Online16.03.2020

Zo weet je hoe betrouwbaar online reviews zijn


We hebben al vaker geschreven over de (on)betrouwbaarheid van online reviews. De Consumentenbond ontdekte vorig jaar dat we sommige lyrische recensies bijvoorbeeld met een korrel zout moeten nemen. Maar wanneer kunnen we er nu van uitgaan dat een recensie wel betrouwbaar is? Uiteindelijk blijkt dat veel consumenten namelijk wel heel veel waarde hechten aan reviews. Als we veel positieve recensies lezen over een online webshop of product, zijn we namelijk eerder geneigd deze te kopen. Dit blijkt uit onderzoek van Thuiswinkel.org, uitgevoerd door Motivaction.

Bescherming van de online consument

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een leidraad opgesteld, met de toepasselijke titel ‘Bescherming van de online consument’. Er zijn namelijk veel tactieken om het online koopgedrag te beïnvloeden, maar verkopers mogen niet zomaar allerlei technieken inzetten. Misleiding ligt al snel op de loer en daaronder vallen ook neppe reviews. De leidraad is bedoeld voor online verkopers. Maar waar moeten wij als kopers nu goed op letten?

Positieve reviews

We weten allemaal dat reviews helpen om een goede keuze te maken. En we lezen ze dan ook massaal wanneer we een online aankoop of boeking doen. Zou jij voor een hotel kiezen dat alleen maar slechte recensies krijgt? Of die stofzuiger bestellen als je leest dat het apparaat in gebruik nogal onhandig is? Waarschijnlijk niet. Positieve reviews zijn voor webwinkels dan ook van levensbelang. Andere klanten overtuigen hiermee potentiële klanten om een aankoop te doen. Reviews worden vaak door een extern bedrijf beheerd en positieve quotes en recensies worden vaak prominent geplaatst op de site.

Als consument weet je vaak niet zeker of de reviews wel van echte personen komen en niet door het bedrijf zelf zijn geplaatst. Thuiswinkel.org benadrukt dat bedrijven soms ook anderen, zoals influencers, betalen om reviews te plaatsen.

Wie kan een review plaatsen?

Kan iedereen zomaar een review plaatsen of is dit alleen mogelijk nadat je een product of dienst hebt gekocht? Dat is een wezenlijk verschil. Als iedereen zomaar reviews kan achterlaten is de kans groter dat daar in ieder geval een aantal fake exemplaren tussen zitten. Het moet voor jou als consument in ieder geval duidelijk zijn hoe je de reviews moet lezen en wie deze kan plaatsen.

Thuiswinkel.org vat samen wat de do’s en dont’s zijn bij het plaatsen van online reviews. Dit helpt jou om ze op de juiste manier te lezen wanneer je op het punt staat een aankoop te doen:

  • Een bedrijf mag geen valse reviews of aanbevelingen maken of daar opdracht toe geven.
  • Het bedrijf mag negatieve en positieve reviews niet ongelijk behandelen bij plaatsing en de positieve reviews te éénzijdig uitlichten.
  • Een bedrijf moet reviews van consumenten zo plaatsen dat duidelijk is op welk product of welke aanbieder ze betrekking hebben. Wanneer een bedrijf een review of een aanbeveling koppelt aan een ander product of een andere aanbieder dan bedoeld door de consument, dan is dat misleidend.

Wanneer een webshop garandeert dat er alleen recensies gepubliceerd worden van consumenten die een aankoop hebben gedaan, dan moet ook duidelijk zijn welke processen en controles er zijn ingebouwd om dit te garanderen. Als dit niet het geval is mag een bedrijf ook niet beweren of de indruk wekken dat reviews door echte consumenten zijn geplaatst.

Aantal likes

We weten inmiddels allemaal wel dat het heel gemakkelijk is om likes en volgers te kopen. Het kan je als consument wel op het verkeerde been zetten wanneer je een webshop ziet met duizenden volgers, die in werkelijkheid nep zijn. Het is niet toegestaan om nepvolgers of neplikes in te zetten om online uitingen te promoten. Kijk kritisch naar het aantal volgers en bedenk je of dit realistisch is. Een lokale webshop die net is begonnen en 100.000 volgers heeft? Dat roept in ieder geval vragen op.

Houd hier ook rekening mee

Gelukkig heeft de leidraad van ACM dus wel een aantal duidelijke richtlijnen opgesteld, wat het online aankoopproces voor ons transparanter moet maken. Naast alles wat we al hebben genoemd mag je ook rekening houden met:

  • Schaarste-aanduidingen moeten waar zijn. Dat herken je vast wel van boeking sites, de aantallen die worden weergegeven moeten dus kloppen.
  • Standaardinstellingen mogen niet in het nadeel van consumenten ingesteld zijn, zoals extra’s die al zijn aangevinkt als je een aankoop doet.
  • Bij online games moeten kosten en winkansen van lootboxes duidelijk worden vermeld.

Vertrouw je online reviews niet? Check dan bovenstaande regels en vermoed je dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt? Dan kun je daarvan melding maken bij de ACM.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

...

