De Gelderlander: Op 17 januari jongstleden, een week na Googles top op 466 dollar, voorspelde hij al dat het aandeel van de zoekmachine met bijna 80 procent zou terugvallen tot honderd dollar. Het lijkt erop dat het bestuur van Google sindsdien zijn uiterste best doet om aan zijn voorspelling te voldoen.
Het begon eind februari met financieel directeur George Reyes, die op een bijeenkomst van zakenbank Merrill Lynch vertelde dat de winst van de zoekmachine zou dalen vanwege ‘de wet van de grote getallen’. Beleggers die hadden gehoopt op nieuwe marktveroveringen, technologieën en marketingtrucs, waardoor Google het hoge groeipercentage op peil kon houden, waren zwaar teleurgesteld. Ondanks herstelpogingen van Googles pr-afdeling, dumpten ze die dag het aandeel massaal. Uiteindelijk sloot het 9 procent lager.
Woensdag werd Reyes’ blunder nog eens dunnetjes overgedaan toen op de website van Google onverwacht de financiële vooruitzichten voor 2006 verschenen. De presentatie vermeldde dat de winstmarges onder druk komen te staan door toegenomen concurrentie op de advertentiemarkt. Direct na publicatie daalde de koers met 3,6 procent.
Een dag later was het weer raak. Google schikte op die dag een rechtszaak over ‘klikfraude’ in de Verenigde Staten voor negentig miljoen dollar. Adverteerders op de zoekmachine hadden het bedrijf aangeklaagd, omdat ze moesten betalen voor advertenties waarvan Google zei dat er gebruikers op hadden geklikt. Dat was echter niet altijd het geval.
Klikfraude is een bekend fenomeen in de wereld van de zoekmachines. Het ontstaat wanneer zoekmachines advertenties doorplaatsen op andere websites. Die websites ontvangen daarvoor geld, als er maar genoeg op die advertenties geklikt wordt. Daarom laten sommige websites computerprogramma’s lopen die dat klikken simuleren.
Tot donderdag deed Google de klikfraude af als lastig, maar onbelangrijk voor de financiële resultaten. Daar kan het volgens analist Blodget na de afkoopsom van negentig miljoen dollar niet meer mee aankomen, schrijft hij op. www.internetoutsider.com.
Blodget spreekt uit ervaring. Hij voorspelde in 1998 dat de koers van. Amazon.com binnen een jaar zou stijgen naar vierhonderd dollar. Het aandeel was toen nauwelijks vijftig dollar waard. De voorspelling kwam uit en maakte Blodget wereldberoemd. Enkele jaren later viel hij keihard van zijn voetstuk toen bekend werd dat hij aan klanten aandelen aanbeveelde die hij aan zijn collega’s bij Merrill Lynch als ‘absolute rotzooi’ omschreef.
Met zijn voorspellingen op zijn internetsite zoekt Blodget rehabilitatie en hij lijkt aardig op weg. De koers van Google is sinds 17 januari met 28 procent gedaald tot 339,31 dollar. via De Gelderlander