Inmiddels staat de 2e Search Challenge live. Bij de 1e challenge waren er toch nogal wat vragen hoe Ask uiteindelijk werkt. De komende dagen zullen we daar wat uitleg bij geven en ook wat hints voor de Search Challenge.
‘Its not about who’s the biggest, but who’s the best!’ dat is wat Ask tenminste over zichzelf zegt. De zoekmachine gebruikt een zoekmethode waarbij niet de omvang van sites, maar de populariteit onder experts en relevantie het zwaarste tellen.
Dit levert vanuit de zoekmachine vaker relevante zoekresultaten op. Daarbij biedt Ask.com een uitgebreid pakket aan aanvullende features, zoals Weblog en Feeds Search, MijnAsk, de verrekijker-tool en zoeken op afbeeldingen .
Ask.com is de zesde zoekmachine wereldwijd met ongeveer 150 miljoen gebruikers. Door de eigen identiteit blijft het aantal bezoekers maandelijks groeien. Dit is mede het gevolg van de Ask.com-zoekmethode, gebaseerd op algoritmische zoektechnologie.
De populariteit van links vormt de basis van deze methode. Maar Ask.com gaat een stap verder. Ook de waardering van deskundigen weegt mee met het vaststellen van de relevantie. Daarbij maakt de zoekmachine een onderverdeling van gevonden websites in communities, waarin dezelfde soort sites bij elkaar worden gezet. Het resultaat is een overzichtelijke lijst met meer relevante informatie.
Ask biedt daarnaast een aantal aanvullende tools. De meest in het oog springende is MijnAsk, de persoonlijke bibliotheek die het mogelijk maakt eerdere zoekopdrachten en -resultaten op te slaan. MijnAsk-gebruikers kunnen direct gegevens delen of delen via e-mail, RSS, sorteren in mappen en zoekopdrachten binnen MijnAsk uitvoeren.
Naast zoeken naar websites en afbeeldingen biedt Ask.com ook de mogelijkheid om te zoeken op weblogs. Een andere tool van Ask.com is de verrekijker-functie, waarmee een preview van de gevonden site te zien is. Zo kunnen gebruikers zonder de site te openen snel zien of hij overeenkomt met hun wensen.