer. Content moet zoveel mogelijk authentiek zijn, zonder poespas of verborgen trucjes met goede links naar andere relevante content. Wanneer je je hier aan houdt en zorgt dat je regelmatig webmaster central controleert op mogelijke fouten in je websites (en deze oplost) hoef je je niet veel zorgen te maken.
  5. WordPress gebruikers hebben sowieso een aantal handige tools in hun CMS waarmee zij hun teksten nog eens kunnen nalopen. Daarnaast is de nummer 1 aanrader natuurlijk de SEO plugin van Joost de Valk aka Yoast.
  6. Let er verder op dat je website ‘mobile friendly‘ is want sinds vorige week waardeert Google websites die dat niet zijn een stuk lager. Géén penalty dus maar wel een herwaardering van je website als deze niet goed is te lezen op een mobile device.

Share this post