De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
De dagen worden steeds korter en Sinterklaas is in het land. Kortom: het einde van 2015 nadert. Het afgelopen jaar is er een aantal mooie evoluties geweest op het gebied van organische vindbaarheid. We hebben Mobilegeddon meegemaakt, alsmede The Quality Update. Ook vond er een update plaats voor verbeterde local search: local three-pack. Daarnaast zijn het afgelopen jaar ook veel interessante kleinere ontwikkelingen de revue gepasseerd.
Laten we niet te lang stilstaan bij 2015: dat doet Google namelijk ook niet. Het bedrijf is al lang bezig met het ontwikkelen van de updates voor 2016. En om jou daar van mee te laten profiteren, volgt er nu een checklist met ontwikkelingen waar je het komende jaar rekening mee dient te houden.
1. Visuele content
‘Content is king’: dat weten we. Unieke en goed opgebouwde teksten zijn altijd belangrijk geweest om hoog te kunnen ranken in de SERP. Merken die andere content – zoals video, afbeeldingen en infographics – als belangrijk beschouwen, hebben daarnaast ook altijd nog een stevige tekstuele inhoud. Google is echter al langere tijd bezig om visuele content beter te indexeren én meer te betrekken bij de ranking. Visuele content heeft namelijk een flink aantal voordelen ten opzichte van tekstuele content. Zo heeft visuele content een groter bereik, zorgt het voor grotere betrokkenheid, is het effectiever en zorgt het voor een hoger klikgehalte. Saillant detail: Google is zelfs al aan het experimenteren met video-advertenties in de zoekresultaten, iets wat nogmaals aangeeft dat Google de power van visuele content omarmt.
VISUEEL versus TEXTUEEL
“Een hond met een zonnebril op met een camera om zijn nek. De camera is een ouder type en heeft een gele riem. De zonnebril is flashy en heeft een gele glans op de glazen. De hond is trouwens bruin/wit en heeft grote oren.”
Welke vorm van content maakt de meeste indruk op jou? De afbeelding, de tekst of de combinatie van deze twee…
2. Microdata
Webpagina’s bevatten onderliggende verbanden die voor een mens logisch zijn. Zoekmachines hebben echter een limiet aan wat zij kunnen begrijpen. Wanneer er bijvoorbeeld op een website staat aangegeven ‘Korting alleen geldig op 4 december 2015’, dan snapt iedereen op welk moment je deze korting mag verwachten. Iedereen.. behalve Google. Het ziet namelijk alleen een datum, zonder daar verder iets mee te doen. Door implementatie van aanvullende tags – zoals beschreven op Schema.org – in de HTML-code, kun je zoekmachines helpen de inhoud beter te begrijpen. In 2015 is al een deel van de Nederlandse websites (vijftien procent) opgemaakt met deze zogenaamde microdata. Het belang van deze elementen wordt in 2016 alleen maar groter. Toepassing van microdata geeft namelijk ook een kwaliteitsindicatie af: websites die zijn opgemaakt met microdata, zijn waarschijnlijk meer up-to-date.
3. Optimaliseren voor mobiel
Mobiel heeft desktop dit jaar ingehaald voor wat betreft het aantal uitgevoerde zoekopdrachten. Jaren hebben we uitgekeken naar dit moment. In 2015 was het dan zover: mobiel wint. Mobilegeddon zorgde er al voor dat het belang van een responsieve website niet nog een keer uitgelegd hoeft te worden. Het is dan ook sterk aan te raden om jouw responsieve website of webshop te optimaliseren voor mobiel. Let wel: de titels zijn korter, alsmede de metabeschrijvingen van pagina’s. Er bestaan speciale XML-sitemaps voor mobiele apparaten, en het robots.txt-bestand dient aparte regels voor mobiel te bevatten. Houd in 2016 met deze – en andere – punten rekening om goed op mobiel te (blijven) scoren!
4. SEOcial
In 2016 trekt Google nog meer richting sociale indicaties. Google gaat sociale platformen vaker indexeren én zwaarder laten wegen in de SERP. Door live events en nieuwsitems vaker als relevant te beoordelen, verbetert de kwaliteit van de resultaten die Google weergeeft. Daarnaast geeft een groot aantal likes en shares signalen af dat een webpagina een goede inhoud heeft. Ook dit blog bevat social buttons, die de power van likes en shares weer doorgeeft aan de rest van de website. Niet voor niets scoort Happy Idiots met de term “online marketing bureau” een top drie-positie in Google.
5. Lokaal
Sinds de uitrol van Pigeon in juli 2014, is er in 2015 een aantal minimale updates geweest van dit lokale algoritme. Onder SEO-specialisten creëerde dit het afgelopen jaar weinig “buzz”: er waren andere updates die onze aandacht kregen. Voor 2016 is de verwachting dat Google weer actiever gaat inzetten op Pigeon. Door de toename van het gebruik van mobiel en wearable devices gaat Google nog meer inzoomen: van stedelijk of regionaal niveau, naar wijk- en straatniveau.
6. Veiligheid
We weten het al langer: Google wil een veilige omgeving creëren voor zijn gebruikers. Gehackte en donkere websites scoren niet goed in de zoekresultaten van Google. Om een veiligere omgeving voor je bezoekers te maken, kun je gebruikmaken van een SSL-certificaat, dat je af kunt nemen bij je hostingpartij. Maar ook het veranderen van je inloglocatie en inlognaam in niet algemene termen (wp-admin/admin/administrator) levert je al een veiligere website op. Ook in 2016 blijft Google veilige omgevingen belonen. Doe er aankomend jaar dan ook je voordeel mee!
Deze blogpost is geschreven door Wouter Swagemakers, SEO-specialist, Happy Idiots.
[Afbeelding: © Coloures-pic – Fotolia.com]
Verder lezen over Google
Artificial Intelligence30.10.2024
Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI
Online17.10.2024
Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden
Artificial Intelligence09.10.2024
AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Artificial Intelligence03.10.2024
Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Search25.09.2024
Google introduceert een speelse doodle met popcorn
Verder lezen over SEO
Marketing22.08.2024
HubSpot komt met gratis tool voor AI zoekoptimalisatie
Search13.08.2024
SEO bureau vs in-house: de voor- en nadelen
Search03.06.2024
Wat we hebben geleerd uit het grote Google Zoeken-lek
Search28.05.2024
Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update
Search07.03.2024
SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine
DC Business18.12.2023
Dit zijn de linkbuilding trends voor 2024
Search15.08.2023
Wat de verminderde vertoning van FAQ-snippets in zoekresultaten voor jouw SEO betekent
Online21.05.2023