26.01.2018
Online

Vier tips van een monteur voor het beste WiFi-bereik

By: Redactie Dutchcowboys

BlogOnline

Als je professioneel (of gewoon) afhankelijk bent van internet is er niets zo gruwelijk irritant dan slecht bereik in je huis. Soms heb je pech en ligt het internet er gewoon uit, en dan kan de modem-van-de-stroom-halen-en-helpdesk-bellen-dans beginnen.

Maar soms is het bereik gewoon niet goed. Dat is niet altijd de schuld van je modem, want zoals KPN-monteur Peter weet zijn er vaker wel dan niet allerlei stoorzenders waar best omheen te werken is.

Beeld: lassedesignen - Adobe Stock
Beeld: lassedesignen - Adobe Stock

1. Het ligt aan de buren

Nee, je buren zijn niet jouw draadloze netwerk aan het gebruiken om de grootste Torrent-collectie van West-Europa in de lucht te houden, maar zitten je in de weg met hun eigen WiFi. Letterlijk. Die (dunne) muur tussen jullie in zal daar niet bij helpen.

Zoals je misschien wel weet hebben alle routers en modems een eigen WiFi-kanaal waar ze op uitzenden. Als de buren toevalligerwijs dezelfde hebben als jij hebt zitten die elkaar in de weg. De reden dat dit zo vaak voorkomt is dat WiFi-kanalen niet precies afgebakend zijn maar in een spectrum liggen.

Daar komt nog bovenop dat de meeste routers (zeker de oudere) nog ingesteld staan op 2,4 GHz. Stap één is dus om te kijken of jouw router omgezet kan worden naar 5 GHZ, dat zou al moeten schelen. Gaat dat niet of staat het daar al op, probeer dan te kijken met een gratis app op welk kanaal je WiFi zit.

Zo kun je zien waar jouw draadloze netwerk zit en waar de omringende netwerken (zeker in dichtbevolkte gebieden zijn dat er soms heel veel) alles wegdrukken. Zoek het leegste stukje spectrum op en ga daar zitten.

2. Het is de magnetron

Normaal gesproken moet dit een bijna nooit voorkomende issue zijn. De redenen hiervoor zijn duidelijk: weinig mensen hebben een magnetron naast hun modem staan, en de interferentie met je WiFi-signaal vindt alleen maar plaats als je magnetron aan staat. Ook hier geldt: kijk of je modem naar 5 GHz kan, want de magnetron kan maar tot 2,4 MHz.

Beeld: jipen - Adobe Stock
Beeld: jipen - Adobe Stock

3. Dat ouwe ding met Bluetooth stribbelt tegen

We hebben het dan niet over dingen als een Apple Watch of een PS4, maar over oudere speakers, draadloze muizen die al lang voor de computer liggen en andere oudere apparaten die gebruik maken van Bluetooth. Die gebruiken namelijk ook de (daar gaan we weer) 2,4 GHz frequentie en dat kan je WiFi-genot dus in de weg zitten.

De uitzondering op de ‘alleen oude apparaten’ is trouwens een aan je tv hangende Chromecast of zelfs een Google Home, want daar is softwarematig iets mis. Dat wordt gefixt door Google en daar kun je weinig anders mee doen dan kiezen of delen: haal het apparaat van de stroom, of blijf zitten met de WiFi-problemen tot de software update is geweest.

4. Je hebt nog een tv met beeldbuis (really?)

Dit is zo’n probleem waarvan je niet eens wist dat het kon bestaan. Televisies met een ouderwetse beeldbuis (een CRT heet dat officieel) kunnen hele flinke interferentie op een draadloos netwerk hebben. Peter heeft het verhaal dat er in de VS blijkbaar een keer een hele straat werd platgelegd qua netwerk door één storende en hele oude tv. Heb je dus nog zo’n ding en heb je problemen met je WiFi, trek de tv eens een keer uit en kijk wat ‘ie doet.

Uiteindelijk is het weghalen van stoorzenders niet heel lastig en zijn veel problemen op te lossen door te zorgen dat je router of modem op zijn best is ingesteld.

[Afbeeldingen © georgejmclittle – Adobe Stock]

Share this post