Search11.04.2015

Google’s vier regels voor het aannemen van werknemers


Google’s Senior Vice President van People Operations Laszlo Bock heeft een boek geschreven dat een kijkje geeft op de werkvloer van Google. Hoe worden mensen aangenomen? Waar wordt erop geselecteerd? Hoe zorgt Google ervoor dat werknemers gelukkig en tevreden blijven? Je leest het allemaal in ‘Work Rules’.

Toen Google net begon, kostte het een manager iedere week tien uur om nieuwe mensen aan te nemen. Inmiddels kost het diezelfde manager nog maar anderhalf uur per week. Waarom het inmiddels zoveel minder tijd in beslag neem om nieuwe mensen aan te nemen? Volgens Laszlo Bock komt dat door jaren van onderzoek en experimenteren waardoor Google inmiddels zo effectief mogelijk mensen aan kan nemen. Er zijn vier principes die zelfs het kleinste team een stuk beter kan maken in het aannemen van mensen. We zetten de vier principes voor je op een rij.

work rules
work rules

1. Zet de standaard hoog

“Leg de lat hoog voor de kandidaten en wijk niet van die standaard af. Bedenk van te voren waar je precies naar op zoek bent. Een goede vuistregel is om alleen mensen aan te nemen die beter zijn dan jij, dit geldt voor alle posities. Als je een administratieve hulp zoekt, kijk dan niet alleen naar iemand die de telefoon op kan nemen en een meeting in kan plannen, maar ga op zoek naar iemand die jouw tijd en prioriteiten beter kan organiseren dan jijzelf ooit zou kunnen.

Als het langer duurt om iemand te vinden die perfect is voor de baan, wees geduldig, uiteindelijk zal dit je tijd schelen. Sluit geen compromis, nooit.”

2. Ga zelf op zoek naar kandidaten

“Google werkt soms met recruitment bedrijven, maar alleen in landen waarin een compleet nieuw team opgebouwd moet worden en Google dus nog geen goede mensen heeft zitten die de geschiktheid van kandidaten kan beoordelen. In het verleden werkten we samen met andere partijen zoals Monsterboard, maar hier waren we niet tevreden over. Google maakt nu vooral gebruik van het eigen career portal en aanbevelingen van Google medewerkers.

Laat je mensen gebruik maken van hun netwerk, gebruik LinkedIn, Google+, alumni databases en professionele associations om nieuw talent te ontdekken.”

3. Bekijk de kandidaten objectief

“Het aannemen van nieuwe mensen zou nooit slechts het werk van één persoon moeten zijn. Zowel in grote als kleine bedrijven zou de last van het aannemen van een nieuwe werknemer niet op de schouders van één persoon moeten liggen.

Betrek ondergeschikten, maar ook mensen die op hetzelfde niveau werken als jij, bij het sollicitatieproces. Laat ze bij de sollicitatiegesprekken zitten en aantekeningen maken. Vergelijk aan het eind van het gesprek jullie commentaar. Op deze manier kun je ook je eigen sollicitatie kwaliteit controleren.”

4. Geef kandidaten een reden om voor je te willen werken

Jonathan Rosenberg, voormalig Senior Vice President of products en de huidige adviseur van één van Google’s oprichter Larry Page, had altijd 200 CV’s van Google medewerkers in zijn kantoor.
Als een kandidaat twijfelde of ze de baan bij Google moesten aannemen, gaf hij hen de stapel met CV’s en vertelde hen ‘je gaat met deze mensen werken’. De kandidaat ging door CV’s van de uitvinder van JavaScript en Olympische atleten. Wanneer hij gevraagd werd of hij de CV’s speciaal had uitgekozen, antwoordde hij eerlijk ‘nee’. De techniek werkte iedere keer.
Maak duidelijk waarom het werk dat je doet uitmaakt en laat de kandidaat ervaren met welke bijzondere mensen ze aan het werk zullen gaan.
Annemerel de Jongh

Annemerel schrijft op haar eigen lifestyle blog en werkt daarnaast als freelance redacteur. Je maakt haar blij met goed eten, nieuwe gadgets en hardlopen

...

Verder lezen over Google

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

Van alle nieuwe code die momenteel bij Google wordt gemaakt schijnt een kwart te zijn gemaakt door computers, in plaats van mensen.

Artificial Intelligence30.10.2024

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden

Wil je echt de ultiem goedkoopste vlucht boeken, waarbij je misschien wel drie keer moet overstappen om in Australië neer te strijken, dan kun je daar nu een nieuwe knop voor aantikken in Google Flights.

Online17.10.2024

Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden

AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs

DeepMind, Google’s lab waarin volop met kunstmatige intelligentie wordt geexperimenteerd, is in de prijzen gevallen.

Artificial Intelligence09.10.2024

AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs

Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht

De rechter heeft nu bepaald dat Google de Google Play appwinkel drie jaar lang open moet stellen voor de concurrentie.

Mobile08.10.2024

Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Shit, telefoon gestolen. Google introduceert nu drie nieuwe opties om te zorgen dat de dief niet bij je data kan.

Mobile07.10.2024

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live

Google Gemini Live was al beschikbaar, ook voor Nederlanders, maar nog niet officieel in het Nederlands. Daar komt in de komende weken dus verandering in.

Artificial Intelligence03.10.2024

Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live

Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels

Epic had Google vier jaar geleden al aangeklaagd voor het runnen van een monopolie op de appwinkel, maar nu komt daar een nieuwe rechtszaak bij. 

Mobile01.10.2024

Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels

Google introduceert een speelse doodle met popcorn

Search25.09.2024

Google introduceert een speelse doodle met popcorn