De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
‘De door u gekozen content is niet beschikbaar in uw regio’, is voor veel internetgebruikers een ongewenste melding. VPN’s boden een oplossing, maar worden meer en meer geblokkeerd. Dan maar VPN-loos surfen? Slecht plan!
De ‘geen toegang’-melding krijgen internetgebruikers steeds vaker te zien. Contentdiensten zoals Netflix voeren namelijk controles uit op de verbindingen waarlangs gebruikers hun aanbod willen afnemen. Tegenwoordig worden daarbij VPN’s (virtual private networks) geblokkeerd. Dit type beveiligde verbinding is namelijk een manier waarop de Nederlandse filmfan kan doen alsof hij/zij zich in een ander land bevindt. Daarmee is het rijkere film- en tv-aanbod van bijvoorbeeld de Verenigde Staten toegankelijk.
Legitieme redenen voor VPN
Netflix wordt er ongetwijfeld door de contenteigenaren toe gedwongen om zijn (betalende!) klanten te blokkeren. De videostreamingdienst moet namelijk per land onderhandelen en contracten sluiten voor het online aanbieden van andermans films, tv-series, comedy-optredens en documentaires. Het probleem is dat de VPN-blokkade van Netflix ook geldt voor gebruikers die legitieme redenen hebben om hun internetverbinding op deze manier beter te beveiligen.
VPN’s zijn van origine een manier om het open, relatief onveilige internet toch veilig te kunnen gebruiken. Eindgebruikers krijgen daarmee een virtuele netwerkverbinding die van beginpunt tot eindpunt is versleuteld. Dit is zeer nuttig om een veilige verbinding te leggen met bedrijfssystemen bij je werkgever of met een NAS-apparaat bij je thuis. Een andere, meer moderne reden voor VPN-gebruik, is het willen beschermen van je online-privacy. Daarbij is het eindpunt dan een exitpunt waar het zo omgeleide internetverkeer dan vandaan lijkt te komen.
Fundamentele keuze voor je kiezen
Gebruikers worden door VPN-blokkades nu duidelijker geconfronteerd met de keuze tussen privacy en content. Het gaat hier om een fundamentele keuze, die ook security raakt. Een bekende VPN-dienst specifiek voor ‘landenoverstijgend’ Netflix-gebruik heeft vorig jaar bij sommige gebruikers al de ogen geopend. De browser plug-in Hola was gratis en gaf toegang tot videodiensten in verschillende landen. Een bekende wijsheid, nu sterk van toepassing op internet, is echter dat als iets gratis is, jij dan het product bent.
Dit bleek bij deze gratis VPN ook het geval: de internetverbindingen van Hola-gebruikers werden door Hola’s proxydienst Luminati te koop aangeboden voor gebruik door derden. Kopers kunnen daarmee hun eigen internetverkeer omleiden, bijvoorbeeld om DDoS-aanvallen uit te voeren zonder dat ze (makkelijk) traceerbaar zijn. Verkeer van de ene Hola-gebruiker loopt via de verbinding van een andere Hola-klant, en vice versa. Naast deze kaping van internetverbindingen bleken er meer securityproblemen te spelen.
Goed en kwaad
Ja, er zijn onprofessionele of zelfs schimmige VPN-providers die er ongure praktijken op nahouden. Dit kan ook het monitoren van al je verkeer omvatten, waarmee jouw data in handen van anderen kan vallen. Daarnaast kunnen VPN-aanbieders tekortschieten qua bandbreedte waardoor veilige internetverbindingen geen snelle connecties zijn. En natuurlijk hebben VPN’s ook nut voor cybercriminelen.
Geen reden voor paniek. VPN’s hebben zeker nut en zijn voor sommige mensen zelfs noodzaak. Goede, betrouwbare VPN’s laten je je echte IP-adres verhullen. Ze geven je toegang tot communicatiemiddelen en social media die in bepaalde landen geheel geblokkeerd zijn. Ze laten je netwerkfilters voor bijvoorbeeld publieke WiFi in hotels en op luchthavens omzeilen. Ze laten je je verkeer versleutelen over onbeveiligde netwerken zoals koffiebar-WiFi zodat je aan onderscheppingsaanvallen (MitM) kunt ontkomen.
Het mes snijdt aan twee kanten
Kortom, VPN’s zijn krachtige middelen voor dual-use (tweeërlei gebruik), net zoals wel meer ICT-zaken dat zijn. Je online-veiligheid en je privacy hebben gedegen bescherming nodig. Denk dus goed na over VPN: of en wanneer je het nodig hebt, wie je vertrouwt om het je te bieden, en of je het wel veilig ‘even kan uitzetten’ om gewoon Netflix te kijken.
Deze blogpost is geschreven door Martijn van Lom, Kaspersky Lab.
[Afbeelding © gustavofrazao – Fotolia]
Verder lezen over Kaspersky Lab
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerCybercrime02.05.2024
World Password Day: omdat we nog steeds niet nadenken over wachtwoordgebruik
Cybercrime23.04.2024
Meer dan 1 op de 10 mensen deelt digitale, intieme content
Cybercrime05.02.2024
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security
Cybercrime09.11.2023
Flinke toename in cyberaanvallen gericht op gamers
Cybercrime12.04.2023
Ook hackers volgen alle trends: Cryptocurrency phishing groeit met 40%
Cybercrime10.03.2023
Digitaal geweld via stalkerware toont weinig tekenen van afname
Cybercrime27.01.2023
Ook cybercriminelen haken in op The Last of Us
The Last of ... scamsVerder lezen over Netflix
Entertainment19.11.2024
Apple Cider Vinegar is een Netflix-docu a la Inventing Anna
Entertainment13.11.2024
Jake Paul vs. Mike Tyson: Wat we kunnen verwachten van dit explosieve gevecht
Gaming06.11.2024
Netflix Games Review: Word Trails is onze nieuwe verslaving
Entertainment06.11.2024
Stranger Things geeft teken van leven met teaser
Gaming04.11.2024
Netflix stopt met interactieve series
Entertainment04.11.2024
De ‘echte’ Ferry wil Netflix aanklagen om Undercover
Entertainment31.10.2024
Nieuwe Squid Game seizoen 2-teaser geeft glimp van spellen
Entertainment28.10.2024
Hilarisch moment in een film? Bewaar ze nu met Netflix Momenten
Verder lezen over VPN
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Online20.05.2024
5 tips om online veilig te zijn
Gaming28.03.2024
Zo omzeil je drukke servers in Call of Duty
Online09.12.2022
Het dubbelsnijdende zwaard van de VPN belicht
Lifestyle06.09.2022
Kijk de Amerikaanse Netflix met een VPN
Online12.07.2022
Hoe kun je online pesten voorkomen?
Online03.05.2022
Microsoft test gratis VPN-abonnement voor Edge-browser
Media22.04.2022