30.10.2008
Search

Google moet betalen voor Book Search

By: Jeroen de Hooge

BlogSearch
google-moet-betalen-voor-book-search.jpg
google-moet-betalen-voor-book-search.jpg

Google heeft zo’n 125 miljoen dollar betaalt om rechtzaken te schikken die tegen Google Book Search zijn aangespannen. De dienst die hele boeken inscant en vervolgens doorzoekbaar maakt. Dat was eerder deze week al bekend gemaakt door Reuters.

De Amerikaanse brancheorganisaties Authors Guild (schrijvers) en de Association of American Publishers (uitgevers), waren niet blij dat Google meer dan twee jaar geleden begon met het inscannen van boeken. De rechthebbenden hadden daar namelijk geen toestemming voor gegeven.

Google legde uit dat het slechts delen van de boeken per gebruiker zou weergeven. De volledige versies zouden alleen op de servers van Google zijn opgeslagen, en niet openbaar beschikbaar zijn. En dus was de zoekgigant van mening dat het ook niet hoefde te betalen. 2 jaar lang waren er volop discussies in de rechtszaal, met als uitkomst: Google gaat betalen. Over de afgelopen twee jaar wordt al 125 miljoen dollar overgemaakt aan de rechthebbenden.

Verder wordt er een verdienmodel aan de dienst gehangen, waar de schrijvers, de uitgevers en de zoekgigant van profiteren. De zoektocht naar de inhoud van boeken wordt gescheiden in twee delen. De individuele consument kan als vanouds delen van boeken vinden op basis van trefwoorden. Vervolgens kunnen ze de hele titel online aanschaffen. Daarnaast mogen instellingen zoals scholen en universiteiten, een abonnement nemen op de dienst. Dan krijgen ze volledige digitale toegang tot miljoenen gescande boeken.

It’s been a long and arduous negotiation,” aldus Paul Aiken, executive director van de Authors Guild, die van mening is dat de regeling “the biggest book deal in U.S. publishing history” is. “The settlement will mean a vast repository of books — millions upon millions of out-of-print books and many in-print books — will find a new home and new readers online.

Share this post