07.03.2022
Online

Zo wordt er door middel van NFT’s geld ingezameld voor Oekraïne

By: Laura Jenny

BlogOnline

Vandaag staat in het teken van geld inzamelen voor Oekraïne en waar we gisteren al schreven wat je zoal zelf kunt doen, is er nog iets wat we niet hebben gemeld. Je kunt namelijk ook NFT’s kopen. Verschillende NFT-projecten zijn hiervoor opgezet, waaronder eentje van Oekraïne zelf.

Leger financieren

Hoe kan een NFT een land helpen? Wel, het is een digitaal opgeslagen, virtueel object dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Het kan niet zomaar van eigenaar veranderen, zonder dat anderen hiervan op de hoogte worden gesteld. Mede hierdoor vinden veel donateurs het prettig om NFT’s te gebruiken: je kunt het geld goed volgen.

Het project van Oekraïne zelf is nog niet live, maar afgelopen donderdag schreef de minister president Mykhailo Fedorov dat ze wel van plan zijn om met NFT’s te komen om het leger te kunnen financieren. Het zou alleen om NFT’s gaan, dus niet om bijvoorbeeld een eigen crypovaluta. Hoe we die NFT’s straks kunnen vinden en kopen, dat is nog onbekend. Ook is het onduidelijk wat voor NFT’s het überhaupt zijn. Wordt hopelijk snel vervolgd.

NFT’s voor Oekraïne

Ondertussen zijn er gelukkig voldoende andere NFT’s die ook zijn gemaakt om het land te helpen. UkraineDAO is hier een voorbeeld van. Het is een NFT in de vorm van een digitale Oekraïense vlag en alle opbrengsten van de NFT-verkopen gaan direct naar de ‘Come Back Alive’-campagne ter bescherming van het land. Het kreeg onder andere veel aandacht om Nadya Tolokonnikova van de Russische activisten Pussy Riot er ook in heeft geïnvesteerd. Inmiddels is er al meer dan 6 miljoen euro opgehaald.

Een ander project is Waone Interesni Kazki, een artiest in surrealisme die zijn meest beroemde werken in NFT-vorm verkoopt om geld in te zamelen. De helft van de opbrengst gaat naar Oekraïense goede doelen. Het voordeel aan de NFT’s is dat ze niet per se miljoenen kosten per stuk: ze kosten zo’n 250 euro per stuk en van elke NFT is er maar één. Ze zijn onder andere verkrijgbaar van schilderijen als Prisoned Mind, Beta to Alpha Transition en The Seed of a Good Idea. Als je van veel kleur houdt en van de stijl van Dali, dan zal deze kunstenaar je aanspreken. En zo niet, dan de achterliggende gedachte wel.

Holy Water

Het beroemdste NFT-platform is waarschijnlijk OpenSea, maar de Oekraïense variant is Holy Water. 60 procent van de mensen achter Holy Water komt uit Kiev. Meer dan 500 Oekraïense artiesten hebben kunst ingezonden als NFT om geld in te zamelen voor het volk. Onder de artiesten bevinden zich ook kinderen die zich schuilhouden in schuilkelders. Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen: er komt elke dag nieuwe kunst bij en je kunt al voor een vrij laag prijsje een NFT kopen, al kun je natuurlijk altijd beter meer spenderen om de mensen in Oekraïne te helpen.

NFT’s hebben alles te maken met cryptovaluta en de blockchain. Crypto worden helaas ook ingezet door Russen om (eventuele) sancties te ontlopen door de decentrale opzet van crypto. Tot op heden zijn onder andere de grote platformen Binance en Coinbase nog niet van plan om Russen buiten te sluiten. Tegelijkertijd hebben crypto echter ook goede invloed op Oekraïne, want er zijn al tientallen miljoenen aan het land gedoneerd in de vorm van deze digitale valuta.

Share this post