28.03.2025
Online

Zo maak je zelf een Studio Ghibli-foto met ChatGPT

By: Laura Jenny

BlogOnline

Je merkt het overduidelijk op het internet: de ene na de andere Studio Ghibli-achtige foto komt voorbij. Niemand heeft Miyazaki, de grote man achter de Japanse animatiestudio, zover gekregen om al die foto’s te maken. Dit is AI, iets wat menig persoon steeds meer omarmt. Dat blijkt ook wel aan al die posts met die Ghibli-foto’s. Wil je dat ook? Dat kan, maar je hebt er wel een betaald ChatGPT-account voor nodig. 

Studio Ghibli op ChatGPT

Als je zonder een betaald ChatGPT-account een afbeelding uploadt en vraagt of ChatGPT deze in de stijl van Studio Ghibli kan maken, dan verslikt de AI zich. Het komt dan met antwoorden in de trant van ‘Ik kon de afbeelding niet genereren omdat de aanvraag niet voldeed aan het contentbeleid. Laat me weten of je een alternatieve beschrijving wilt proberen!’ Heb je echter een betaald account, dan loop je daar niet tegenaan. Je uploadt je afbeelding (via het plusje onder Stel een vraag) en dan kies je voor je afbeelding uploaden en stel je de vraag ‘Kan je deze in de stjil van Studio Ghibli maken?’. 

Dat kan ChatGPT wel, zo blijkt. We uploadden de afbeeldingen later in dit artikel, die met de cowboys en die met onze ene cowgirl in ChatGPT, en na best even wachten kwam er inderdaad een afbeelding uit die heel erg ‘Totoro’ is. My Neighbor Totoro is de bekendste film van Studio Ghibli, de studio die de Japanse Disney wordt genoemd en bekend is van de animatiefilms. Het eindresultaat is fenomenaal en vraagt er inderdaad om gedeeld te worden op social media, maar tegelijkertijd zien we ook wel dat de processoren in de datacenters van OpenAI overuren draaien.

Op het internet zien we vooral veel memes voorbij komen die in Studio Ghibli-stijl zijn gemaakt. En vooral President Trump wordt volop ge-Ghibli-fiseerd. We hebben dan ook diverse voorbeelden voor je verzameld, zodat je die zelf niet meer door ChatGPT hoeft te halen. Mocht je je afvragen waarom juist nu die Ghibli-stijl zo populair is: dat komt omdat OpenAI een verbeterde afbeeldingengenerator heeft toegevoegd aan zijn AI-chatbot. Dat is sinds deze week. Door te zijn getraind op tekst, code, video en audio zou dit model veel beter zijn en we moeten zeggen: die Ghibli-opties bewijzen dat wel. 

Copyright

Tegelijkertijd zijn er zorgen over copyrights. De 84-jarige Miyazaki heeft zich wel eens negatief uitgesproken over AI. Hij zegt: “De persoon die dit heeft gecreëerd heeft geen idee wat pijn is.” De trend zorgt sowieso voor een groter gesprek over hoe het zit met creatief werk waar copyright op zit. Hoe zit het met de toekomst van creatieven en de manier waarop ze brood verdienen? Deze trend zorgt voor meer aandacht voor dit onderwerp, al geldt dat zeker niet voor iedereen die deze afbeeldingen maakt. 

Er zijn ook andere redenen om misschien even na te denken voor je deze afbeeldingen maakt. Het Witte Huis heeft het gebruikt om een foto van een 36-jarige vrouw uit de Dominicaanse Republiek die huilt nadat ze door ICE is gearressteerd te illusteren en dat wordt door veel mensen als ‘evil’ en ‘afschuwelijk’ weggezet. Het is dus niet in alle opzichten zo’n populaire trend, gebaseerd op een van de meest geliefde animatiestijlen ter wereld. 

Share this post