De laatste tijd heb ik een aantal racegames getest, onder andere F1 2012 en WRC3. Beide zijn op zich mooie games maar wel met een erg steile leercurve. Heel concreet: je ben je uren aan het ploeteren voordat je een keer niet als laatste eindigt. Soms heb ik daar zin in: tijd te investeren om een auto te leren kennen en te tunen. Rondje na rondje aan het rijden om de ideale lijn op het circuit te volgen. Maar (steeds) vaker wil ik gewoon vet racen. Donuts maken mijn auto, spookrijden of met mijn auto door een billboard springen. Als dat laatste jou ook aanspreekt kan ik je Need For Speed Most Wanted echt aanbevelen. Deze nieuwste aanwinst in de Need for Speed serie (ontwikkeld door Criterion Games, bekend van de Burnout games) is een parel onder de arcade racers.
The Good
Waarom ivind ik het dan zo goed? Ten eerste omdat Fairfield City, waar het spel zich afspeelt, een open wereld is. Je kunt de hele stad en de omgeving verkennen, zowel op de weg als daarbuiten. Dat betekent dat je lekker kunt racen en de wereld ontdekken. Als je tijdens het rijden zin hebt in actie, rijd dan gewoon even tegen een politie auto aan. Dan komen ze vanzelf achter je aan. Ben je snel genoeg, dan ontsnap je. Natuurlijk kan je de politie ook van de weg rammen maar daar worden ze wel een stuk nijdiger van. Het doel is om de Most Wanted racer te worden maar hoe je dat doet is helemaal aan jou! Uiteindelijk moet je wel het duel aangaan met de top 10 Most Wanted Racers.
Veel elementen die je nu ziet in Most Wanted zo’n beetje een op een uit een eerdere game van Criterion: Burnout Paradise. Most Wanted is, net zoals de vorige NFS edities, ook duidelijk “Eye candy”. Wat grappig is: als je een donut maakt en dat lang genoeg vol houdt rijdt je op een gegeven moment op de kale velgen. Gelukkig zijn daar de garages in het spel (vaak een benzine station) en hup: alle schade is weer verdwenen en de auto is weer als nieuw (inclusief een andere kleur). Als je dit doet terwijl de politie achter je aanzit hoor je over de scanner dat de achtervolgde nu in een andere kleur auto rijdt.
Autolog, het systeem wat geïntroduceerd werd in NFS Hot Pursuit, is verbeterd en heet nu Autolog 2 en biedt volgens Criterion nu nog meer social features en triggert je om je vrienden uit te dagen en eventueel te verslaan. Natuurlijk is er ook een online mode en kun je in een openbare game spelen of samen met je vrienden, wat veel leuker is dan alleen spelen, al was het maar omdat je iedereen waar je tegen speelt kunt pesten als iedereen een challenge moet spelen en jij al aan de beurt geweest bent. Hoe dan ook: dit is hoe je een autogame online interessant maakt.
The bad
Hoe rijk Most Wanted is aan mogelijkheden in het racen, dat uit zich niet in een aantal andere basisdingen die je van een racegame verwacht. Zo zijn er bijvoorbeeld maar twee camera instellingen die je kunt gebruiken als je aan het racen bent: achter de auto en ‘laag bij de grond’. Dit is echt een gemis, wat meer mogelijkheden zou beter zijn geweest. Ook opvallend, als je op kale velgen rijd heeft de politie het nog moeilijk om je van de weg te rijden. Het trekt vonken als een student elektrotechniek maar de politie krijgt je niet van de weg af. Die hele politie is toch al nutteloos, want eigenlijk voegen ze heel weinig toe aan de game: gepakt worden is alleen maar een kleine irritatie en hun aanwezigheid zorgt vooral voor irritatie, in plaats van de opwinding die het met zich mee zou moeten nemen. Maar ja, de game Need for Speed Burnout noemen mocht blijkbaar niet…
Je zou het bijna vergeten maar het is het doel om de Most Wanted te worden in de game. Omdat er zoveel naast te doen is (EA noemt dat racen zonder regels) kan je dit nog wel eens uit het oog verliezen. Als je een game zoekt die je heel gestructureerd naar de top brengt, zoek dan nog maar even door. Zeker als je online met anderen aan de slag gaat heb je ontzettend veel lol, maar kom je qua vooruitgang nergens. De andere kant van die medaille is dat het als je alleen speelt niet zo superinteressant is om de min of meer verplichte races per auto die je vindt te rijden. Eerst een race om boost te krijgen, dan wat races voor upgrades en zo sprokkel je de punten bij elkaar om de Most Wanted races te kunnen doen. Je hebt wel de vrijheid, maar het wordt pas écht interessant als de game de regie aan de spelers zelf geeft.
The Ugly
De gustibus non est disputandum. Of: over smaak valt niet te twisten. Het spel is echt over de top qua gameplay maar met een duidelijk minder hoge moeilijkheidsgraad. Voor sommigen is dit een voordeel, voor race puristen een nadeel. Zoek je dus een realistische race game (voor zover dit kan) dan is Most Wanted niets voor jou. Na een crash staat de auto weer voor je klaar en rij je door. In het licht van de F1’s, Forza Horizons en andere games waarin simulatie een grotere rol speelt is dit een lichtgewicht game. Weliswaar één van de beste in zijn soort, maar toch.
Conclusie
Maar ik zeg: fuck het realisme, Most Wanted is over the top racen en in tegenstelling tot de typische racegame heerlijk vergevingsgezind. Een open wereld om te racen en voldoende sluipweggetjes, billboards en zo verder om je (vooral online) uit te leven. Er zijn al een hele hoop NFS edities geweest en de serie is allebehalve stabiel geweest in de kwaliteit maar deze versie is wat mij betreft echt een topper. Maar ja, ik ben eigenlijk ook wel een race filistijn als ik de kans krijg.
Need for Speed Most Wanted, ontwikkeld door Criterion voor Xbox 360, PS3 (getest, met Logitech stuur en Playseat) en PC en uitgebracht door EA op 2 november 2012