25.05.2006
Search

Cyberdokter helpt zoeken op internet

By: Redactie Dutchcowboys

BlogSearch
1148498029medische-informatie-zoeken-op-.jpg
1148498029medische-informatie-zoeken-op-.jpg

Zoeken, sorry, Googelen is hot. Overal in de maatschappin zie je veranderingen plaatsvinden door het democratiseren an informatie. Neem nu de Nijmeegse huisarts Patrick Jansen, hij helpt patienten een eind op weg met zijn boek Medische informatie zoeken op internet.

„Mensen vinden van alles op internet, maar ze kunnen het kaf niet van het koren scheiden. De huisarts moet alles weer rechtzetten, uitleggen dat de informatie niet betrouwbaar is, of niet van toepassing, en de zaken in het juiste perspectief plaatsen. Het kan binnen een paar minuten, maar ze vinden het vervelend. Denken: ‘Daar komt weer een patiënt met dingen van internet.’“

Jansen vindt het helemaal niet lastig. Integendeel. „Ik vind het juist heerlijk als iemand met een internetpakketje binnenkomt. ‘Kom maar op’, denk ik dan. ‘Ik zet mijn tanden er wel in.’“

Sterker nog: hij schreef het boek Medische informatie zoeken op internet. „Ik wil patiënten helpen. Want het is niet gemakkelijk om via internet aan betrouwbare medische informatie te komen. Op de zoekmachine Google is 90 procent van de informatie óf bagger óf commercieel.“

In zijn boek – net uit en nu alweer toe aan een tweede druk – helpt hij patiënten zelf te zoeken en geeft hij aan hoe ze gevonden websites en informatie kunnen beoordelen op betrouwbaarheid en kwaliteit. En laat hij door middel van concrete voorbeelden als hoofdpijn, astma, hoge bloeddruk of gordelroos zien hoe efficiënt kan worden gezocht. Jansen maakt helder dat waakzaamheid is geboden. Veel informatie is niet onafhankelijk. Neutraal ogende websites als. www.hooikoorts.nl of. www.hoofdpijn.nl blijken na goed bestuderen gemaakt te zijn door fabrikanten van medicijnen tegen hooikoorts of migraine.

En toch beveelt Patrick Jansen het gebruik van internet aan. „Mensen die beter geïnformeerd zijn, voelen zich minder ziek omdat ze alles ook beter begrijpen. En ze genezen sneller. Onjuiste informatie werkt angstverhogend. Goede medische informatie alleen maar angstverlagend.“ via De Gelderlander

Share this post