Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Precies 40 jaar geleden, op 20 juli 1969, keek de wereld in spanning toe terwijl de bemanning van de Apollo 11 de eerste menselijke stappen op het maanoppervlak zette.
Om deze historische gebeurtenis te vieren introduceert Google vandaag ‘Moon in Google Earth’ (Video), een interactieve en driedimensionale maanatlas die kan worden verkend in Google Earth 5.0. Gebruikers van Moon in Google Earth kunnen een virtueel maanlandschap verkennen, een virtuele tour volgen met audiocommentaar van de astronauten Buzz Aldrin (Apollo 11) en Jack Schmitt (Apollo 17), de laatste maanrover-concepten van teams die deelnemen aan de Google Lunar X-prijsvraag bekijken, panoramische foto’s met hoge resolutie raadplegen, nog nooit eerder gepubliceerd videomateriaal van het maanoppervlak bekijken en nog veel meer.
Moon in Google Earth is daarnaast uitgerust met een volledige gegevensset van het maanoppervlak dat afkomstig is van Kaguya LALT en door JAXA / NAOJ is geproduceerd. Deze gegevensset dient als basiskaart voor de atlas. Gebruikers die de historische momenten in de geschiedenis van de maanverkenning willen herbeleven of daar voor de eerste keer kennis mee willen maken, kunnen een beroep doen op Moon in Google Earth voor een beter begrip van de maan en onze relatie daarmee middels een driedimensionale ervaring.
“Veertig jaar geleden zetten twee mensen voet op de maan. Vanaf vandaag kan iedereen die over Moon in Google Earth beschikt in hun voetstappen treden,” aldus Michael Weiss-Malik, de productmanager van Moon in Google Earth. “We bieden honderden miljoenen mensen overal ter wereld toegang tot een unieke, interactieve en driedimensionale presentatie van de Apollo-missies.“
Moon in Google Earth is de meest recente tool die werd ontwikkeld op basis van het Space Act Agreement tussen Google en NASA. De toepassing maakt informatie over de maan voor iedereen beschikbaar binnen een unieke, driedimensionale omgeving. “Deze aankondiging is het resultaat van de relatie die Google en het Ames Research Center in november 2006 aangingen met de ondertekening van de Space Act Agreement.
Deze overeenstemming heeft ten doel om de samenwerking met onze buren in Silicon Valley te bevorderen“, aldus S. Pete Worden, de directeur van het NASA Ames Research Center, “Het doet ons een groot genoegen om samen met Google iedereen die een computer bezit de mogelijkheid te bieden om op virtuele wijze te maan te verkennen.” Naast satellietbeelden en het maanoppervlak kunnen gebruikers van Moon in Google Earth de volgende lagen verkennen:
- Speciale satellietbeelden – Verken satellietbeelden en gedetailleerde beschrijvingen van maanlocaties aan de hand van de ‘Maanfoto van de week’ van de Universiteit van Arizona.
- Beelden afkomstig van ruimtevoertuigen – Bekijk speciale beelden die door de metrische camera Clementine van de Apollo en de maanverkenner Lunar Orbiter zijn vastgelegd.
- Apollo-missies – Reis terug naar de tijd van de Apollo-missies en ontdek de landingslocaties van de missies 11 tot en met 17. Je kunt panoramische beelden verkennen zoals je dat in Google Street View doet, nog nooit eerder gepubliceerd materiaal van Spacecraft Films bekijken en lezen over de locaties waar de astronauten hun eerste maanverkenningen maakten.
- Begeleide tours – Geniet van een virtuele tour van de maan met audiocommentaar van Apollo-astronauten Buzz Aldrin (Apollo 11) en Jack Schmitt (Apollo 17)
- Historische kaarten – Ontdek geografische en topografische kaarten van de maan die in het Apollo-tijdperk door het vluchtleidingscentrum voor maanreizen werden gebruikt
- Menselijke objecten – Kom meer te weten over de verschillende typen verkenningsapparatuur die mensen op de maan hebben achtergelaten en waar deze objecten momenteel te vinden zijn. Zo vind je objecten van de Verenigde Staten, Sovjet-Unie, China, de Europese Unie, Japan en India, waarvan sommige de vorm van driedimensionale modellen hebben.
Om Moon in Google Earth te proberen open je Google Earth 5.0, ga je naar de bovenste werkbalk en schakel je de modus in van ‘Earth’ naar ‘Moon’. Google Earth 5.0 kan worden gedownload via http://earth.google.com/moon. Meer informatie is te vinden op de speciale mediawebsite.
Verder lezen over Google
Artificial Intelligence30.10.2024
Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI
Online17.10.2024
Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden
Artificial Intelligence09.10.2024
AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Artificial Intelligence03.10.2024
Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Search25.09.2024
Google introduceert een speelse doodle met popcorn
Verder lezen over Google Earth
Nieuws22.04.2023
Earth Day: 15 opzienbarende feitjes over de aarde
Search05.04.2023
Google Earth Timelapse toont veranderende wereld van 1984-2022
Online19.04.2021
Update Google Earth: Timelapse laat je de wereld zien veranderen
Search14.12.2019
Google Maps brengt woonlocaties 98% van de wereldbevolking in kaart
Online06.07.2017
Google Earth Live: kijk real time naar bruine beren in Alaska
Online18.04.2017
Dit is de nieuwe Google Earth: redesign en 3D-view
Online15.04.2017
Een flinke update voor Google Earth?
Nieuws19.11.2016