Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.
In 2012 startte de DDMA Commissie Search de ‘Search Vraagbaak‘. Via de vraagbaak kan een ieder een vraag indienen over het vak en het juridische speelveld waar het vak zich in bevindt. Geen overbodige luxe is wel gebleken.
De commissie ontvangt wekelijks vragen, van zowel leden als niet-leden van de DDMA. Omdat de vragen en antwoorden voor iedereen relevant kunnen zijn zetten we vanaf nu periodiek wat antwoorden op een rij. Heb je ook een vraag? Stel deze dan hier.
Eén van de vragen die de commissie Search de afgelopen week ontving had te maken met de inzet van de verschillende zoekwoordopties in Google AdWords. Een zeer belangrijk aspect voor het wel of niet succesvol zijn met de zoekmachine advertising campagne. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op het gebruik van deze zoekwoordopties.
Wat zijn zoekwoordopties en hoe kan ik deze optimaal inzetten?
Beantwoord door: Jeffrey Bleijendaal – Manager Search & Display bij Ematters
Zoekwoordopties bepalen bij welke zoekopdrachten jouw advertenties worden vertoond. Er bestaan in Google AdWords 5 zoekwoordopties, dit zijn:
- Exact
- Breed
- Beperkt breed (breed modified)
- Zinsdeel
- Uitsluiting/negatief
Deze zoekwoordopties kunnen aan ieder zoekwoord verbonden worden. De standaard zoekwoordoptie die door Google gehanteerd wordt is breed. Andere zoekwoordopties zijn in te stellen door gebruik te maken van specifieke leestekens rondom/in de zoekwoorden of via de knop ‘opties voor zoekwoorden’ in AdWords Editor.
Voorbeeld zoekwoord
[online marketing bureau] –> exact
online marketing bureau –> breed
+online +marketing +bureau –> beperkt breed
“online marketing bureau” –> zinsdeel
-online marketing bureau –> uitsluiting/negatieve
Exact
De zoekwoordoptie exact doet niet meer precies wat de naam doet vermoeden. Google is met een nieuwe optie gekomen waarin ook bij meervoudsvormen en sterk overeenkomende gelijkenissen van je zoekwoord de advertentie getoond wordt. Deze optie kan uitgezet worden via de campagneinstellingen onder het tabje “opties voor zoekwoorden”. Vervolgens moet de optie “sterk gelijkende varianten niet opnemen” geselecteerd worden om dit uit te zetten. Wanneer dit gedaan is, wordt een zoekwoord met de zoekwoordoptie exact alleen vertoond wanneer de zoekopdracht in Google exact overeenkomt met het opgegeven zoekwoord.
Voorbeeld: [online marketing bureau]
Wanneer een gebruiker een variatie op het zoekwoord, bijvoorbeeld online marketing bureaus, invoert, wordt de advertentie niet vertoond op deze zoekopdracht. Dit geldt tevens voor spellingsfouten zoals onlein marketing bureau.
Gebruik van zoekwoordoptie exact wordt vrijwel ten alle tijden aanbevolen. De zoekwoordoptie exact biedt je de grootste controle over wie je advertenties te zien krijgen en dit resulteert vaak in een hogere CTR.
Breed
De zoekwoordoptie breed is de standaard zoekwoordinstelling die door Google wordt gehanteerd. Wanneer een zoekwoord breed wordt ingezet in een campagne zal Google alle zoekopdrachten waarin het zoekwoord of een variatie op het zoekwoord zich bevind, meenemen bij het vertonen van advertenties.
Voorbeeld: marketing bureau
Wanneer in Google wordt gezocht met de zoekopdracht marketingburo in Amsterdam zal er een advertentie worden vertoond op het brede zoekwoord marketing bureau vanuit de campagne. Daarnaast kan je ook vertoond worden op woorden als marketing manager en bureau accessoires. Google besluit namelijk dat de zoekopdracht breed gerelateerd is aan één van de zoekwoorden.
Het gebruik van zoekwoorden met als zoekwoordoptie breed heeft voordelen en nadelen. Het grote voordeel is dat spellingsfouten en variaties op je zoekwoorden worden meegenomen in je campagne, zonder dat je al deze variaties zelf hoeft op te geven. Het nadeel is anderzijds dat je weinig controle hebt op de zoekopdrachten die Google als relevant beschouwt, waardoor jouw advertentie ook op een groot aantal irrelevante zoekopdrachten kan worden vertoond.
