[Wesley Sussenbach] De afgelopen jaren is de markt van zoekmachine optimalisatie (SEO) aanzienlijk gegroeid. Hiermee is helaas ook het aantal websites en bedrijven dat slecht of onprofessioneel SEO advies geeft ook meegegroeid. Goede SEO specialisten willen het Internet een betere plek maken en mensen met zo min mogelijk frustratie op het web te laten navigeren. Het is daarom belangrijk op uw hoede te blijven en het kaf van het koren te scheiden. Wellicht helpt onderstaand overzicht u loze adviezen en statements te herkennen.
– Garanties voor nr. 1 posities afgeven
SEO is een duurzame vorm van marketing. Het kost tijd en moeite een website op een nr. 1 positie te krijgen en te houden. Het is zo goed als onmogelijk om garanties af te geven voor nr. 1 posities in Google. De tactieken die hier achter zitten zullen vaak niet legitiem of spam-vrij zijn. Gevonden worden is één, traffic en/of conversies genereren is twee. De waarde van een nr. 1 positie van een woord waar niemand op zoekt of dat niet converteert is daarom ook erg discutabel.
– De perfecte zoekterm dichtheid
Om vindbaar te worden op bepaalde zoekwoorden dienen deze voor te komen op de desbetreffende pagina en bij voorkeur op bepaalde plekken, zoals de H1 tag. Vaak wordt er echter teveel nadruk gelegd op de zoekterm dichtheid. Er is namelijk geen magisch percentage dat voor topposities zorgt. Elke vorm van fine-tuning hierop is pure tijdsverspilling en kan beter in andere actiepunten gestoken worden. Als zoekterm dichtheid ergens goed voor is, dan is het eerder om de overmaat aan optimalisatie te controleren en te beperken. Zodat een bepaald zoekterm niet té vaak op een pagina voorkomt en als spam gezien kan worden.
Hier een voorbeeld van een duidelijk over-geoptimaliseerde tekst waar de focus teveel op zoekterm dichtheid is gelegd:
Deze tekst is puur geoptimaliseerd voor de zoekopdracht ‘Reizen naar Ierland’ en biedt verder ook geen enkele vorm van waardevolle content. Bovendien is de homepage van deze website het eerste zoekresultaat dat je tegenkomt met deze zoekopdracht i.p.v. de ‘geoptimaliseerde’ pagina, en schiet daarmee compleet z’n doel voorbij.
– Gebruik van META keywords tag
In een tijd dat zoekmachines nog niet zo geavanceerd waren, werd er nog flink gebruikgemaakt van de META keywords tag. Hier konden de webmasters zoektermen in kwijt waar ze vindbaar op wilden worden, maar hier werd steeds vaker misbruik van gemaakt. Google maakt er al helemaal geen gebruik meer van. Als je er dan toch gebruik van maakt, dan is het belangrijk deze tag niet vol te stoppen met vele tientallen zoektermen. Iets dat nog te vaak voorkomt.
– Kopen van links
Op talloze websites word je platgegooid met linkpakketjes en lokkertjes om met één druk op de knop duizenden links erbij te krijgen. Het is beter hier niet op in te gaan. Misschien vraag je je af: Hoe goed is Google dan in het traceren van gekochte links? -Hoe goed is de politie in het pakken van criminelen? Ben je heel opzichtig met het kopen van links en doe je dit bij partijen die niets anders doen, dan is Google heel goed. Weet je slim op de achtergrond te blijven dan kun je met veel gekochte links wegkomen. De vraag is natuurlijk of dit op de lange termijn wel de juiste strategie is. Vaak niet.
– W3C validatie
Er niks mis met het optimaliseren van de broncode van je website en de HTML-code W3C gevalideerd te krijgen, maar tenzij de W3C validatie heel erg slecht is en het de gebruikerservaring beïnvloedt, hoeft er geen aandacht besteedt te worden aan de W3C validatie van je website. Het doel van Google is om kwalitatieve en relevante content aan te bieden, en deze content kan nu eenmaal ook staan op websites waar de opmaak van de broncode niet volledig aan de W3C standaard voldoet.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar ze zullen in alle gevallen niets of maar weinig bijdragen aan een goede vindbaarheid in zoekmachines en zeker niet op de lange termijn. Korte termijn SEO bestaat niet. Het is veel beter je energie steken in de zaken die er echt toe doen en SEO actiepunten op prioriteit en noodzaak te beoordelen.
Helaas komt het nog vaak genoeg voor dat websites van lage kwaliteit op posities binnen de zoekresultaten staan waar ze eigenlijk niet thuis horen. De Panda algoritme update van Google zou hier een stokje voor steken, echter sluipt er zo nu en dan een website door de vingers van Google. Bijvoorbeeld zoekopdrachten die exact overeenkomen met de naam van de domeinnaam en daardoor hoog in de zoekresultaten staan. Gelukkig heeft Google besloten de nadruk van zoekopdracht gebaseerde domeinen minder kracht mee te geven dan voorheen:
De vraag is alleen hoe lang dit zal duren voordat het daadwerkelijk effect zal hebben, hoe groot het effect zal zijn en wanneer deze algoritmeverandering ook in Nederland ingevoerd zal worden.
Sinds niet al te lange tijd is er een website en Twitter account gelanceerd genaamd ‘SEO kwakzalvers’. Dit initiatief is voor ons SEO specialisten erg grappig om te lezen. Daarnaast heeft het een informerende functie naar iedereen die zich professioneel bezighoudt of gaat houden met SEO. Het kan u helpen in het herkennen van adviezen en werkzaamheden die de focus op de verkeerde aspecten van SEO leggen en dus te weinig bijdragen aan de vindbaarheid van uw website. Soms kunnen deze adviezen zelfs de vindbaarheid van uw website schade toebrengen.
Conclusie
Ga niet op zoek naar trucjes. Zoekmachine Optimalisatie gaat niet om trucjes, maar om het weghalen of voorkomen van blokkades die de indexatie van de website vermoeilijken, de creatie van kwalitatieve content waar een zoekvraag naar is en het promoten van deze content via de beste kanalen. Het implementeren van de juiste bedrijfsprocessen en werk- en denkwijzen kunnen hierin bijdragen.
Wesley is fulltime verantwoordelijk voor de Zoekmachine Optimalisatie activiteiten bij Search Kings, een zoekmachine marketing bureau in Amsterdam. Volg ons op @searchkings!