Search17.08.2011

Nederlandse prijsvergelijkers blijven overeind na Google ‘Panda update’


nederlandse-prijsvergelijkers-blijven-ov.jpg
nederlandse-prijsvergelijkers-blijven-ov.jpg

Afgelopen weekend is het nieuwe zoekalgoritme van Google, de ‘Panda update’, ook doorgevoerd in Nederland. Die update heeft directe gevolgen voor de waardering van beursgenoteerde prijsvergelijkingssites. Voor bijvoorbeeld de Franse prijsvergelijker Le Guide. Ook in Amerika en Engeland hebben prijsvergelijkers als Ciao, Twenga en Shopping.com na de update een flinke klap gekregen met een daling van 70-90% in het bezoek. In Nederland lijkt het vooralsnog mee te vallen voor de prijsvergelijkers.

Duidelijk is in ieder geval geworden dat Google met haar aanpassingen nog altijd directe invloed op de interneteconomie heeft. In Nederland lijkt het echter mee te vallen met de voor de prijsvergelijkers.

Kees Verpalen, oprichter en directeur van Beslist.nl, signaleert dat de grote prijsvergelijkers goed overeind zijn gebleven, maar dat de kleine vergelijkers wel geraakt zijn. De afgelopen maanden is er door vrijwel de hele internetindustrie gereageerd op de veranderingen van Google. Noodzakelijk om niet van de radar van de consument te verdwijnen.

Wat heeft Google nu gedaan?

Google beloont met het nieuwe zoekalgoritme de sites met waardevolle content voor gebruikers. Sites die hoog scoren vanwege slimme trucjes en hun geld verdienden aan vluchtige bezoekers, worden nu afgestraft. De zoekmachine voegt volledig nieuwe aspecten toe om de ranking van de site te bepalen: bezoekersgedrag. Het gedrag na het invoeren van de zoekterm en het aanklikken van een resultaat worden gemeten. Twee aspecten zijn hierin belangrijk: bounce percentage (hoeveelheid bezoekers die een site direct weer verlaten) en time-on-site (verblijf van een bezoeker die binnenkomt op een bepaalde zoekopdracht.) Dit kan Google meten met behulp van Chrome en de Google toolbars. Het idee achter de upgrade is waardevolle en relevante content bieden voor de gebruikers van Google. Sites die dit goed op orde hebben, scoren hoger in Google.

Verpalen richtte voorheen het bureau Onetomarket op, gespecialiseerd in interactieve marketing, deze kennis heeft hij toegepast om Beslist.nl ‘Panda proof’ te maken: “Ook wij hebben de site versneld verbeterd om de update zo goed mogelijk door te komen. De optimalisatie zit met name in het verlagen van de bouncerate en het verhogen van de Time On Site. Aanpassingen waarbij de relevantie voor de consument voorop staat. De effecten hiervan zijn nu duidelijk terug te zien, desondanks zien we de SEO-resultaten en het aantal bezoekers wel teruglopen“, aldus Verpalen. De Google ‘Panda update’ treft echter niet alleen bedrijven, ook de interneteconomie. Zo zien beursgenoteerde prijsvergelijkers als het Franse Le Guide zien hun waarde dalen door de update.

Tips om de website ‘Panda proof’ te maken:
1. Content: voldoende relevante en goede content bieden voor bezoekers. Niet alleen tekst, maar bijvoorbeeld ook video’s, interactieve tools, discussies. Specifiek voor shops: meer productaanbod.

2. Design: een goede eerste indruk maken: de site moet er goed uitzien en vertrouwen wekken. Hoe leuker en professioneler deze eruit ziet, hoe groter de perceptie dat de getoonde content waardevol is.

3. Usability: de site moet logisch zijn opgebouwd en handig zijn in gebruik. Om mensen vast te houden moeten zij de site instinctief snappen.

4. Verwachtingspatroon: slimme truc was mensen naar een site te lokken met titels waar veel op gezocht wordt, hiermee krijgt de site echter een hoge bounce-rate. Titels van de pagina moeten dus overeenstemmen met datgene wat de bezoeker verwacht te vinden.

...

Verder lezen over Google

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

Van alle nieuwe code die momenteel bij Google wordt gemaakt schijnt een kwart te zijn gemaakt door computers, in plaats van mensen.

Artificial Intelligence30.10.2024

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden

Wil je echt de ultiem goedkoopste vlucht boeken, waarbij je misschien wel drie keer moet overstappen om in Australië neer te strijken, dan kun je daar nu een nieuwe knop voor aantikken in Google Flights.

Online17.10.2024

Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden

AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs

DeepMind, Google’s lab waarin volop met kunstmatige intelligentie wordt geexperimenteerd, is in de prijzen gevallen.

Artificial Intelligence09.10.2024

AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs

Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht

De rechter heeft nu bepaald dat Google de Google Play appwinkel drie jaar lang open moet stellen voor de concurrentie.

Mobile08.10.2024

Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Shit, telefoon gestolen. Google introduceert nu drie nieuwe opties om te zorgen dat de dief niet bij je data kan.

Mobile07.10.2024

Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen

Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live

Google Gemini Live was al beschikbaar, ook voor Nederlanders, maar nog niet officieel in het Nederlands. Daar komt in de komende weken dus verandering in.

Artificial Intelligence03.10.2024

Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live

Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels

Epic had Google vier jaar geleden al aangeklaagd voor het runnen van een monopolie op de appwinkel, maar nu komt daar een nieuwe rechtszaak bij. 

Mobile01.10.2024

Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels

Google introduceert een speelse doodle met popcorn

Search25.09.2024

Google introduceert een speelse doodle met popcorn