Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Google heeft het al vaker aangekondigd, maar nu komt het ook naar Nederland: context bij je zoekresultaat. Als een bepaalde website een artikel heeft geschreven, dan hoef je dat niet per se voor waarheid aan te nemen: je kunt op Google nu wat extra informatie bij de zoekresultaten zien, zodat je beter begrijpt naar welke website je surft wanneer je op het resultaat klikt.
Over dit resultaat
De functie ‘over dit resultaat’ bestond al op de Engelstalige Google, maar wordt nu ook uitgebreid in Nederland. Dat betekent dat je bij Nederlandstalige zoekresultaten te zien krijgt wat voor een website dat nu precies schrijft. In het voorbeeld van Google zelf zie je een stukje tekst verschijnen over het medium in kwestie. Bijvoorbeeld wat het precies is, wanneer het is begonnen en wat je ervan kunt verwachten. Zo krijg je een beter beeld van welke website het schrijft en dat moet je helpen een beslissing te nemen welk zoekresultaat het meest nuttig voor je is.
Bij DutchCowboys zie je bijvoorbeeld staan dat we meer dan 10 jaar geleden voor het eerst zijn geïndexeerd: heel specifiek is het resultaat dus niet, want het is veel langer dan 10 jaar geleden. Ook staat erbij: “Dit is een zoekresultaat, geen advertentie. Alleen advertenties zijn betaald en hebben altijd het label Gesponsord of Advertentie.” Klik je vervolgens door, dan zie je wat we zelf over onszelf zeggen bij ‘in hun eigen woorden’: “Dutchcowboys.nl is in 2004 gestart als het persoonlijke weblog van Henk de Hooge. In 2005 werd DutchCowboys door de jury van Dutch Bloggies uitgeroepen tot beste techblog van Nederland. In 2008 werd er ook een Next Web Award gewonnen tijdens het The Next Web Congres.” Daaronder vind je meer webresultaten over de site.
Google Zoeken
Terug naar je Google zoekresultaat. Je ziet bij een zoekresultaat drie stippen (ook wel een hamburgermenu genoemd) en als je daarop klikt komt ‘Over dit resultaat’ tevoorschijn. Zo zie je bijvoorbeeld het Wikipedia-resultaat voor meer context. Nu wil Wikipedia zeker niet altijd zeggen dat het feitelijk juist is, immers wordt dat gevuld door ‘de menigte’, maar vaak klopt de informatie wel (want het wordt immers ook aangemerkt als niet-kloppend door ‘de menigte’). Om toch wat duidelijker te zijn, wordt er naast het Wikipedia-resultaat echter ook gekozen voor wat een website over zichzelf zegt. En, zo laat Google weten: wanneer de site voor het eerst door Google werd geïndexeerd.
Er zijn meer manieren waarop Google probeert context te geven bij de zoekresultaten. Zo maakt het ook gebruik van de MUM-technologie Multitask Unified Model). Hierbij wordt kunstmatige intelligentie ingezet om nog betere zoekresultaten te krijgen. Het wil ‘Things to Know’-blokken toevoegen aan de zoekresultaten om je extra onderwerpen te geven waar je mogelijk naar op zoek bent. Dus als je bijvoorbeeld zegt: “meeuw”, dan komt Google met kokmeeuw of misschien zelfs voetbalclub de Zilvermeeuwen. De toepassing moet vooral worden gebruikt in het shopgedeelte, zodat je eerder kunt vinden wat je zoekt en dus eerder tot een aankoop overgaat.
Zoekmachine
Let maar eens op als je iets Googlet en niet meteen naar het eerste het beste resultaat gaat: er wordt al zoveel meer informatie prijsgegeven dan je zou denken. Google werkt er hard aan. Of dat nu om monetaire redenen is of toch om mensen goed te informeren, dat zal eenieder anders beantwoorden, maar het is in ieder geval een stuk uitgebreider dan toen Google begon. ‘Over dit resultaat’ komt in de komende weken beschikbaar voor heel Nederland binnen Google Zoeken.
Verder lezen over Google
Artificial Intelligence30.10.2024
Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI
Online17.10.2024
Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden
Artificial Intelligence09.10.2024
AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Artificial Intelligence03.10.2024
Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Search25.09.2024
Google introduceert een speelse doodle met popcorn
Verder lezen over Zoekmachine
Search01.11.2024
ChatGPT gaat strijd aan met Google: start eigen zoekmachine
Marketing22.08.2024
HubSpot komt met gratis tool voor AI zoekoptimalisatie
Search06.08.2024
Googles zoekmachine is een monopolie, oordeelt rechter
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Artificial Intelligence01.08.2024
SearchGPT: Een innovatieve stap in AI-zoektechnologie
Search30.07.2024
Chrome krijgt zijn eigen Circle to Search om snel te zoeken
Search26.06.2024
Google stopt met de doorlopende scroll op zijn zoekmachine
Marketing19.06.2024