De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Wil jij online blijven als je zelf voor altijd offline bent? Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van social media gebruikers graag ziet dat nabestaanden hun digitale nalatenschap beheren. Dat betekent dat je zus, een vriendin of je vader na jouw dood mag beslissen wat er met je e-mailadres en social media accounts gebeurt. Vooral Facebook speelt hier handig op in.
Sinds kort kun je naast het regelen van een uitvaartverzekering en een testament, ook digitale erfgenamen aanwijzen. Dit is voor nu alleen op Facebook mogelijk. Websites als LinkedIn, Twitter en Instagram bieden alleen de optie om het profiel van een overleden familielid of vriend te verwijderen. Facebook geeft nabestaanden de keuze om het profiel op te schorten of voort te zetten. Dit laatste kan mensen steun bieden en helpen in hun rouwproces.
Online leven voortzetten
Er zijn al redelijk wat mensen die Facebook gebruiken om een geliefde te herdenken. Zo vertelde een moeder van een overleden 13-jarig meisje onlangs aan VROUW dat het haar en haar man ontzettend veel steun biedt om het profiel van hun dochter te onderhouden. Het bijzondere aan dit verhaal is dat het meisje zelf nooit een Facebook-profiel heeft gehad, omdat de meeste jongeren in het jaar van haar overlijden nog op Hyves zaten. Hyves verdween en daarmee het hele online leven van de tiener, daarom besloten haar ouders haar pagina op Facebook voort te zetten. Wanneer een Facebook-gebruiker nu overlijdt en een digitale erfgenaam heeft aanwezen, is het voor zijn of haar nabestaanden mogelijk om deze persoon online in leven te houden.
Facebook-blunder Henk Krol
Wanneer na een overlijden niets wordt gemeld aan Facebook, kan het voorkomen dat mensen blunderen. Zo was november geen beste maand voor Henk Krol. Bij zowel Friese ondernemer Chris van den Berg als schrijver Joost Zwagerman plaatste hij een gezellige felicitatie op hun prikbord. De twee heren zijn echter allebei al even niet meer onder ons. “Facebook laat weten wie er jarig zijn en zet er niet bij of iemand overleden is,” aldus de politicus. Henk heeft in dit geval gelijk, dus eigenlijk kun je hem alleen verwijten dat hij wat vaker het nieuws moet kijken. Hadden nabestaanden Facebook in moeten lichten?
[Afbeelding © Nataly-Nete – Fotolia]
Verder lezen over Facebook
Social Media26.09.2024
Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’
Social Media30.07.2024
Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken
Online25.07.2024
Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts
Social Media22.07.2024
Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet
Social Media01.07.2024
Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen
Krijgt Meta een miljardenboete?Social Media28.05.2024
Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen
Nieuws15.05.2024
Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!
Social Media22.02.2024