Beperkt breed (breed modified)
Beperkt breed is een variant van de zoekwoordoptie breed. De toevoeging beperkt geeft al aan dat de brede variant beperkt wordt. Deze variant vertoont je advertenties alleen als alle woorden die je hebt ingegeven ook ingetypt worden in Google.
Voorbeeld: +marketing +bureau
Wanneer er in Google wordt gezocht met de zoekopdracht marketing bureau amsterdam zal er een advertentie worden vertoond op het brede zoekwoord +marketing +bureau in de campagne. Daarnaast kan je ook vertoond worden op woorden als bureau marketing amsterdam en ik zoek een marketing bureau in amsterdam. De volgorde van de zoekopdracht in Google maakt niet uit zolang beide woorden die ingevuld zijn, maar worden ingetypt.
Deze variant heeft dus veel voordelen ten opzichte van de breed variant. Door beperkt breed als variant te hanteren, heb je veel controle op welke woorden/woordgroepen je wel en niet getoond wordt.
Zinsdeel
De zoekwoordoptie zinsdeel zorgt ervoor dat een zoekopdracht alleen een advertentievertoning genereert wanneer het zoekwoord exact zoals deze ingevoerd is (inclusief volgorde en spaties), onderdeel uitmaakt van een zoekopdracht.
Voorbeeld: “online marketing bureau”
Wanneer een gebruiker als zoekopdracht online marketing bureau inhuren opgeeft, zal de advertentie vertoond worden. Wanneer er gezocht wordt met de zoekopdracht marketing bureau inhuren zal de advertentie niet vertoond worden. De zoekopdracht bevat immers niet het woord online.
De zoekwoordoptie zinsdeel biedt de ideale combinatie van een breed bereik waarbij je als adverteerder nog steeds een grote hoeveelheid controle behoudt over je advertentievertoningen.
Uitsluiting/negatieve
Uitsluitingzoekwoorden, ook wel negatieve zoekwoorden genoemd, zorgen ervoor dat jouw advertentie nadrukkelijk niet wordt vertoond wanneer een zoekopdracht een uitsluitingszoekwoord bevat.
Voorbeeld: -online
Wanneer een gebruiker online marketing bureau als zoekopdracht invoert, zal er in dit geval geen advertentie getoond worden. Het zoekwoord online is tenslotte uitgesloten.
Op uitsluitingszoekwoorden kunnen tevens overige zoekwoordopties toegepast worden. Zo is het mogelijk om exact, breed, breed modified en op zinsdeelniveau uit te sluiten.
Voorbeeld: -[online]
Wanneer een gebruiker nu op online marketing bureau zoekt, worden er wel advertenties vertoond. Het zoekwoord online is in dit geval alleen uitgesloten wanneer de zoekopdracht exact online is.
Uitsluitingszoekwoorden zijn van groot belang voor het op relevantie optimaliseren van je campagnes. Goede uitsluitingswoorden voorkomen ongewenste advertentievertoningen en verhogen daarmee de relevantie van je campagnes. Bij het invoeren van uitsluitingszoekwoorden is het belangrijk om na te denken of het woord op exact-, breed-, beperkt breed – of zinsdeelniveau uitgesloten dient te worden. Door té breed uit te sluiten bestaat het risico dat relevante vertoningen ook worden uitgesloten. Anderzijds zul je door té exact uit te sluiten irrelevante vertoningen behouden.
De DDMA Commissie Search richt zich op het promoten van het vakgebied zoekmachinemarketing in Nederland door kennisdeling (o.a. wet- en regelgeving), educatie en het vak een podium te bieden.
Verder lezen over Adwords
Search20.12.2023
Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van SEA voor 2024
Search24.03.2017
Een afscheidsbrief aan Exact Match
Marketing24.01.2017
3 waardevolle inzichten voor een optimale ROI
Mobile05.01.2017
3 AdWords campagnetypes voor meer app downloads
Marketing27.09.2016
Google AdWords optimaliseren: 9 analyses en optimalisatieslagen
Marketing22.06.2016
Data die je altijd moet gebruiken bij het optimaliseren van online campagnes: Assisted conversions!
Advertising20.06.2016
Google AdWords test nu met “click to SMS”
Advertising24.05.2016
AdWords tekstadvertenties worden 50% groter
Verder lezen over Google
Entertainment22.11.2024
Dit zijn de meest bekeken films en series op Google TV in 2024
Artificial Intelligence30.10.2024
Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI
Online17.10.2024
Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden
Artificial Intelligence09.10.2024
AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Artificial Intelligence03.10.2024
Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live
Mobile01.10.2024