Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Wero. Het klinkt een beetje als weirdo. Maar het is straks een woord dat je waarschijnlijk heel vaak gaat zien. Of nou ja, een naam, die misschien net als paypallen en ‘tikken’ (verwijzend naar Tikkie) een werkwoord gaat worden. Hoewel, dat is iDEAL ook nooit echt gelukt natuurlijk. ‘Even iDEALen’: dat bekt ook niet lekker. Heb je geen idee wat Wero is, en waarom we over iDEAL beginnen? Het is overgenomen en zal binnenkort verder gaan als Wero. Het klinkt misschien een beetje raar, maar dat is zeker wel iets waar we in Nederland trots op mogen zijn. Wero wordt namelijk het nieuwe iDEAL, maar dan voor heel Europa.
Bancontact?
Wie weleens iets in België heeft willen kopen: een kaartje voor de trein of chocolade van die ene geweldige chocolatier die gelukkig een webwinkel heeft: in dat land zijn ze vooral bekend met iets dat Bancontact heet. Straks moeten ze daar ook gaan wennen aan iDEAL, of nou ja, Wero dus. Wero: het is gelukkig op een normalere manier geschreven dan iDEAL, al kan het daardoor ook minder herkenbaar zijn.
Hoe het er precies uit komt te zien, dat weten we nog niet, maar wel gaan we het waarschijnlijk vaak zien. Straks kun je gewoon direct via je eigen bank betalen in heel Europa, waar dat nu eigenlijk nooit kan. Hoeven we dan eindelijk niet meer het hele, Duitse bankrekeningnummer van Zalando over te typen omdat het weigert een klantvriendelijk iDEAL-linkje mee te sturen? Wie weet. In ieder geval is deze Nederlandse uitvinding straks veel uitgebreider beschikbaar.
Van Currence naar EPI
EPI, een soort Europese vereniging van banken, heeft besloten om iDEAL te kopen en die overname is nu rond. Dat leek vrijwel zonder slag of stoot te gaan: niet allerlei gedoe met toezichthouders, rechtszaken enzovoort, wat we wel kennen van bijvoorbeeld de Activision-overname door Microsoft. Currence, de voormalig eigenaar van iDEAL zal er in ieder geval waarschijnlijk niet armer van zijn geworden. Currence is een organisatie bestaande uit acht Nederlandse banken die samen iDEAL bestierden. Het zal vast geen 44 miljard euro zijn, wat Activision wel was, maar wat het overnamebedrag wel is, dat is dus onbekend.
EPI nam eerder al Payconiq over en de kans is groot dat het van beide betalingstools het beste pakt en dat samenvoegt tot één ultieme, en dus Europese, betaalmogelijkheid. We verwachten dan ook dat het niet heel anders zal werken: gewoon nog steeds aangeven bij het afrekenen dat je met Wero wil betalen, je bank selecteren, een QR-code scannen met je bankapp en je kunt betalen. Althans, dat hopen we, want zo terugkijkend zijn we toch wel heel erg blij met hoe iDEAL werkt. Het geeft slechts zelden problemen.
Van iDEAL naar Wero
Waar we wel benieuwd naar zijn, dat is wat iDEAL gaat doen met zijn plannen om profielen te laten aanmaken. Het kan daardoor zorgen voor een ‘snelle checkout’ bij een webshop, zoals je dat nu wel eens ziet bij Paypal. Dan hoef je niet constant je adres opnieuw te typen en weet hij ook al wat je voorkeursbetalingsmethode is. Praktisch. We hebben de profielen echter nog nergens gezien: terwijl ze in oktober zouden moeten verschijnen. Zou dat er nog wel van komen nu de EPI om de hoek komt kijken?
Dat wordt afwachten.. We weten nog goed dat iDEAL ooit begon. In 2005 schreven we dat het live ging: “Na enige malen van uitstel is dan toch vandaag het nieuwe betalingssysteem van de vier grote banken IDEAL gelanceerd. Een kleine 50 winkels op internet doen mee bij de introductie. Er kan betaald worden door middel van een koppeling tussen de banken, zodat de betalingen meteen bijgeschreven kunnen worden.” 50 winkels, aww.. Inmiddels is dat aantal waarschijnlijk bijna niet bij te houden. Je kunt je beter afvragen bij welke webwinkel in Nederland je niet met het betaalplatform kunt afrekenen.
iDEAL gaat in 2025 om naar Wero, wat stapsgewijs zal gaan. Wel denken we dat ze daarmee vast in Nederland beginnen: wij kennen het immers al op ons duimpje, zolang er niet te veel verandert. Al mogen die profielen van ons dus wel komen. En graag voor 2025.
Verder lezen over Europa
Technology11.09.2024
De EU wordt rijk deze week: miljardenboetes voor Google en Apple
Mobile09.08.2024
Apple heeft nieuwe App Store-regels en appstudio’s zijn boos
Social Media01.07.2024
Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen
Krijgt Meta een miljardenboete?Nieuws24.06.2024
Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store
Technology22.05.2024
Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?
Online15.05.2024
Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU
Booking.com moet extra gaan oppassen voor de EULifestyle29.04.2024
De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente
De voordelen van reizen met de autoOnline26.04.2024
Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels
Verder lezen over Internet bankieren
Cybercrime21.06.2024
Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug
Online09.04.2024
Direct betalen via iDEAL hoeft niet meer: nu kan het in drieën
Nieuws24.01.2024
We stappen graag en vaak over, maar niet van bank
Online08.01.2024
Google Pay: dit zijn de voordelen en nadelen
Online03.07.2023
Je kunt nu geld uit de muur trekken zonder pinpas
Cybercrime08.05.2023
Let op: dit zijn 5 internetscams die momenteel veel voorkomen
Online08.05.2023
De hardnekkige mythe rondom populaire tweestapsverificatie
Online16.03.2023
Banken dreigen door te schieten in hun anti-witwascontroles
Kafkaiaanse reflexen bedreigen ook jouw bankrekeningVerder lezen over Rabobank
Mobile21.02.2024
Je kunt je iPhone nu als ‘pinterminal’ gebruiken
Metaverse28.09.2022
Het metaverse wordt door banken gebruikt voor duurzaamheidsdoelen
Online17.05.2022
Waarom je moet oppassen bij geld pinnen in het buitenland
Cybercrime13.04.2022
Tweestapsverificatie van banken gemakkelijk verschalkt door phishing-scams
Banken zijn verwijtbaar als het op de gevolgen van phishing-scams aankomtCybercrime24.02.2022
Banken kunnen phishing via valse bankwebsites grotendeels verhinderen
Hoe een adequate bancaire systeemoplossing tegen phishing in beginsel mogelijk isMobile20.01.2022
Ongevraagde betalingstransacties aan de voordeur of met onbekenden? Beter van niet!
Mobile17.01.2022
Mobiele bankapps kunnen beter worden beveiligd tegen slimme babbeltrucs
Actieve gebruikerskeuzes zijn veiliger dan passieve gebruikerskeuzesMobile13.01.2022