Search21.02.2013

Dag 2 SES Londen 2013


dag-2-ses-londen-2013.jpg
dag-2-ses-londen-2013.jpg

Deze week vindt in Londen de jaarlijkse Search Engine Strategies (SES) conferentie plaats. Op dit congres, het grootste van Europa in haar soort, komen alle onderwerpen rond digitale marketing, SEO en SEA aan bod. Laura Kluinhaar en Annemieke Koster van Exxtra zijn met hun collega’s in Londen en brengen voor DutchCowboys verslag uit van de conferentie.

Vandaag een verslag van de tweede dag van de SES. Waar gisteren nog veel sessies voor beginners op het programma stonden, werd vandaag een stuk dieper in de materie gedoken. Ook vandaag waren engagement, context, humanity en empowerment veelgehoorde termen. Het lijkt erop dat gepersonaliseerde (mobiele) marketing een hot item is. Hierbij wordt door bijna alle sprekers benadrukt dat tijden zijn veranderd en consumenten verwachten op een persoonlijke, oprechte manier te worden aangesproken.

Morning Keynote – The power of Twitter
Eigenlijk zou Dara Nasr, Head of Agency Sales van Twitter komen spreken. Helaas was hij verhinderd vanwege ziekte, dus zijn collega Oliver Snoddy (Head of Planning) het van hem over. Een interessante keynote die naar onze mening echter wel een groot reclamegehalte had en weinig nieuws bevatte. Snoddy stipte echter wel een aantal interessante zaken aan met betrekking tot de invloed van Twitter.

Twitter is ooit gestart met de ambitie om ‘the pulse of the planet‘ te worden. Volgens Snoddy is het medium daar zeker in geslaagd, gezien het feit dat breaking news ontspringt op Twitter en Twitter mensen en bedrijven met elkaar verbindt. Via Twitter ontstaan, aldus Snoddy, unieke connecties die zonder Twitter niet zouden zijn gelegd. Dit biedt kansen voor marketeers. Bedrijven kunnen op een speelse, creatieve manier in contact komen met (potentiële) consumenten. De manier waarop Oreo dit aanpakte tijdens de Super Bowl werd hierbij als voorbeeld gesteld. Om af te sluiten een mooie quote van Snoddy:

Twitter is more of an interest network than a social network. Twitter is the shortest distance between you and what interests you most”

Tip 1 – Tweets met daarin een foto worden vaker geretweet dan Tweets die alleen uit tekst bestaan. een clickthrough kan hiermee het beste worden gerealiseerd

Tip 2 – Niet reageren op (negatieve) berichten op Twitter is killing. Brandbuilding op Twitter is verrassend effectief!”

Remarketing/retargeting. Done right….& wrong 
Tijdens deze sessie spraken Guy Levine (Return on Digital) en Dax Hamman (Chango) over de mogelijkheden en gevaren van Remarketing en Retargeting. Een belangrijk onderwerp in tijden waarin steeds meer bedrijven hun budgetten voor remarketing en retargeting vergroten in de hoop bezoekers aan te sporen tot actie. De sprekers waren het niet helemaal met elkaar eens over de manier waarop remarketing moet worden gemeten en hoe (intensief) het moet worden toegepast.

Hamman stelde dat remarketing in een ideale wereld niet zou hoeven te bestaan. Maar hoe doen we dat in de tussentijd? Levine gaf 11 duidelijke tips om een re-marketing campagne succesvol te laten verlopen. Hamman sloot af door nogmaals de nadruk te leggen op contextual marketing. Volgens hem is het de kunst om relevante content op relevante momenten aan te bieden. Google is volgens Hamman een goede tool voor re-mareketing campagnes, maar hij drukte iedereen op het hart om, indien budgetten het toe te laten, verder te kijken dan de opties die Google biedt.

Content driven SEO on a shoestring
Deze sessie bevatte minder feitjes en weetjes, maar was echt gericht op inspiratie voor een goede contentstrategie voor bedrijven met een beperkt budget. Simon Penson (Zazzle Media) had vooral een ‘hands on approach’ voor content creatie die aansluit bij de doelen die je stelt en de doelgroep voor wie je schrijft: zorg allereerst voor een goede briefing zodat je je doelen helder hebt. Zorg dat je je persona’s goed uitwerkt, weet welke typen content je moet produceren voor elke persona, bedenk creatieve ideeën en zet die per persona in een ‘editorial agenda’. Zorg er tot slot voor dat je content geschikt is om de gestelde doelen te bereiken.