Verder lezen over Online Shop

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

We gaan in sneltreinvaart richting de feestdagen. Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis volgen elkaar in rap tempo op. En dus gaan we ook met zijn allen weer op zoek naar de leukste cadeaus en scherpste aanbiedingen. Maar daar spelen ook kwaadwillenden slim op in. En dus komt Autoriteit Consument & Markt nu alvast met een waarschuwing voor onbetrouwbare webshops in aanloop naar de feestdagen.

Online31.10.2024

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshops
Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Albert Heijn had ooit een kassaloze AH To Go en al was dat een experiment, kunnen we stellen dat de kassaloze supermarkt niet werkt. 

Technology08.10.2024

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Heb je een webwinkel, let dan goed op hoe je knoppen heten

Hoe heten de knoppen op jouw webwinkel? Dat kan veel uitmaken in het consumentenrecht.

Online07.10.2024

Heb je een webwinkel, let dan goed op hoe je knoppen heten

Dit is het verschil tussen Riverty en Klarna

Achteraf betalen bij een webshop kan heel handig zijn, bijvoorbeeld met Riverty of Klarna. Wat zijn de verschillen en de risico's?

Online24.09.2024

Dit is het verschil tussen Riverty en Klarna

Producten EasyToys liggen nu ook in de schappen bij Kruidvat

Kruidvat gaat vanaf 23 september een aantal erotische producten verkopen van EasyToys. De speeltjes en aanverwanten komen te liggen in 1.200 winkels in Nederland en België en natuurlijk ook online op Kruidvat.nl. Dankzij deze overeenkomst verdubbelt de erotische webshop in één keer zijn aanwezigheid in het Nederlandse en Belgische winkelbestand.

Online23.09.2024

Producten EasyToys liggen nu ook in de schappen bij Kruidvat

Bol verhoogt de prijs van zijn Select-abonnement

Heb je een Select-abonnement van Bol? Dan is er slecht nieuws: het wordt duurder. Het goede nieuws? Niet belachelijk veel.

Online05.09.2024

Bol verhoogt de prijs van zijn Select-abonnement

Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen

De Nederlandse consument geeft steeds meer geld uit online, maar ook steeds meer waarde aan duurzaamheid. Er is alleen wel werk aan de winkel voor webwinkels. Uit onderzoek van Thuiswinkel.org  blijkt namelijk dat consumenten niet voldoende zijn geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen. Daarnaast wordt de impact van het gedrag van consumenten ook nog vaak onderschat.

Online04.09.2024

Consument is onvoldoende geïnformeerd over duurzaamheid van online winkelen

Worden je Temu-bestellingen straks duurder?

Bestel je wel eens op Shein, AliExpress of Temu? Dan ben je niet de enige en dat ziet ook de Nederlandse overheid...

Online30.07.2024

Worden je Temu-bestellingen straks duurder?

Verder lezen over Review

Lenovo Yoga Pro 9i Gen 9 review: goede ‘designer’-laptop

De Lenovo Yoga Pro 9i Gen 9 is qua naam een hele mond vol, maar hij heeft ook wel wat te brengen. Bijvoorbeeld voor designers.

Gadgets30.10.2024

Lenovo Yoga Pro 9i Gen 9 review: goede ‘designer’-laptop

Netflix Games review: The Case of the Golden Idol doet je goed

Verder is het een point-and-click-game, of zoals het op de smartphone werkt: kijk en tik-game.

Gaming24.10.2024

Netflix Games review: The Case of the Golden Idol doet je goed

Netflix Games Review – Battleship leert je op speelse wijze Zeeslag

In deze game ben je er lekker mee bezig terwijl je een-op-een scheepsstrijd voert. Zorgen dat je niet zinkt: het bootleven.

Gaming18.10.2024

Netflix Games Review – Battleship leert je op speelse wijze Zeeslag

Just Dance 2025 review: de botsauto’s op de kermis zijn er niks bij

Just Dance 2025 is uit. Heerlijk om weer een dansje te doen, want er zijn veel nieuwe nummers bij, maar ook heel veel prikkels.

Gaming15.10.2024

Just Dance 2025 review: de botsauto’s op de kermis zijn er niks bij

Astro Bot review: retro genieten op een futuristische manier

Ik hoef er geen doekjes om te winden, ik ga er ook niet geheimzinnig over te doen: Astro Bot is 100 procent een geweldige game.

Gaming14.10.2024

Astro Bot review: retro genieten op een futuristische manier

Dacia Duster Hybrid InNature Sleep Pack bewijst zijn veelzijdigheid

Dat een hybride auto veelzijdig is, dat blijkt al uit zijn aandrijving. Maar is er meer? Wel in het geval van de Dacia Duster Hybrid.

Automotive06.10.2024

Dacia Duster Hybrid InNature Sleep Pack bewijst zijn veelzijdigheid

Joker: Folie à Deux is de rauwste musical die je ooit zag

Entertainment02.10.2024

Joker: Folie à Deux is de rauwste musical die je ooit zag

BMW CE 02 – AM review: op pad met een eParkourer

We gingen de afgelopen periode op pad met de BMW CE 02 - AM. Dit is volgens BMW geen motorfiets, geen bromfiets, maar een eParkourer in de categorie “Urban Mobility”.

Automotive26.09.2024

BMW CE 02 – AM review: op pad met een eParkourer