Catherine Toole (Sticky Content) gaf meer tips voor de niet- Coca Cola’s en Red Bulls’ onder ons. Grote merken hebben aansprekende campagnes die heerlijk voer zijn voor dit soort marketing sessies. Maar de meesten werken in de realiteit voor kleinere klanten, in B2B markten, met vaak technische producten. Hoe hengel je dan naar creatieve content-ideeën? Er is altijd ‘appetite for content’ zoals ze zelf omschrijft. Waar komen de grote ideeën vandaan? Toole noemde een flink aantal bronnen maar hamerde er vooral op om creatief te zijn met content en buiten de kaders te denken. Durf je eigen product een beetje los te laten. Schrijf eens over aanverwante onderwerpen die bij je product horen én ga voor ‘content with legs’. Zorg dat je content een lang leven beschoren is en dat je je acties terug laat komen op alle platformen. Maak het vindbaar: “Explore every possible format for your content”.

Analyse the Searcher Workflow from Intent through Engagement to Conversion

Je doelgroep heeft iets nodig. Mensen openen Google en gaan zoeken. Je site is misschien goed geranked, maar is je zichtbaarheid aantrekkelijker dan die van anderen? En als zoekers klikken, zijn ze dan gelijk verzekerd van waar ze op gezocht hebben en dat ze dat ook gevonden hebben? Maar belangrijkste van allemaal, zullen ze converteren?

Ranken op alleen target keywords zal je volgens Jon Quinton (SeoGadget) niet de conversies geven waar je op doelt. Engaging en converseren met je doelgroep wel. Jon Quinton nam ons in deze sessie mee in zijn methodiek en vertelde hoe je je website kunt optimaliseren door in te spelen op de ‘Searcher experience workflow’:

Identificeer de behoeftes en beweegredenen (workflow) van je doelgroep

– Onderzoek waar mensen op zoeken en vind de vragen en behoeftes achter een keyword

  • Q&A sites, nieuwssites, forums en reviews zijn allemaal goede plekken om ‘inside’ een nieuw onderwerp te komen

– Meet daarbij verschillende doelen voor jouw content

– Monitor tevens servicevragen en feedback van klanten om het sentiment te ‘pakken’

– Analyseer alle gegevens en optimaliseer dan om de belevenis op uw website te vergroten.

Activating the social-search dynamic
Bas van den Beld (State of Search) gaf ons een nieuwe kijk op consumentengedrag. Volgens hem zijn onze aankopen niet gestuurd door wat wij zelf willen, maar laten we ons continu leiden door wat invloedrijke personen in onze omgeving ergens van vinden. Zouden je vrienden die nieuwe schoenen mooi vinden? Ja? Dan koop je ze. Draagt een filmster net dat ene paar schoenen tijdens een première? Reden te meer om ze ook aan te schaffen. Van Den Beld onderscheidde twee typen influencers:

1. Mensen om ons heen (vrienden, familie)
2. Mensen tegen wie we opkijken (celebrities, bloggers etc.)

Hierbij geeft Van Den Beld aan dat autoriteiten, zoals beroemdheden, voor veel mensen vrienden lijken te zijn. Je kent de persoon in kwestie niet, maar hebt het gevoel dat het een goede vrien(in) van je is omdat je veel over hem of haar leest en de beroemdheid vaak tegenkomt (tijdschriften, internet).  Die ogenschijnlijke ‘vriendschap’ kan door merken goed gebruikt worde. Endorsement van een beroemdheid kan je merk een grote boost geven.

Volgens Van Den Beld heeft Google goed door op welke manier wij aankopen doen en door wie wij ons daarbij laten beïnvloeden. Google zal binnenkort (nog) meer endorsements van mensen om ons heen naar voren schuiven in zoekresultaten. Google+ is daarbij één van de tools die zal worden ingezet. Want, aldus Van Den Beld: Google+ is not a Facebook killer but is all about data”.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...